Тренивроки

Тонизираща тренировка за футболисти

Тонизиращата тренировка е подходящ тип натоварване за спортисти във ваканция или пък в почивка на полусезона. Във футбола например, тренировката за тонус обикновено е съпътствана от индивидуален план, който всеки от играчите трябва да изпълнява вависимост от моментното си физическо състояние и позицията, която заема на терена, наблягайки най-вече на слабите зони и тези с бивши контузии.. Твърдят футболните специалисти, че първите 12 дни от свободните 35-40 такива, са напълно достатъчни за релакс и тотално изключване. В тези почти 2 седмици, футболистите могат да си позволят и някои капризи що се отнася до храненето.

Когато тази първа фаза свърши започва активна подготовка за връщане в игра.
Тренировъчният план би било добре да включва тичане, коремни преси и раздвижване чрез практикуване на друг вид спорт, който да не е футбол – баскетбол, тенис, плуване. Това е най-добрият начин, за да се „подпали“ моторчето наново и да се изгорят натрупаните калории. За всеки един от отбора се поставят специфични тренировъчни задачи на базата на личната Vit-19характеристика и мускулатура, също и според броя мачове през сезона и контузиите.

Препоръчителните алтернативни на футбола спортове не бива да са рискови такива. Основната цел е да се поддържа добър мускулен тонус преди началото на предсезонната подготовка. За тази цел най-подходяща е кръговата тренировка, която би трябвало да се практикува четири пъти в седмицата, като се препоръчват различни варианти на упражненията, за да могат мускулите да се адаптират всеки път към нова среда.

Имайки предвид, че тренировката е кръгова т.е. упражненията се изпълняват последователно без почивка помежду им, докато футболистите работят върху определена мускулна група, друга мускулна група почива и по този начин оптимизират времето за изпълнение на тренировъчната програма. Тренировъчните сесии са кратки, не бива да се удължават на повече от 40-45 минути. Въпреки, че времето изглежда малко, е напълно достатъчно да се постигнат задоволителни резултати.

Характеристиките, на които трябва да отговара кръговата тренировка са:

  • Лесно изпълними и ефективни упражнения, които работят както върху горна, така и върху долна част на тялото. Упражненията редуват мускулните групи и разпределят по равно работата върху различните части на тялото. Подходящи за тренировка в домашни условия.
  • Би било добре да не се използват пейки и стабилни повърхности. Търсят се активни упражнения, в които участват различни мускулни групи. Упражнения със собствено тегло, ластици и свободни тежести.
  • 30 секунди е необходимото и достъчно време за изпълнение на всяко едно от упражненията. Не се броят повторения, а се засича време на активна работа. Тези 30 секунди са равни на около 15-20 повторения, но всеки играч е различен и има своя собствена скорост на изпълнение на дадено физическо усилие.
  • Би трябвало футболистите да усетят умора в мускулите и лека „мускулна треска“. В края на кръговата тренировка температурата на тялото би трябвало да се повиши и да започне да се поти.

Тези са характеристиките, които трябва треньорът по физическа подготовка би трябвало да следи, за да разбере дали упражненията функционират и дали глюкогена започва да се разгражда – всъщност целта, която се търси с този тип тренировка е да се постигне максимален метаболитен разход.

Необходими уреди и пособия за препоръчителните упражнения, в които се работи за мускулен тонус са:

  • тренировъчен ластик, фитнес ластици с различни съпротивления
  • фитнес топка, фитбол , швейцарска топка за възстановителна гимнастика

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button