Тренивроки

ВЕЛОСИПЕДЪТ като транспортно средство и тренировка

Да си любител на колоезденето и да живееш в Мадрид, днес е повече от добра новина, въпреки оплакванията на мнозина, пребивавали в европейски градове като Брюксел или Мюнхен, чиито условия за каране на колело вярно изпреварват по много показатели тези в испанската столица. Аз обаче мога да сравнявам със София и ви уверявам приятели, че съм повече от доволен велосипедист в Мадрид.

Преди три месеца влезе в сила новият правилник за движение на колоездачите, който ни позволява да караме в средата на автомобилния път в онези части на испанската столица, в които все още няма велосипедна алея. Ползваме всички права и ограничения, валидни за моторните превозни средства. По улиците, където е разрешено движение на велосипеди, автомобилите са задължени да редуцират скоростта до 30 километра в час. Задължително условие за всяко колело е да притежава звънец и за през нощта – фар и стопове.

колело

Ветото за преминаване на велосипедисти през пешеходни зони бе вдигнато. Макар, че движещите се на две колела стриктно спазваме ограниченията, то пешеходците правят точно обратното. Зачестиха случаите в Мадрид на прегазени от велосипед хора, най-вече възрастни, които въпреки добрата маркировка върху колоездачната алея намират за по-удобно да се движат именно там. Разбираемо от една страна. Пътищата за велосипеди са гладки, асфалтирани с нова и червена на цвят настилка и особено в центъра на столицата изпъкват със своите качества пред поизхабения тротоар за пешеходци.

Домакините и пенсионерите в Испания имат навик да ходят на пазар с ръчни колички, чието побутване по новия асфалт е далеч по-удобно отколкото по старите плочки. Велосипедист, несъобразил скоростта си, нерядко спира върху купчина мляко, мармалад и марули. Звучи смешно, но е един от най-често срещаните инциденти.

В парка „Хуан Карлос“ бе въведен абоно-велосипед, с който само срещу представяне на личен документ, може да се наеме велосипед за разходка. Абсолютно безплатно. Единственото неудобство е,че те задължават да ползваш каска и сигнална жилетка. За разлика от Барселона където вело-мрежата е добре покрита в централната градска част, в столицата велосипедите, предоставени за ползване от туристи и жители все още се броят на пръсти. Валенсия е другият испански град, в който придвижването с колело е добре организирано.

Велосипедистите в Мадрид, които са едва 0,4% от участниците в движението се борят за своите права. Самата аз съм подала вече две жалби до полицията, заради неправилно паркирани върху велосипедната алея автомобили. Полицейските служители ми обръщат подобаващо внимание, но ще мине поне едно десетилетие докато обикновеният гражданин в Испания промени културата си спрямо велосипеда и неговото използване в урбанистичните пространства. За сравнение колоездачите в Копенхаген са 36% от участниците в движението, в Берлин са 10% и техният глас е далеч по-силен. Тук в Мадрид отново бе орязан бюджета за доизграждане на централната велосипедна алея Прадо-Реколетос, която щеше да направи връзка с околовръстната веломагистрала, дълга вече 110 километра. За чакащите промени – здраве.

Как да коригираме на височина седалката на велосипеда?

Сега е времето за разходка с колело. Отдавна хубавото време ни предлага неограничени възможности за спорт на открито. Карането на велосипед не само е чудесно аеробно упражнение, но и източник на голямо забавление. Ако към това прибавим, че този спорт може да се практикува във фамилия, става ясно, че любителите му са от всички възрасти и полове. За да се избегне увреждане или контузия е много важно да поставите седалката на правилната височина. Има ли начин да се коригира с точност? Може ли да се предпазите от проблеми, ако предварително поставите седалката на подходящата за вашия ръст височина? Трябва да се чувствате комфортно или само да я адаптирате към определен размер ? Това са някои от въпросите, които вело-маниаците си задаваме преди да яхнем любимото колело. Отговорите …

Преди няколко години учени, любители на колоезденото, са направили изследване, което дава оценка на ефективността на въртене на педалите, показващо, че за всеки 1%, отклонение от правилната височина на седалката се получава 1% по-малко енергия. За да се избегне това прахосване на ценна енергия, съществува едно просто и полезно правило: когато коляното ви се удря в кормилото, означава че седалката е доста ниско поставена. Обикновено това е съпроводено с лека болка в предната част на коляното.

Ако пък изпъвате прекалено много колянната става, при всички положения ще се наложи да коригирате височината. При по-висока седалка се появава и болка в задната част на крака, между прасеца и задния бедрен мускул.

Формула за изчисление на правилната височина на седалката

Преди да се появят проблемите и да се налага да лекувате контузии, изчислете коректната за вашия ръст височина на седалката. Много е лесно. Съществуват няколко формули, но една от най-използваните е тази, която взема в предвид дължината на краката. Измерва се разстоянието между ходилото и тазовото дъно /чатала/ т.е. дължината на крака от вътрешната му част и се умножава по 1.06. Тази е мярката, която трябва да се спазва от педала до горната част на седалката, като рамката на колелото трябва да е в една линия със седалката.

Просто правило за регулиране на седалката

Когато нямате под ръка метър за измерване и изчисление по формулата посочена по-горе, може да използвате едно друго много полезно правило. Седнете на велосипеда, сложете си краката върху педалите. Много е важно да подпрете петата върху педала, въпреки че правилното въртене става със средната част на ходилото и пръстите. Завъртете педалите назад. В най-ниската точка на цикъла на въртене на педалите, коленете трябва да са изпънати изцяло (180 градуса между бедрото и крака), но без да има и най-малко люлеене на таза. Увеличете или намалете височината на седалката, за да намерите тази точка, която ще ви позволи да повторите теста с пета върху педалите без проблем.

Правилното въртене на педалите изисква винаги да има леко свиване в коленете в най-ниската точка на въртене. Ако коляното е леко присвито и се чувствате удобно, означава, че и височината на седалката е избрана коректно.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button