Тренивроки

Уелнес бягане: ползи и препоръки за начинаещи

За насърчаване на здравето и поддържане на фитнес ниво, Уелнес бягането е идеалният избор. Той практически не създава отрицателно натоварване на опорно-двигателния апарат, но перфектно тонизира не само мускулите, но и цялото тяло.

Ползите от уелнес бягането

Фразата „движение е здраве“ е чудесна за описване на ползите от уелнес бягането. Това е най-нежният и естествен вид дейност, която е насочена към подобряване на здравето и физическата форма.

Полезни свойства:

 • Укрепване на сърдечно-съдовата система;
 • Ефективно натоварване на почти всички мускули на тялото (с акцент върху долната част и гърба);
 • Укрепване на сухожилията и връзките;
 • Подобряване на работата на ставите;
 • Едновременно разтоварване и укрепване на централната нервна система (помага за премахване на депресия, безсъние и други разстройства);
 • Нормализиране на хормоналния фон с редовни тренировки.

Основната разлика между този тип бягане е липсата на състезателен елемент. Няма стандарти, времеви рамки и други критерии, които определят ефективността. За уелнес бягането пулсът и собствените усещания са основните фактори. Пулсът се счита за оптимален в диапазона от 110 до 140 удара в минута (в зависимост от телесното тегло, височината и други характеристики).

За да получите изразен ефект, се препоръчва да бягате от 2 до 4 пъти седмично или 120-130 минути седмично (разпределяйки ги на произволен брой сесии).

Техника на уелнес бягане

Трябва да се знае, че преди да започнете да бягате, трябва да се извърши цялостно загряване на всички мускули. Изпълнението на упражнения за разтягане е строго препоръчващо, това намалява риска от нараняване (комплексът за разтягане се извършва ефективно след сесията).

Има два вида уелнес бягане: интервално и равномерно.

Интервално уелнес бягане

Първият вариант включва редуване на бягане с различна интензивност. Обикновено за това се използват три вида темпо, в зависимост от нивото на фитнес:

 1. Бързо (спортно) ходене;
 2. Джогинг;
 3. Бягане със средно темпо.

Режимът на „бързо бягане“ се избира в зависимост от нивото на физическа подготовка. Но такива цикли трябва да бъдат минимални, за да не се претоварва тялото.

Циклите на ходене се вмъкват само за осигуряване на активна почивка. Това ви позволява да удължите продължителността на сесията.

Равномерно уелнес бягане

Равномерното бягане се отличава с поддържане на равномерно темпо през цялото време. Подходящ за хора с определено ниво на фитнес. Ако спортистът не е в състояние да тича без почивка поне 20-25 минути, се препоръчва да се използва интервално бягане.

Характеристики на уелнес техниката на джогинг:

 • Гърбът е прав, тялото е леко наклонено напред за по-добро разпределение на теглото.
 • Малки и кратки стъпки
 • Ръцете са свити в лактите под прав ъгъл и отпуснати. Движете се в ритъма на работата на краката (лява ръка – десен крак и обратно).
 • Кракът е леко поставен на петата. Характерна особеност на такова бягане е липсата на“ ударно “ кацане, което се постига чрез бърза смяна на краката.

При начинаещи джогингът може да причини бърза умора на подбедрицата, което е свързано с определена работа на краката. В този случай е необходимо допълнително да се изпълняват упражнения за здравословно бягане (повдигане на чорапи, скачане на място). Те ще помогнат за укрепване на желаната област и премахване на бързата умора.

За бягане с бързи темпове правилата за поставяне на крака се променят поради удължаването на фазата на свободно падане. Общо има три варианта за кацане на крака:

 • На петата;
 • На цялото стъпало (средата на стъпалото);
 • На пръсти.

Всички опции ще бъдат правилни само ако спортистът не направи широка стъпка по време на бягане. Кракът, върху който се приземява, трябва да бъде разположен под тялото, за да се поддържа центърът на тежестта.

В случай на силно удължаване на крака напред, опцията „на петата“ ще бъде възможно най-травматична. В този случай се препоръчва да поставите крака строго на пръста.

Заключение

С правилния подход и спазването на всички правила, уелнес бягането може да бъде чудесен начин за поддържане на форма и насърчаване на здравето. Подходящ е за почти всички хора, с изключение на изразени противопоказания (артроза, проблеми със сърдечно-съдовата система и други).

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button