Здраве и тонус

Съвета за предпазване от инфаркт и инсулт

Как можете да живеете по-дълъг и здравословен живот? Американската кардиологична асоциация представя седем ключови фактора, които могат да ви помогнат да намалите риска от сърдечен удар или инсулт.

Те са част от цялостния здравословен начин на живот. Тези съвети могат да ви помогнат да съставите план за профилактика с вашия личен лекар.

1. Научете рисковете

Ако сте на възраст между 40 и 75 години, е хубаво да се консултирате с лекар относно потенциалните рискове за вашето сърдечно здраве. Определени фактори могат да повишат риска: тютюнопушене, бъбречни заболявания или фамилна анамнеза за ранно сърдечно заболяване. Познаването на рисковите фактори, може да помогне за по-доброто лечение при нужда. Много от рисковете могат да изчезнат, ако подобрите начина си на живот.

2. Хранете се здравословно

Концентрирайте своя хранителен план около зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, бобови култури, ядки, растителни протеини, риба. Ограничете рафинираните въглехидрати, преработените меса и подсладените напитки. Гледайте етикетите на опакованите продукти, за да видите хранителната им стойност. Избирайте продукти с по-малко натрий, добавени захари и наситени мазнини. Избягвайте трансмазнините.

3. Бъдете физически активни

Движете се повече – това е един от най-добрите начини да останете здрави и да предотвратите болестите. Възрастните трябва да имат по 150 минути аеробна активност с умерена интензивност или 75 минути интензивна физическа активност на седмица. Ако вече сте активни, можете да увеличите интензивността си за още повече ползи. Ако сега не сте активни, започнете като просто седите по-малко и се движите повече.

4. Следете теглото си

Преценете кое е здравословното тегло за вас. Ако имате наднормено тегло или затлъстяване, е добре да отслабнете. Започнете като приемате по-малко калории и се движите повече. Можете да проверите индекса на телесната си маса. Ако имате нужда от помощ, консултирайте се с лекар.

5. Започнете да живеете без тютюн

Ако не пушите или не използвате тютюневи изделия, никога не започвайте. Няма такова нещо като безопасен тютюнев продукт. Ако отказването от тютюнопушенето е предизвикателство за вас, потърсете лекарска помощ, за да се откажете от навика, като използвате доказани методи. Опитайте се да избягвате и пасивното пушене.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button