Здраве и тонус

Как бедността, стресът и травмата могат да променят мозъчната структура при децата

Черните деца в Съединените щати са по-склонни от белите деца да бъдат изложени на токсични стресови фактори като бедност и трудности.

Това нещастие може да повлияе на мозъчната им структура, както и да доведе до състояния като посттравматично стресово разстройство (ПТСР).

Това сочи проучване, публикувано днес в American Journal of Psychiatry.

Изследователи от болницата McLean в Масачузетс разгледаха данните от проучването за мозъка и когнитивното развитие на юношите (ABCD), най-голямото дългосрочно проучване на развитието на мозъка и здравето на децата в САЩ.

В своето изследване те анализираха MRI сканиране на мозъка на повече от 7300 бели деца и близо 1800 черни деца, всички на възраст 9 и 10 години.

Изследователите съобщават, че чернокожите деца имат малки неврологични разлики или по-ниски обеми на сивото вещество в множество области на мозъка в сравнение с белите деца.

Те също така откриха, че преживяването на бедствие е значителният диференциращ фактор. Доходът на домакинството е най-често срещаният показател за разликите в обема на мозъка.

Какво са научили изследователите в проучването на расовите неравенства

Натаниел Г. Харнет, д-р. ръководи проучването. Той е директор на лабораторията по невробиология на афективните травматични преживявания в болница Маклийн. Той също така е асистент професор по психиатрия в Харвардското медицинско училище в Масачузетс.

„До голяма степен това, което видяхме, е, че в регионите на префронталния кортекс, хипокампуса и амигдалата… белите деца всъщност имат по-големи региони от черните деца. И когато всъщност погледнахме демографията на тези деца, видяхме и наистина поразителни разлики“, каза Харнет пред Healthline.

Той казва, че тези региони на мозъка регулират реакцията ни на страх и заплахи. Експертите смятат, че тези области участват в посттравматичния стрес и други разстройства, свързани със стреса.

„Черните деца идват от по-неравностойни квартали. Родителите и хората, които се грижат за тях, бяха по-безработни, имаха по-ниско образование и преминаваха през повече трудности“, каза Харнет.

„Искам да подчертая, че виждаме разлики в размера на тези различни региони, но те не са като огромни разлики, нали?“ той добави. „Те са малки, но смятаме, че ще бъдат от значение за това как тези деца ще се развиват по-късно в живота.“

Проучването противоречи на някои общоприети вярвания за мозъка

Харнет каза, че откритията трябва да противоречат на някои общоприети вярвания, че има различия в мозъка, свързани с раса.

„Съществува този вид разговорен възглед, че черните и белите хора имат различни мозъци“, обясни той. „Когато правите сканиране на мозъка, понякога ще видите разлики в начина, по който мозъкът реагира на различни стимули, или може да има разлики в размера на различните области на мозъка.“

„Но не смятаме, че това се дължи на цвета на кожата. Ние не смятаме, че белите хора имат категорично различни мозъци от черните хора. Наистина смятаме, че това се дължи на различния опит на тези групи“, каза той.

Други експерти реагират на проучването за развитието на мозъка

„Това е в резонанс с куп други изследвания, които разглеждат ефектите от несгодите върху развитието на мозъка. Така че това всъщност не е изненадващо откритие“, каза д-р Джоан Луби, професор по детска психиатрия във Вашингтонския университет по медицина в Сейнт Луис.

„Има много различни проучвания в по-малки проби, но са по-задълбочено фенотипизирани от проучването ABCD, които ясно показват отрицателните въздействия на неблагополучието върху развитието на мозъка, дори започвайки в утробата“, каза тя за Healthline.

Значението на изследването

Изследователите на проучването казват, че се притесняват, че тъй като децата са имали тези мозъчни промени толкова рано, това може да ги изложи на риск от посттравматично стресово разстройство или някои други психиатрични разстройства.

„Тези деца са на девет, нали? Те не можеха да избират къде да растат. Те не можеха да избират къде да се установят родителите им или какво правят родителите им. Те нямат избор в нито едно от тях и въпреки това ги молим да поемат всички тези тежести. И това въздейства на мозъка им по начин, който наистина може да има сериозни последствия за тях по-късно“, каза Харнет.

Харнет казва, че има други области, в които изследователите могат да продължат да учат за тези мозъчни промени и как те могат да повлияят на децата, когато остареят.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button