Здраве и тонус

Какво трябва да знаете за новия щам на COVID-19 „Арктурус“

  • Нов щам на SARS-CoV-2 тревожи експертите
  • Щамът XBB.1.16, наречен „Arcturus“, е открит в Индия и се е разпространил в 29 други страни.
  • Този щам изглежда води до по-високи температури в сравнение с други щамове, свързани с омикрон.

Нов подвариант на COVID-19 привлече вниманието на Световната здравна организация. Този вариант на омикрон, XBB.1.16, известен още като „Arcturus“ Trusted Source, кара пациентите да проявяват много от познатите симптоми на предишни варианти на COVID-19, както и добавянето на нов симптом: конюнктивит.

Новият, силно заразен вариант е открит за първи път в Индия и сега присъства в 29 други страни. Експерти казват, че това е вариант, който в момента представлява интерес, но за момента не е повод за безпокойство. Ето какво знаем за най-новия вариант на COVID-19.

Как вариантът Arcturus е различен от другите щамове на COVID-19?

„Съобщено е, че е подобен по профил на предишните подварианти на омикрон, но допълнителна мутация в шиповия протеин може да го остави потенциал за повишена инфекциозност и патогенност“, каза Хана Нюман, MPH, директор по превенция на инфекции в Lenox Hill Болница.

Нюман посочи, че щамът се счита за „Вариант под наблюдение“ от Световната здравна организация.

„Арктур е подвариант на омикрон, така че е свързан с омикрон“, каза д-р Уилям Шафнър, професор по превантивна медицина, здравна политика и професор, отдел по инфекциозни болести в университета Вандербилт. „Второ, той има една допълнителна мутация в този шипов протеин, което го прави дори по-заразен от омикрон.“

Шафнер обясни, че този нов вариант предизвиква същото заболяване като предишните варианти и не изглежда да е изключително тежко, но има някои клинични характеристики, които го правят различен.

„Първо, има тенденция да предизвиква висока температура. Omicron може да предизвика треска, но много хора се заразяват, които изобщо нямат температура.“

Причината за треската при варианта Arcturus е възпалителна реакция в тялото, която е характерна за този вариант.

„Другото нещо, което е още по-отличително, е, че особено при децата има тенденция да предизвиква конюнктивит, което е възпаление на външната страна на окото“, каза Шафнер.

Как да се предпазим от новия вариант на COVID-19

как да се предпазим от ковид-19

Същите методи, които използвахме, за да се предпазим от COVID-19 през последните три години, все още се прилагат с най-новия вариант Arcturus.

„Мерките за предотвратяване на COVID-19 остават същите с подварианта Arcturus“, каза Нюман. „Бъдете в течение с ваксинациите и бустерите, носете маска, социална дистанция, мийте ръцете си и се стремете да прекарвате времето си на открито или в добре проветриви помещения.“

Ваксинирането е едно от най-добрите неща, които можем да направим, за да предотвратим сериозно заболяване от COVID-19. И докато ефектите от новата подвариантна ваксина са подобни на оригиналното заболяване от COVID-19, самият вирус се е променил доста и е по-добър в избягването на оригиналните ваксини. Ето защо е важно да бъдете подсилени с новия двувалентен бустер, който също е насочен към множество щамове на SARS-CoV-2, включително щама omicron.

„По-малко от 20% от хората досега са били ваксинирани с този нов двувалентен вариант на бустер“, каза Шафнер. „Моля, подсилете се.“

Причина за безпокойство ли е този нов щам?

В момента новият подвариант Arcturus има експерти, които наблюдават отблизо, но те все още не са загрижени за него по начина, по който бяха за първоначалното избухване на вируса. Все пак да останете предпазливи е добра идея.

„Няма причина за паника“, каза Нюман. „Виждали сме варианти, класифицирани като [варианти под наблюдение] преди, които в крайна сметка не са голяма работа. Въпреки това, в нашия свят след COVID, където ограниченията се премахват и мерките за превенция се разхлабват, е подходящо време да наблюдаваме числата и да помислим дали да бъдем по-бдителни с мерките за безопасност.“

Шафнер добави, че ако сте във високорискова група – на възраст над 65 години или на друга възраст със съпътстващо заболяване, бременна и разбира се, ако сте с отслабен имунитет, тези групи трябва да продължат да внимават с носенето на маските и да бъдат много внимателни, когато отиват за събития на закрито, където има много хора.

„Това още веднъж ни напомня, че сме част от глобална общност“, каза той. „Това, което се случва там, може да дойде тук доста бързо. Държавите пазят бдителността си и това ни напомня, че въпреки че сме преминали пандемичната фаза на COVID, COVID не е изчезнал. За да цитирам един мой стар герой, Йоги Бера, „Не е свършило, докато не свърши“. Добавям към това, че все още не е свършило.“

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button