Здраве и тонус

Диабет тип 2: признаци, симптоми, лечение

Какво е диабет тип 2?

Диабет тип 2 може да засегне всички хора, независимо от възрастта. Ранните симптоми могат да бъдат пропуснати, така че засегнатите може дори да не знаят, че имат заболяването. Приблизително един от всеки трима души в ранните стадии на диабет тип 2 не знае, че го има.

Диабетът пречи на способността на тялото да метаболизира въглехидратите за енергия, което води до високи нива на кръвната захар. Тези хронично високи нива на кръвната захар увеличават риска от развитие на сериозни здравословни проблеми.

В дългосрочен план потенциалните последици от нелекувана висока кръвна захар включват:

 • Проблеми с нервите;
 • Загуба на зрение;
 • Деформации на ставите;
 • Сърдечно-съдови заболявания;
 • Диабетна кома (застрашаваща живота).

Жажда

жаждаВъпреки че хората с диабет тип 2 може да нямат специфични симптоми, повишената жажда е един симптом, който е характерен за състоянието. Повишената жажда може да придружава други симптоми като често уриниране, чувство на необичаен глад, сухота в устата и наддаване или загуба на тегло.

 

Главоболие

ГлавоболиеДруги симптоми, които могат да се появят, ако високите нива на кръвната захар продължават, са умора, замъглено зрение и главоболие.

 

 

 

Инфекции

ИнфекцииЧесто диабет тип 2 се идентифицира едва след като са очевидни негативните му последици за здравето. Някои инфекции и рани, които отнемат много време за заздравяване, са предупредителен знак. Други възможни признаци включват чести гъбични инфекции, инфекции на пикочните пътища и сърбеж по кожата.

 

 

Сексуална дисфункция

Сексуална дисфункцияСексуалните проблеми могат да възникнат в резултат на диабет тип 2. Тъй като диабетът може да увреди кръвоносните съдове и нервите в половите органи, може да се развие намалено усещане, което потенциално води до затруднения с оргазъм. Вагиналната сухота при жените и импотентността при мъжете са други усложнения на диабета. Прогнозите показват, че между 35% и 70% от мъжете с диабет в крайна сметка ще страдат от импотентност. Статистиката за жените показва, че около една трета от жените с диабет ще имат някаква сексуална дисфункция.

В риск от диабет тип 2?

Някои рискови фактори, свързани както с избора на начин на живот, така и с медицински състояния, могат да увеличат риска от развитие на диабет тип 2. Те включват:

 • Пушенето на цигари;
 • Наднормено тегло или затлъстяване, особено около талията;
 • Липса на упражнения;
 • Консумиране на диета с високо съдържание на преработено месо, мазнини, сладкиши и червени меса;
 • Нива на триглицериди над 250 mg/dL;
 • Ниски нива на „добър“ HDL холестерол (под 35 mg/dL).

Наследени рискови фактори за диабет тип 2

Някои рискови фактори за диабет не могат да бъдат контролирани. Испанците, индианците, азиатците и афроамериканците имат по-висок от средния риск от диабет. Наличието на фамилна анамнеза (родител или брат или сестра) с диабет увеличава риска. Хората над 45 години имат по-висок риск от диабет тип 2, отколкото по-младите хора.

Какви са рисковете от диабет тип 2 при жените?

Какви са рисковете от диабет тип 2 при жените?Жените, които са развили гестационен диабет по време на бременност, имат по-висок риск от развитие на диабет тип 2 по-късно в живота.

Синдром на поликистозните яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници е здравословен проблем, характеризиращ се с много малки кисти в яйчниците, нередовна менструация и високи нива на андрогенни хормони. Тъй като един от симптомите на синдрома на поликистозните яйчници е инсулиновата резистентност, жените с това състояние също се считат за по-висок риск от диабет.

Как действа инсулинът?

Как действа инсулинът?Инсулинът е хормон, който позволява на тялото ефективно да използва глюкозата като гориво. След като въглехидратите се разградят до захари в стомаха, глюкозата навлиза в кръвообращението и стимулира панкреаса да отделя инсулин в необходимото количество. Инсулинът позволява на телесните клетки да усвояват глюкозата като енергия.

 

 

Инсулинова резистентност

Инсулинова резистентностПри диабет тип 2 клетките на тялото не могат да усвояват правилно глюкозата, което води до високи нива на глюкоза в кръвта. Инсулинова резистентност означава, че въпреки че тялото може да произвежда инсулин, клетките на тялото не реагират правилно на инсулина, който се произвежда. С течение на времето панкреасът намалява количеството инсулин, което произвежда.

 

Как се диагностицира диабет тип 2

Тестът за хемоглобин A1c измерва количеството гликозилиран хемоглобин (хемоглобин, свързан с глюкоза) в кръвта Ви и предоставя информация за средните Ви нива на кръвната захар през предходните 2 до 3 месеца. Нивата на хемоглобин A1c над 6,5% предполагат диабет.

Друг диагностичен тест е тестът за кръвна захар на гладно. Ако нивото на кръвната Ви захар на гладно е над 126, това показва наличието на диабет. Случайните нива на кръвната захар над 200 също са в съответствие с диабета.

Диабет и диета

Поддържането на добър контрол върху нивата на кръвната захар може да помогне за намаляване на риска от усложнения от диабет. Вашият лекар може да ви насочи към регистриран диетолог или консултант по диабет, за да ви помогне да формулирате план за здравословно хранене. Много хора с диабет тип 2 ще трябва да наблюдават приема на въглехидрати и да намалят калориите. Също така се препоръчва наблюдение на общата консумация на мазнини и протеини.

Тренирайте

Тренировки

Редовните упражнения, включително ходене, могат да помогнат на хората с диабет тип 2 да намалят нивата на кръвната си глюкоза. Физическата активност също намалява телесните мазнини, понижава кръвното налягане и помага за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Препоръчва се хората с диабет тип 2 да правят 30 минути умерени упражнения през повечето дни.

Намалете стреса

Стресът е особено тревожен за хората с диабет. Стресът не само повишава кръвното налягане, но може да повиши и нивата на кръвната захар. Много хора с диабет откриват, че техниките за релаксация могат да помогнат за управлението на състоянието им. Примери са визуализация, медитация или дихателни упражнения. Използването на социални мрежи за подкрепа също е полезно, като разговор с роднина или приятел, член на духовенството или съветник.

Перорални лекарства

Пероралните лекарства се препоръчват за хора с диабет тип 2, които не могат да контролират адекватно кръвната си захар с диета и упражнения. Налични са много видове перорални лекарства за диабет и те могат да се използват в комбинация за най-добри резултати. Някои увеличават производството на инсулин, други подобряват използването на инсулин от тялото, докато трети частично блокират храносмилането на нишестета. Вашият лекар може да определи най-доброто лекарство за вашите индивидуални изисквания.

Инсулин

ИнсулинНякои хора с диабет тип 2 също приемат инсулин, понякога в комбинация с перорални лекарства. Инсулинът се използва и при „бета-клетъчна недостатъчност“, състояние, при което панкреасът вече не произвежда инсулин в отговор на повишена кръвна глюкоза. Това може да се случи при хора с диабет тип 2. Ако инсулинът не се произвежда, е необходимо лечение с инсулин.

 

Неинсулинови инжекции

Има и други неинсулинови лекарства, прилагани под формата на инжекции, които се използват за лечение на диабет тип 2. Примери са прамлинтид (Symlin), екзенатид (Byetta) и лираглутид (Victoza). Тези лекарства стимулират отделянето на инсулин.

Тестване на кръвната Ви захар

Тестване на кръвната Ви захарВашият лекар може да Ви предложи колко често трябва да измервате кръвната си глюкоза. Тестването може да даде добра представа за степента, до която вашият диабет е под контрол и може да ви каже дали вашият план за управление трябва да бъде променен.

Често срещани моменти за тестване на кръвната захар:

 • Сутрин;
 • Преди и след хранене;
 • Преди и след тренировка;
 • Преди лягане.

Диабет тип 2 и сърдечни удари

Около двама от всеки трима души с диабет умират от сърдечни заболявания. С течение на времето повишените нива на кръвната захар увреждат кръвоносните съдове, което води до повишен риск от образуване на съсиреци. Това увеличава риска от сърдечен удар. Хората с диабет също са изложени на повишен риск от инсулт поради увреждането на кръвоносните съдове.

Рискове за бъбреците, свързани с диабет тип 2

Рискът от развитие на хронично бъбречно заболяване се увеличава с времето при хора с диабет. Диабетът е най-честата причина за бъбречна недостатъчност, съставляваща около 44% от случаите. Поддържането на диабета ви под контрол може да намали риска от бъбречна недостатъчност. Медикаментите се използват и за намаляване на риска от бъбречно заболяване при хора с диабет.

Диабет тип 2 и увреждане на очите

Диабетната ретинопатия е увреждане на малките кръвоносни съдове в ретината на окото поради високи нива на кръвната захар с течение на времето. Това може да причини прогресивна и трайна загуба на зрението. Диабетната ретинопатия е най-честата причина за нова слепота при хора между 20 и 74 години. Това изображение показва локви кръв или кръвоизливи в ретината.

Превенция на диабет тип 2

Диабет тип 2 е предотвратим при много пациенти. Най-малкото е възможно да се намали честотата на усложненията на диабета чрез здравословна диета, умерени упражнения и поддържане на здравословно тегло. Също така е полезно за хората в риск да бъдат изследвани за диабет и преддиабет, така че лечението да може да започне в началото на хода на заболяването. Това намалява риска от дългосрочни проблеми.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button