Здраве и тонус

Дискова херния, Междупрешленна – какво представлява, лечение

Междупрешленната херния е едно от последствията от остеохондрозата, което е изпъкналост на междупрешленния диск между телата на прешлените. Проявява болка, тонично мускулно напрежение и ограничаване на движенията в засегнатата област на гръбначния стълб. Може да доведе до компресия на гръбначните корени, кръвоносните съдове и гръбначния мозък. Визуализира се с помощта на CT, MRI или контрастна миелография. Лечението е предимно консервативно (лекарства, тренировъчна терапия, масаж, тракционна терапия). Операциите за отстраняване на дискове (дискектомия, ендоскопска дискектомия) се извършват при строги показания и могат да доведат до сериозни усложнения.

Запознаване с дисковата херния

Общо в гръбначния стълб има 24 междупрешленни диска. Те имат различни размери: най — малкият е в цервикалните дискове, а най — големият е в лумбалните. Във всички отдели дисковете се характеризират със същия тип структура: пулпозно ядро, заобиколено от фиброзен пръстен. Ядрото е 90% вода, консистенцията му наподобява гел. Влакнестият пръстен се образува от влакна, преминаващи в различни посоки. Заедно компонентите на диска определят неговата еластичност, твърдост, устойчивост на усукване и огъване. Междупрешленните дискове осигуряват подвижни връзки между телата на прешлените и амортизация на гръбначния стълб.

Междупрешленния (междупрешленния) диск обикновено се намира строго между телата на два съседни прешлена. Когато излезе извън това пространство, се говори за междупрешленна херния. Най-често херниите се образуват в лумбалната област, тъй като тя носи основното натоварване по време на движения и повдигане на тежести. На второ място по честота на образуване на херния е цервикалната област, в която се извършват сложни движения с голям обем (усукване, флексия). Възрастта на пациентите, диагностицирани с междупрешленна херния, обикновено варира от 30-50 години. С прогресията междупрешленната херния може да причини редица сериозни последици, които увреждат пациента. В тази връзка навременното му откриване и диагностика са неотложни задачи на практическата вертебрология и неврология.

Причини за междупрешленна херния

Основният фактор за развитието на херния е остеохондрозата на гръбначния стълб. В резултат на дегенеративно-дистрофичните промени, възникващи при остеохондроза, междупрешленните дискове губят вода и губят своята еластичност. Височината на диска намалява, той трудно издържа на натиска на прешлените върху него и лесно се наранява при прекомерно физическо натоварване. В такава ситуация, под въздействието на различни неблагоприятни фактори, част от диска се измества извън пространството между прешлените. Започва да се образува междупрешленна херния.

По-рано развитието на остеохондроза се наблюдава при хора с аномалии на развитието на гръбначния стълб, дисметаболическими заболявания (захарен диабет, хипотиреоидизъм), пренесени по-рано травми на гръбначния стълб (фрактура на гръбначния стълб, позвоночно-гръбначно-мозъчната травма). Причината за ранната остеохондроза може да бъде аномалии в развитието, водещи до неравномерно натоварване на гръбначния стълб (например дисплазия на тазобедрената става). Формирането на херния фактори действат покачване на тежестта, натъртване на гръбначния стълб, вибрации, резки движения, продължителен престой в поза седнал (при шофьорите, работещи зад компютър лица и други подобни), затлъстяване, неправилно натоварване на гръбначния стълб, вследствие на кифоза, лордоза и други видове изкривявания на гръбначния стълб, при нарушаване на стойка и работа в неудобна поза.

Етапи на образуване на междупрешленна херния

  1. В началния етап има леко изместване на диска до 2-3 mm, наречено пролапс на диска.
  2. По-нататъшното изместване (4 mm или повече) се обозначава с термина изпъкналост на диска. В този случай пулпозното ядро се измества, но се намира в рамките на фиброзния пръстен. Клинично проявете симптоми на дразнене на близкия гръбначен корен.
  3. По-нататъшното прогресиране на междупрешленната херния води до пукнатина или дисекция на влакнестата капсула на диска и пролапс на пулпозното ядро извън нейните граници. Това състояние се нарича дискова екструзия.
  4. Етапът, в който пролапсираното ядро пулпозус виси като капчица извън междупрешленната цепнатина, се обозначава като секвестрация на диска. По правило това води до разкъсване на влакнестата капсула и пълно изтичане на ядрото. На етапа на екструзия и секвестрация междупрешленната херния достига такива размери, че може да причини компресия на гръбначния мозък с развитието на компресионна миелопатия.

Симптоми на междупрешленна херния

В началото на своето формиране херния на междупрешленния диск често има латентен ход. Тогава има болка в областта на гръбначния стълб, където е локализирана хернията. Първоначално болката е тъп преходен характер, усилва се със статично и динамично натоварване, напълно преминава в легнало положение. Пациентът се опитва да пощади болната зона на гръбначния стълб, ограничавайки движението в него. Успоредно със синдрома на болката, мускулно-тоничното напрежение се развива в съответната област на паравертебралната област.

С увеличаването на херниалната изпъкналост се наблюдава увеличаване на болката и мускулно-тоничните синдроми, ограничаване на движенията. Болката придобива постоянен характер, може да продължи в легнало положение. Мускулното напрежение е по-изразено от местоположението на хернията и може да провокира изкривяване на гръбначния стълб, което създава допълнително натоварване върху него и влошава клиничните прояви. С по-нататъшното прогресиране на херния диск се развиват усложнения. В някои случаи хернията има субклиничен ход и се проявява само когато се появи последната.

Междупрешленната херния може да има редица клинични характеристики в зависимост от гръбначния стълб, в който е локализирана:

  • Междупрешленната херния на шийния отдел е придружена от болка във врата и рефлексен мускулен тортиколис; може да се усложни от синдрома на гръбначната артерия;
  • Междупрешленна гръдна херния често имитира клиника соматични заболявания (стенокардия, язвена болест на стомаха, остър панкреатит); е в състояние да предизвика диспепсию, дискинезию на червата, затруднено преглъщане, ферментную недостатъчност на задстомашната жлеза;
  • Междупрешленната херния на лумбалния отдел се проявява със симптоми на лумбаго и лумбоишиалгия, затруднява ходенето и накланянето.

Усложнения на междупрешленната херния

Радикуларният синдром възниква, когато хернията е изложена на гръбначния нерв, разположен до нея. Радикуларният синдром може да има етапно развитие: първо се наблюдават симптоми на дразнене на корена, а след това загуба на неговите функции. В първия случай е характерен синдром на интензивна болка, описан от пациентите като „лумбаго“ или „токов удар“, провокиран от движения в засегнатата част на гръбначния стълб. В зоната на инервация на корена се отбелязват парестезии. Загубата на функциите на корена води до появата в областта на неговата инервация на мускулна слабост и хипотония, намаляване на чувствителността. С течение на времето се развива отпусната пареза с мускулни атрофии, избледняване на сухожилните рефлекси и трофични разстройства.

Дискогенната миелопатия се образува, когато получената херния причинява стесняване на гръбначния канал и компресия на гръбначното вещество. На първо място, двигателната функция страда. На нивото на лезията се развива периферна пареза. След това се присъединява загуба на чувствителност и сензитивна атаксия. При лумбална херния са възможни тазови нарушения. Като правило, в началото проявите на миелопатия са едностранчиви. Без подходящо лечение промените, възникващи в гръбначния мозък, стават необратими и формираният неврологичен дефицит не подлежи на обратно развитие.

Синдромът на гръбначната артерия възниква, ако цервикалната херния компресира гръбначната артерия, преминаваща по страничната повърхност на телата на прешлените. Проявява се със световъртеж, вестибуларна атаксия, ушен шум, преходни скотоми и фотопсии, припадък. Може да причини преходни нарушения на мозъчното кръвообращение (tia) във вертебробазиларния басейн.

Диагностика на междупрешленна херния

Първоначалните прояви на херния на междупрешленния диск са малко специфични и подобни на клиниката на неусложнена херния остеохондроза на гръбначния стълб. Рентгенографията на гръбначния стълб ви позволява да диагностицирате остеохондроза, кривина на гръбначния стълб, аномалии в неговото развитие и други патологии на костните структури. Междупрешленната херния обаче не се вижда на рентгенографиите. Възможно е да се подозира херния в такива случаи от упорития характер на синдрома на болката и нейната прогресия. По време на диагнозата невролог и вертебролог трябва да разграничат херния на междупрешленния диск от миозит, плексит, херния на Schmorl, спондилоартроза, хематом и гръбначен тумор.

За откриване на херния позволяват томографските методи на изследване-ЯМР и КТ на гръбначния стълб. Освен това ЯМР на гръбначния стълб е по-информативен, тъй като дава по-добра визуализация на меките тъкани структури. С помощта на ЯМР е възможно не само да се „види“ хернията, да се установи нейната локализация и етап на процеса, но и да се определи степента на стесняване на гръбначния канал. При липса на възможност за томография може да се използва контрастна миелография за потвърждаване на диагнозата „междупрешленна херния“.

Междупрешленната херния на шийния отдел, придружена от симптоми на компресия на гръбначната артерия, е индикация за съдови изследвания: REG, UZDG на гръбначните артерии. Изследването обикновено се извършва с функционални тестове (завои и наклони на главата). Пациентите с херния в гръдния отдел, в зависимост от клиничната картина, може да се нуждаят от консултация с кардиолог, гастроентеролог, пулмолог с ЕКГ, преглед на радиография на OGC, гастроскопия и др.

Лечение на междупрешленна херния

Консервативна терапия

Това е най-предпочитаната терапевтична тактика за херния на междупрешленния диск. Тя е комплексна. Лекарственят компонент включва кетопрофен, ибупрофен, диклофенак, напроксен, мелоксикам и др, мускулни релаксанти за облекчаване на мускулно-тоническия синдром (толперизона хидрохлорид), необходими за поддържане на нервната тъкан витамин комплекси (В1, В6, В12), деконгестанти. За облекчаване на синдрома на интензивна болка се използва локално приложение на кортикостероиди и локални анестетици под формата на паравертебрални блокади. В началните етапи хондропротекторите (хондроитин сулфат, глюкозамин и др.)

Най-важната роля при лечението на междупрешленната херния се дава на физиотерапевтичните упражнения. Специално подбрани упражнения могат да постигнат разтягане на гръбначния стълб, укрепване на мускулната му рамка и подобряване на кръвоснабдяването на засегнатия диск. Редовните упражнения ви позволяват да укрепите мускулите, които държат гръбначния стълб толкова много, че повторението на хернията или появата й в други части на гръбначния стълб е практически изключено. Добре допълва тренировъчната терапия курсов масаж, както и плуване.

Хирургично лечение

Необходимо е само за тези пациенти, при които комплексното използване на консервативна терапия се оказа неубедително,а съществуващите тежки усложнения (некупируеми повече от 1-1, 5 месеца. синдром на болка, дискогенна миелопатия, синдром на гръбначната артерия с TIA) са склонни да прогресират. Предвид възможните следоперативни усложнения (кървене, увреждане или инфекция на гръбначния мозък, нараняване на гръбначния корен, развитие на гръбначен арахноидит и др.), не трябва да бързате с операцията. Опитът показва, че хирургическата интервенция наистина е необходима в около 10-15% от случаите на херния диск. 90% от пациентите се лекуват успешно по консервативен начин.

Прогноза за междупрешленна херния

При около половината от пациентите с адекватна консервативна терапия след месец междупрешленната херния престава да напомня за себе си. В други случаи това изисква по-дълъг период, вариращ от 2 до 6 месеца., и може да отнеме до 2 години, за да се възстанови напълно. В „идеалния“ вариант пролапсираното пулпозно ядро се разтваря поради процесите на резорбция, а междупрешленната херния намалява по размер. В около една трета от случаите този процес отнема около година, но може да продължи до 5-7 години. Неблагоприятна прогноза възниква в случаи на дългосрочно съществуваща миелопатия. При такива условия неврологичният дефицит продължава дори след хирургично отстраняване на хернията и води до увреждане на пациентите.

Превенция

Тъй като в повечето случаи междупрешленната херния е следствие от неправилни натоварвания на гръбначния стълб, основната й превенция е да осигури адекватно функциониране на гръбначния стълб. Активни движения, плуване, редовна гимнастика за укрепване на мускулите са полезни. Необходимо е да се избягва неправилното положение на гръбначния стълб (наклон, хиперлордоза и др.), повдигане на прекомерни тежести, продължително принудително положение, наддаване на наднормено тегло.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button