Здраве и тонус

Как да вдъхнем любов към движението от най-ранна възраст

Възпитаването на любов към движението и физическата активност през целия живот у децата е цел на много родители и лица, които се грижат за тях. За съжаление, по-малко от 24% от американските деца на възраст от 6 до 17 години получават 60 минути физическа активност дневно, което е препоръчителното количество за tqh.

Добрата новина? Когато децата развият любов към нещо като движение отрано, това обикновено остава с тях за цял живот. За да сте сигурни, че детето ви получава достатъчно упражнения, когато порасне, трябва да поставите основа за оценяване на движението през целия живот в ранните му години.

Прочетете, за да откриете как любовта към движението започва у дома, получете идеи как да вдъхновите малките деца да се движат и да му се наслаждават и да научите защо физически активните деца израстват като активни възрастни.

Любовта към движението започва у дома

Основата, която да поставяте с малки деца, е от решаващо значение за цялостното им здраве.

Denise Woodall-Ruff, MD, педиатър и директор на Центъра за здравословно тегло и уелнес в детската болница Stony Brook, казва, че децата моделират действията на своите родители и други основни ролеви модели в живота си, когато става дума за множество поведения в начина на живот , включително физическа активност и фитнес навици.

детски тренировки

Дете, което наблюдава родител или модел за подражание, участва в здравословно ниво на физическа активност, е по-вероятно да приеме това поведение за себе си“, казва тя. „По същия начин, дете, което наблюдава своя болногледач да седи на дивана за продължителни периоди и да се занимава със заседнал начин на живот, е по-вероятно да приеме това поведение като своя норма“, добавя Удол-Ръф.

Наташа Трентакоста, доктор по медицина, специалист по спортна медицина за деца и възрастни и ортопедичен хирург в института Cedars-Sinai Kerlan-Jobe в Лос Анджелис, се съгласява. „Родителите, болногледачите и възпитателите са модели за подражание за малките деца, тъй като децата гледат на тези хора, за да дадат пример за това как да се ориентират в живота“, казва тя.

детски тренировки

Децата, които редовно виждат родителите си да участват в спортни и фитнес дейности, е по-вероятно да го направят сами – това е особено вярно сега, когато времето пред екрана нараства сред малките деца и физическата активност намалява“, казва Трентакоста. Създаването на здравословни навици в ранна възраст ще остане с тях, докато растат.

Вдъхването на любов към движението в ранна възраст започва у дома. Моделирането и говоренето за здравословно поведение, ангажирането с децата ви във физическа активност и насърчаването на физическа активност всеки ден може да помогне за насърчаване на ранна любов към движението.

Как да вдъхнем любов към спорта

трениране деца

Ключът към вдъхновяването на любовта към движението от ранна възраст е да запазите фокуса върху забавлението. Точно както възрастните, децата са по-малко склонни да се вълнуват от нещо, което не им харесва. Освен това, ако се забавляват, вероятно ще искат повече от това, което им дава време да практикуват умения и да подобрят способностите си.

Всяко дете е уникално и някои гравитират към упражнения и физическа активност повече от други“, казва Джон Галучи младши, DPT, ATC и главен изпълнителен директор на JAG-ONE Physical Therapy.

Ето защо е от съществено значение да намерите дейности, които детето ви харесва, и да ги превърнете в дейности, които го насърчават да се движи повече. „Децата, особено малките, не трябва да се чувстват сякаш упражненията са скучна работа“, казва Галучи.

семейни разходки

Тъй като децата стават по-големи и се включват все повече в организирани спортове, имайте предвид, че някои деца обичат структурирани спортове и състезания, но много други не. Поддържайте по-широко определение за движение, което включва разходки със семейството, танци във всекидневната, катерене по дървета, йога или други неща, които им харесват.

Интересът на децата към движение и физическа активност в ранна възраст увеличава вероятността те да се възползват от всички предимства по-рано и интересът им към упражнения вероятно ще продължи да се изгражда, докато растат.

Упражненията и движението не трябва да са скучна работа. Родителите и лицата, които се грижат за тях, трябва да запазят фокуса си върху забавлението и насърчаването на децата да участват в дейности, които харесват.

Съвети за започване

активности

Осигуряването на възможности за движение всеки ден е от решаващо значение за физическото, умственото и емоционалното развитие на вашето дете. Той също така помага да се подготви сцената за активно участие във фитнес дейности като възрастен.

Ето 12 съвета, които ще ви помогнат да вдъхнете любов към движението от ранна възраст.

Уверете се, че дейността е подходяща за възрастта

Да помолите 3-годишно дете да участва в семейна игра на бадминтон може да не е най-добрият начин за насърчаване на движението. Въпреки това, спускането на мрежата и предоставянето на ракета с големи топки за предучилищна възраст увеличава успеха и подобрява фактора на забавление.

Съсредоточете се върху двигателните умения

Развитието на груби двигателни умения е от решаващо значение за децата, особено предучилищните. Тези умения помагат на децата с баланс, сила, координация и време за реакция.

Ако имате малки деца и деца в предучилищна възраст, поддържайте дейностите съсредоточени около ритане или хвърляне на топка, подскачане, катерене, бягане с препятствия или каране на триколка или колело с тренировъчни колела.

Уверете се, че носят каски и други предпазни средства, когато карат велосипеди, и ги наблюдавайте адекватно, когато се катерят или използват движещи се играчки или устройства.

Осигурете активни играчки

Когато избирате играчки на закрито и на открито, включете елементи, които изискват активна игра, като топки за малки деца и велосипеди и тротинетки за по-големи деца. Играчките за катерене са отличен избор за малки деца, деца в предучилищна и училищна възраст, просто се уверете, че са подходящи за възрастта.

Стремете се към повече активни играчки, отколкото към пасивните у дома. Когато детето ви поиска нова играчка, накарайте го да дари пасивна играчка в замяна на нова активна такава. Това накланя везните в полза на движението и ги учи, че по-малкото е повече.

Насърчавайте свободната игра

Свободната игра е начинът, по който децата научават за себе си и околната среда. Също така е чудесно време да се промъкнете в някои упражнения.

Не забравяйте да включите няколко възможности за безплатна игра през целия ден. За да поддържате играта активна, насърчете детето си да излезе на открито за 30 минути и да използва въображението си, за да създаде писта с препятствия или лов на чистачи, да кара колело или тротинетка или да играе с топки и други играчки на открито.

Бъдете активни с децата си

Казването на деца на всякаква възраст „да се упражняват“ не винаги работи. И все пак, ако сте активни с децата си, е по-вероятно те да искат да участват. Плюс това, това може да спести време за работещи родители, които искат да спортуват, но се затрудняват да бъдат далеч от децата си извън работния ден.

Създайте график на дейността

Woodall-Ruff препоръчва седмичен график за физическа активност с цели. Това е нещо, което трябва да направите заедно и да го публикувате на общо място. Решете — заедно с детето си — награда, несвързана с храна, когато постигне тази цел.

Говорете за фитнес/спорт

Ако искате да вдъхновите децата си да обичат движението, трябва да ги научите какво означава това. Потърсете възможности за създаване на положителна култура на фитнес у дома. Говорете за вашите тренировки, спортове и дейности и колко важни са те в живота ви. На масата за вечеря обсъдете храната и как тя подхранва движението.

Превърнете задълженията в упражнения

Съчетаването на задълженията с активни състезания постига две неща: детето ви изпълнява домакинска задача и се упражнява, докато го прави. Ако имате повече от едно дете, превърнете задълженията в състезание, което включва упражнения.

Например, малки деца и деца в предучилищна възраст могат да се състезават, за да видят кой може да хвърли прането си в коша най-бързо. Навън, направете състезание в бране на двора или плевене в градината. Определете част от двора за всяко дете (и родител) за почистване. Лицето, което завърши първо, печели.

Нека те изберат дейността

Дори малките деца знаят какво харесват и със сигурност се чувстват оценени, когато ги попитате за това. Оставете детето си да избере няколко дейности или спорта, които харесват, и участвайте в тях като семейство.

Прочетете история, вдъхновена от движението

Книжарниците и библиотеките са пълни с книги, които насърчават движението на малките деца. Съберете няколко от тях и оставете детето си да избере две или три, които да донесе у дома.

Запишете се за предучилищна възраст, базирана на дейности

Ако имате нужда от грижи за деца или планирате да изпратите малкото си дете на предучилищна възраст, потърсете места, които превръщат движението и фитнеса в значителна част от деня.

Опитайте организиран спорт

Когато децата пораснат достатъчно, може да помислите да ги запишете на организиран спорт. Американската академия по педиатрия казва, че повечето деца са готови за прости, организирани спортове на 6-годишна възраст.

Груповите спортове като футбол имат възрастови групи, които приспособяват играта към възрастта и нивото на детето, което им позволява да практикуват нови умения, докато научават за конкуренцията.

Насоки за физическа активност за деца

физически активности деца

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчват децата да участват във физическа активност в продължение на 60 минути или повече всеки ден.

По-конкретно, Насоките за физическа активност за американците предоставят рамка от насоки за упражнения, които родителите и лицата, които се грижат за тях, да следват въз основа на възрастовите групи.

Деца в предучилищна възраст

Малките деца на възраст от 3 до 5 години трябва да получават много физическа активност през целия ден. Целта на движението в тази възраст е да засили растежа и развитието. Децата в предучилищна възраст трябва да бъдат изложени на различни дейности и активна игра. Разнообразието е ключът, когато децата са малки.

Младежи в училищна възраст

Децата, юношите и тийнейджърите на възраст от 6 до 17 години трябва да участват в упражнения с умерена до интензивна интензивност поне 60 минути всеки ден. Това не е задължително да е наведнъж. Насърчете децата да разделят 60-те минути на парчета.

Например 20 минути трениране на футбол, 20 минути каране на колело и 20 минути физическа активност в училище. Не забравяйте, че всяко количество умерено до енергично упражнение и движение се брои към насоките за физическа активност.

В идеалния случай младежите в училищна възраст трябва да се занимават с аеробни дейности, дейности за укрепване на мускулите и костите. Повечето от 60-те минути всеки ден обаче трябва да бъдат аеробна или сърдечно-съдова дейност. Те могат да включват упражнения за укрепване на мускулите и костите, като тренировка за съпротива през три дни от седмицата.

Примери за аеробна дейност за деца в предучилищна възраст включват игра на детска площадка, каране на велосипед, ходене, скачане, танци, плуване, игри с хвърляне и хващане и преобръщане.

Междувременно аеробните дейности за деца и юноши в училищна възраст включват бягане, каране на колело, спорт, бойни изкуства, танци, игри с хващане и хвърляне, туризъм, плуване и други.

Връзка между движението в детството и физическата годност в зряла възраст

Децата, които развиват навици за здравословна физическа активност, имат по-голям потенциал да поддържат тези навици като възрастни.

Изследванията показват, че физическата активност подобрява здравето на сърцето, насърчава здравината на костите и мускулите и ви помага да поддържате здравословно тегло.

Woodall-Ruff казва, че тези ползи за фитнес при деца могат да се превърнат в по-здравословни резултати в зряла възраст.

Голямо обсервационно проучване, включващо над 48 000 жени в постменопауза, установи, че по-високите нива на физическа активност в детството, които са си спомнили, са свързани с по-високи нива на активност в зряла възраст.

По-конкретно, жените, които са били активни като деца, са участвали в по-високи нива на физическа активност като възрастни, като повечето са имали средно 2,8 метаболитен еквивалент (MET) часа на седмица повече от жените, които винаги са били неактивни през детството.

Заключение

Може би едно от най-добрите неща, които можете да направите за здравето на вашите деца, е да ги накарате да се движат – и то от най-ранна възраст.

Това не само ще им помогне да успеят в училище и да останат здрави през ученическите си години, но също така ще им помогне да развият любов към движението през целия си живот.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button