Здраве и тонус

Етапи на възстановяване след грип – и как да се почувствате по-добре възможно най-скоро, според здравните експерти

Освен това научете как да разберете кога вече не сте заразни.

Притеснявате се за грипния сезон? Не сте сами. ICYDK, точното време на започване на грипния сезон се променя леко с няколко седмици всяка година. Някои случаи започват да се появяват около октомври, но пикът обикновено е от декември до февруари, според CDC.

И ако се чудите колко често срещан е грипът, през сезона 2021-2022 г. той е бил свързан с девет милиона заболявания. Имайки предвид това, най-добрият начин да се предпазите от заразяване с грип на първо място е като се ваксинирате.

Грипът ще започне да се засилва през следващите няколко месеца и все още не е късно да си поставите ваксина„, казва д-р Диего Хихано, асистент в Детската изследователска болница „Сейнт Джуд“, който специализира в областта на инфекциозните болести.

„CDC изчислява, че поставянето на противогрипна ваксина намалява риска от заболяване от грип с 40 до 60 процента“, добавя д-р Шиванджали Шанкаран, лекар по инфекциозни болести в университетската медицинска група RUSH в Чикаго, Илинойс. „Ако все пак се разболеете от грип, ваксинацията драстично намалява риска от хоспитализация, нужда от грижи в интензивно отделение и смърт.“

Но ако вече имате грип, познавате някой, който е болен от грип, или просто искате да имате по-добра представа какво да очаквате, ако се разболеете, вероятно имате някои въпроси.

По-долу четете, за да научите всичко за често срещаните симптоми, указанията за изолация и процеса на възстановяване със съвети директно от експертите.

Общи симптоми на грип

Както при всяко друго заболяване, при повечето хора, които се разболяват от грип, се наблюдават няколко общи симптома. Те включват:

 • Треска
 • Кашлица
 • Болки в тялото
 • Болки в гърлото
 • Загуба на апетит
 • Запушване на носа
 • Главоболие
 • Течащ или запушен нос
 • Умора

Макар че това е по-малко вероятно, при някои хора се наблюдава и гадене, повръщане или диария. Повечето симптоми обикновено започват почти внезапно, казва д-р Шанкаран.

Насоки за изолиране при грип

За съжаление е възможно да не осъзнаете кога трябва да се изолирате, ако сте безсимптомни. В момента на появата на инфекцията вие изхвърляте вируса, но може да минат до 24 часа, преди да се появят симптомите, казва др Шанкаран. „Ако знаете, че сте имали доста значителен контакт с човек с грип, може да помислите за това да бъдете внимателни и може би да носите маска вкъщи.“

Общото правило е да се изолирате, докато не минат 24 часа без температура без помощта на лекарства за понижаване на температурата, както и да се подобрят симптомите. Въпреки това е възможно човек с грип да има все още продължителна кашлица, след като температурата му е преминала.

„По-добре е да си останете вкъщи, ако все още кашляте и имате много респираторни симптоми [дори без] температура“, казва д-р Хиджано. „Ако трябва да отидете на работа, носете маска, за да предотвратите евентуално разпространение на инфекцията сред другите“.

Често срещани лечения на грип

Много хора, които са се заразили с вируса, могат да бъдат помолени да си останат вкъщи, да почиват, да приемат ацетаминофен или ибупрофен и да пият много вода, докато се възстановяват. „Възрастните могат да използват лекарства за кашлица и настинка без рецепта, за да помогнат за облекчаване на симптомите“, казва д-р Шанкаран. Тя посочва, че напитки на електролитна основа (без захар за хора с диабет) също могат да бъдат полезни за някои хора.

Ако смятате, че се нуждаете от антивирусно лекарство, обадете се на лекаря си, за да обсъдите възможностите си и да разберете как можете да получите рецепта, изпратена до местната аптека.

Кога трябва да се обърна към лекар или да отида в болница при грип?

Като се имат предвид различните етапи на грипа, може да е трудно да се определи дали трябва да се потърси медицинска помощ. Въпреки това има няколко порядко срещани симптома, които биха сигнализирали, че е необходимо посещение при лекар или в болница. Те включват:

 • Недостиг на въздух
 • Затруднено поемане на въздух
 • Болка в гърдите
 • Замайване
 • Нови неврологични състояния

„[Тези симптоми] трябва незабавно да ви накарат да бъдете прегледани в по-спешен или спешен порядък“, казва д-р Шанкаран. Тя допълва, че ако сте с отслабен имунитет и смятате, че имате грип, трябва да се свържете с вашия лекар, за да сте в безопасност.

Ако можете да се изследвате за грип, преди да потърсите медицинска помощ, това може да помогне на лекарите да определят най-добрия метод на лечение.

Ден 0

Това е периодът, в който човек се излага на въздействието на вируса и се заразява с него. Нарича се още инкубационен период. Вирусът започва да прави свои копия и да заразява организма, казва др Хиджано. „При повечето хора това ще се случи в горните дихателни пътища“.

В същото време д-р Шанкаран посочва, че „нулевият ден“ всъщност може да бъде от един до четири дни, преди симптомите да започнат да се проявяват.

Ден 1

През първия ден могат да се появят едва доловими симптоми. Това може да изглежда като събуждане със запушен нос, мислене, че имате алергия, или чувство на умора. Към края на първия ден, преминаващ във втория, симптомите могат да се развият бързо или да се появят други общи симптоми на грипа.

Ден 2

На втория ден обикновено симптомите се проявяват напълно. Заразеното лице започва да се чувства трескаво, придружено от кашлица, болки в тялото или запушване на носа. Както вече беше споменато, може да се появят и по-тежки симптоми, включително гадене, повръщане или диария.

Може да е трудно да се определи дали имате грип, COVID-19 или просто настинка. В този случай бихте искали да се изследвате рано или късно, за да определите найдобрия метод на лечение.

Ден 3

Всеки човек преживява грипа по различен начин и има много фактори, които трябва да се вземат предвид, като например дали сте с отслабен имунитет или сте ваксинирани срещу грип. Някой, който е ваксиниран, няма да изпита толкова тежки симптоми, колкото някой, който не е.

Въпреки това ден от трети до пети обикновено се счита за пиков. „Пациентите все още ще имат температура, болки и умора, а симптомите ще се влошават“, казва д-р Хиджано.

Ден 4

Докато при някои хора симптомите започват да се облекчават, при други те все още могат да бъдат в своя пик. Др Хиджано посочва, че няма как да се каже какво ще се случи по време на средните етапи на възстановяване от грипа поради начина, по който различните тела реагират на вируса. Вместо това той предполага, че дали човек се подобрява или не, може да се определи най-добре ден за ден.

„В ретроспекция ще можете да кажете „вчера беше най-лошият ми ден“, казва д-р Хиджано. Не можете да прецените това предварително. Просто знайте, че с развитието на симптомите ще се чувствате по-зле, преди да се почувствате по-добре. Но ще можете да кажете всеки ден, когато се събудите“.

Ден 5

До петия ден трябва да има признаци на подобрение в общото състояние на човека. „Различните хора могат да се възстановят за различен период от време, но обикновено от пет до седем дни повечето хора се подобряват“, казва д-р Шанкаран.

Тя добавя, че в този момент всеки, който има температура, трябва да започне да я понижава. От друга страна, някои хора може да достигнат края на своя пик.

Ден 6

На шестия ден повечето хора ще забележат, че температурата им е изчезнала или може би се появява от време на време, вместо да имат постоянно висока телесна температура. Всеки, който е имал болки в гърлото или тялото, може вече да няма тези симптоми.

Подобрението може да означава също, че човек може да диша по-добре, че е възвърнал апетита си или че енергийните му нива са се нормализирали.

Ден 7

До края на седмицата трябва да се почувствате готови да излезете от къщи, да се занимавате с различни дейности или да започнете отново обичайния си режим. Съществува вероятност да имате продължителна кашлица, в който случай отново трябва да носите маска, докато симптомите отшумят.

Ако обаче човек навлезе в седмия ден и изведнъж започне да изпитва проблеми с дишането и болки в гърдите, придружени от връщане на температурата, това може да е признак за усложнения след грип. „Често срещаното усложнение, което може да бъде много тежко, е пневмония, която представлява инфекция на белите дробове от бактерия“, казва д-р Хиджано.

„То включва възпаление на белите дробове“, добавя д-р Шанкаран. „То може да бъде причинено от самия грип. А някои хора, след като грипът малко се подобри, могат да получат бактериална инфекция, която да го последва. В тези случаи ще получите антибиотик.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button