Здраве и тонус

Могат ли ледените бани да ви помогнат да изгорите телесните мазнини? Нови изследвания казват „Да“.

Ново проучване предполага, че вземането на ледени бани може да ви помогне да намалите телесните мазнини и да намалите риска от диабет.

Авторите на нов преглед, публикуван в International Journal of Circumpolar Health, казват, че потапянето в студена вода може да е точното нещо, ако искате да намалите количеството нездравословни телесни мазнини, които имате.

Излагането на студена вода също може да намали риска от определени състояния като диабет, обясняват те. Изглежда, че увеличава количеството на хормон, наречен „адипонектин“, който се произвежда от мастната тъкан. Адипонектинът играе важна роля в предотвратяването на инсулинова резистентност, състояние, при което мускулите, мазнините и черният дроб стават по-малко чувствителни към инсулина.

Водещият автор д-р Джеймс Мърсър, професор в UIT – Арктическия университет на Норвегия, каза, че преди това са били предложени няколко вида благоприятни ефекти за излагане на студена вода, като например:

 • Подсилване на имунната система
 • Дава естествено високо ниво
 • Подобряване на кръвообращението
 • Повишаване на либидото
 • Изгаряне на калории
 • Намаляване на стреса
 • Създаване на нови приятели
 • Облекчаване на депресия
 • Скок стартиране на метаболизма
 • Подобряване на сърдечно-съдовото здраве
 • Намаляване на болката и възпалението
„Нашето разследване показва, че има все повече доказателства, че много от тези предложения може да са правилни“, каза Мърсър, „особено по отношение на потенциалните превантивни ефекти върху здравето върху имунната система, потенциалните профилактични ефекти върху сърдечно-съдовата система, профилактиката срещу инсулинова резистентност и подобрената инсулинова чувствителност и психично здраве.

Въпреки това той отбеляза, че спекулираните ефекти от осигуряването на естествено високо ниво, повишаване на либидото и намаляване на депресията не изглеждат подкрепени от доказателства.

Какво можем да научим от това проучване?

Д-р Крис Минсън, който е експерт по физиология на упражненията, здравето на жените, здравето на сърцето и терморегулацията в Университета на Орегон, както и член на Американското физиологично дружество, отбеляза, че едно от ключовите неща, които трябва да премахнем от това преглед е, че все още не знаем достатъчно какви са потенциалните ползи за здравето от излагането на студена вода.

Той обаче отбеляза, че някои от по-силните доказателства, разкрити от проучването, предполагат, че излагането на студена вода изглежда помага за регулиране на кръвната захар.

„Това става чрез подобрения в начина, по който инсулинът работи в тялото ни,” обясни той, „и има реален потенциал да помогне за подобряване на риска от диабет и по този начин може да подобри и сърдечно-съдовото здраве.”

Освен това Минсън отбеляза, че има по-ограничени доказателства, че повтарящото се излагане на студена вода може да намали количеството нездравословни телесни мазнини, може би като ги промени, за да бъде по-скоро като здравата, по-метаболитно активна кафява мастна тъкан.

Що се отнася до това как може да се случи това, Минсън обясни, че излагането на студена вода създава стрес върху нашата физиология по същия начин, както правят упражненията.

„Ако тези стресове се повтарят с течение на времето и ние успеем да се възстановим и адаптираме към стресовете, нашата физиология ще бъде по-устойчива“, каза Минсън, „и може да имаме по-ниски нива на фоново възпаление (което се случва, когато сме заседнали, храните се лошо или имате излишни телесни мазнини).“

Как да започнете с излагане на студена вода

Ако смятате, че идеята за излагане на студена вода е интригуваща, Мърсър каза, че най-добрият му съвет е първо да сте наясно с възможните отрицателни ефекти и след това да започнете постепенно, може би с други хора, които вече имат опит с това. Той също така предлага да прочетете по темата.

Минсън отбеляза, че излагането на студена вода не е лесно и много хора няма да го харесат. Той предполага, че предизвикателството със студен душ е добър начин да видите колко добре можете да се справите с него, преди да се гмурнете по-дълбоко.

„В продължение на една седмица, по време на ежедневния си душ, намалете температурата на водата толкова ниско, колкото е възможно при все още приличен воден поток за 15 секунди. Останете под водата, включително главата и шията и възможно най-голяма част от тялото. След това засилете отново водата, за да се стоплите“, обясни той.

След това започнете да увеличавате времето си под студената вода с по 15 секунди всяка седмица за общо четири седмици.

Минсън каза, че трябва да се консултирате със себе си след всеки душ, за да видите как се чувствате през следващите няколко часа.

„Хората често са в по-добро настроение и изглежда имат повече енергия. Други може да го мразят и да не са щастливи. Но това е добър тест, за да разберете дали може да ви хареса студено излагане“, каза той.

Освен това Минсън посъветва, че е добра идея да говорите със здравен специалист, преди да започнете, особено ако имате сърдечно заболяване или сте имали инфаркт.

„Ако човек като цяло е здрав и донякъде активен“, каза той, „е толкова безопасно да опитате това, колкото и да започнете програма за упражнения.“

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button