Здраве и тонус

Как да подобрим метаболизма след 30 години

Метаболизмът е коварен процес, като при някои е много бърз, а при други твърде бавен. В допълнение, метаболизмът, може да се забави с възрастта и това се случва в по-голямата част от хората след 30 години. Възможно ли е и как да се справим с това-ще разберем по-долу.

Възможно ли е драстично да се промени скоростта на метаболизма?

Понякога, за щастие, а понякога – за съжаление, метаболизмът е вроден фактор. Тя е предопределена от Конституцията, която човек наследява от родителите си, т.е. генетиката. Скоростта на метаболизма, с която сме родени, ще ни преследва цял живот. С изключение на някои фактори, които могат да повлияят на промяната на физиката.

Има много класификации по соматотипове и всички те имат различни имена, но при всички учени можете да намерите три основни, сходни помежду си, вида на Конституцията. Образно казано: слаб, среден или нормален, затлъстял. Според Шелдън, например, ние ги познаваме като: ектоморф, мезоморф и ендоморф.

Ектоморф или астеник по природа има висока метаболитна скорост и те успяват да поддържат препечена форма през целия си живот, въпреки факта, че дори и при тях, макар и леко, метаболизмът се забавя. Но ендоморфите изобщо не са щастливи: скоростта на метаболизма е намалена от детството и никакви начини за ускоряване на метаболизма няма да помогнат на затлъстялата физика да се доближи поне малко до ектоморфа. За анорексията, разбира се, не става дума.

Мезоморфите, които имат добър метаболизъм, за съжаление, с възрастта също могат да усетят резултатите от забавения метаболизъм. Храната остава същата, но тялото не е същото.. С това може и трябва да се борим. В случай на ендоморфи също не се предавайте.

Начини за ускоряване на метаболизма

Така че, в резултат на това имаме наднормено тегло, което, въпреки диетата или обичайното хранене, се губи трудно. Решихме, че не можем драстично да повлияем на скоростта на метаболизма, тъй като не можем да променим конституцията, но можем да върнем родния метаболизъм към нормалното.

Съвет 1

Консултирайте се с ендокринолог. Практиката показва, че повечето хора, които са се сблъскали с проблема за загуба на тегло, съответно, причини за появата му, дори не подозират за по-сериозни проблеми, отколкото преяждане или липсата на подвижност. Тези, които идват в залата и започват да се хранят правилно, често не виждат никакъв резултат, защото проблемът е в хормоните. И метаболизмът е тясно свързан с тях. Ето защо, на първо място, вижте специалист, който правилно диагностицира причината и елиминира последствията.

Съвет 2

От последния съвет следва следното-трябва да установите режима на деня, а именно събуждане и почивка. Недостатъчното възстановяване на тялото и лошият сън често причиняват забавяне на метаболизма, отколкото промените, свързани с възрастта. Нарушаването на циркадния ритъм е свързано с влошаване на секрецията на мелатонин – хормон на хипифизата. В резултат на това неговите антагонисти – кортикостероиди се произвеждат по-добре. 

Тези хормони, включително добре познатия кортизол, забавят метаболизма, водят до стрес, изчерпване на тъканите, докато мастната тъкан се натрупва още по-силно. Организмът като цяло става слаб и борбата с това е проста – да се установи режим. Трябва да легнете не по-късно от 23.00 часа и да спите поне 7-8 часа. Ако има безсъние-същият ендокринолог ще помогне да се справи с него.

Съвет 3

Честата консумация на храна, която стана модерна за ускоряване на метаболизма, не е подходяща за всички. Предложената схема на хранене предполага приемане на малки порции, консумирани на всеки 2,5-3 часа. Нека си припомним нашите конституционни типове, например ендоморфи, чиито метаболизъм е много бавен. Ензимите не се справят с храносмилането и усвояването на хранителните вещества, така че къде да ги натоварват на всеки три часа. Това е истински стрес. Ако ектоморфата не боли по никакъв начин, а мезоморфата, да кажем – не боли, тогава ендоморфите трябва да избягват такова хранително поведение. Вашата хормонална система трябва да има време да се разтоварва, така че най – добрият вариант е три пъти балансирано хранене и максимум плюс една закуска. Тогава определено ще избегнете допълнително увеличение на теглото.

Съвет 4

И най – добрият начин за ускоряване на метаболизма, при липса на горепосочените фактори, е да се извърши адекватно физическо натоварване. Това ще помогне на всяка възраст, с всяка конституция, независимо от пола и физическото обучение. Но е важно да се извършват умерени натоварвания, тъй като претоварването може да доведе до обратен резултат – стрес, излишък на кортизол, нарушения на съня. Така че изберете Натоварване на вкус, ходете повече на чист въздух, ходете пеша и пийте достатъчно течности.

Съвет 5

Между другото, допълнителен съвет – започнете деня с чаша топла вода, а през деня и половин час преди хранене пийте нормата си – 30 ml на 1 kg тегло. Това е чудесен начин да подготвите храносмилателната система и да ускорите метаболизма.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button