Здраве и тонус

Как да предизвикаме цикъла

Как да накарате цикъла ви да дойде по-бързо: Естествени средства и методи, които да опитате

Някои лечения, лекарства и промени в начина на живот, като намаляване на стреса или упражнения, могат да помогнат за предизвикване на забавена или липсваща менструация, в зависимост от причината.

Можете ли да накарате цикъла ви да дойде по-бързо?

Има различни причини, поради които бихте искали да предизвикате цикъла си. Може би искате да приключите менструацията си преди празник или специален повод. Може би имате нередовен цикъл и искате повече предсказуемост, за да можете да планирате бременност. Или може би менструацията ви закъснява, което ви кара да се чувствате стресирани или притеснени.

Ако цикълът ви закъснява или сте спрели да го получавате, лечението на причината може да ви помогне да регулирате месечния си цикъл.

Причини, поради които вашият цикъл може да закъснее

Счита се, че типичният менструален цикъл е от 21 до 35 дни.

Липсата на менструация през репродуктивните години се нарича аменорея. За хора, които имат редовна менструация, ако останете без менструация в продължение на 6 месеца, може да имате аменорея. Това състояние засяга около 1% от жените в Съединените щати.

Аменореята може да бъде причинена от състояния, които могат да включват:

 • бременност
 • стрес
 • ниско или високо телесно тегло
 • синдром на поликистозни яйчници (PCOS)
 • хормонални контрацептиви
 • хронични заболявания като диабет или целиакия
 • някои остри заболявания
 • проблеми с щитовидната жлеза, като хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм
 • хормонални проблеми, като тези, причинени от хипофизната жлеза или хипоталамуса
 • менопаузата
 • тумори, засягащи яйчниците или хипофизната жлеза
 • хронична овулация

Момичетата, които не са започнали менструацията си до 15-годишна възраст или 5 години след първоначалното развитие на гърдите се считат за първична аменорея.

Има няколко възможни причини за забавяне или липса на цикъл:

 • анатомични различия, като тези, които могат да причинят вагинално запушване или липса на вагина или шийка на матката
 • увреждане на репродуктивните органи, като синдром на Asherman или цервикална стеноза
  PCOS
 • повишени нива на фоликулостимулиращ хормон (FSH)
 • хиперпролактинемия или високи нива на хормона пролактин
 • проблеми с хипофизната жлеза

Опасности от опити за предизвикване на цикъл, ако сте бременна

Веществата, които могат да помогнат за предизвикване на цикъл, се наричат еменагоги. Имайте предвид, че някои еменагоги също са абортивни, което е вещество, което може да причини спонтанни аборти по време на бременност.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА БРЕМЕННОСТ

Ако има вероятност менструацията ви да закъснее, защото сте бременна, използването на еменагоги за предизвикване на менструация може да прекрати бременността ви. Това може да бъде опасно. Ако има вероятност да сте бременна, не приемайте тези вещества.

Ако опитвате някакви билки, не забравяйте да ги вземете от реномиран източник. Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) не наблюдава билковите добавки по същия начин, по който наблюдава други лекарства и лекарства. Въпреки че FDA определя насоки относно хранителните добавки, не се изисква добавките да бъдат доказано безопасни за тези стандарти, преди да бъдат продадени. Някои стъпки за наблюдение на безопасността обаче са въведени, след като са пуснати на пазара, като например докладване на нежелани събития.

Може да има проблеми с качеството, чистотата или дозировката. Те могат да съдържат повече или по-малко от съставките на етикета.

Лечение на аменорея

Тъй като липсата на менструация може да се дължи на друго заболяване, лечението обикновено включва първо определяне на причината. След като причината бъде лекувана, менструацията ви може да се върне.

Синдром на поликистозни яйчници (PCOS)

PCOS е хормонално разстройство, което причинява уголемени яйчници и малки кисти. Ако това е причината за пропуснатата ви менструация, лекарите може да препоръчат лечение, което включва:

 • орални контрацептиви или противозачатъчни средства, съдържащи прогестин
 • метформин (Glucophage, Riomet, Glumetza) за инсулинова резистентност за предотвратяване на диабет
 • отслабване
 • лекарства, наречени статини, за предотвратяване или лечение на висок холестерол

Състояния на щитовидната жлеза

Ако имате хипотиреоидизъм, това означава, че щитовидната жлеза не произвежда достатъчно тиреоиден хормон. Това може да повлияе на функциите на тялото ви, включително метаболизма, и да доведе до наддаване на тегло, умора и депресия. Най-честата причина е автоимунно заболяване, наречено тиреоидит на Хашимото.

Лечението на хипотиреоидизъм може да включва прием на заместител на хормона на щитовидната жлеза за повишаване на нивата ви.

Обратно, ако имате хипертиреоидизъм, това означава, че щитовидната жлеза произвежда твърде много тиреоиден хормон. Това може да доведе до загуба на тегло, тревожност и неправилен сърдечен ритъм.

Лечението на хипертиреоидизъм може да включва лекарства, радиоактивен йод, който да увреди щитовидната жлеза – и да я накара да произвежда по-малко тиреоиден хормон – или операция.

Хиперпролактинемия

Хиперпролактинемия може да възникне, когато имате високи нива на пролактин в кръвта. Този хормон се произвежда от хипофизната жлеза и участва в стимулирането на производството на кърма.

Може да бъде причинено от определени лекарства, като антидепресанти и антихипертензивни лекарства, и здравословни проблеми. Най-честата причина е нераков тумор на хипофизната жлеза.

Лечението на хиперпролактинемия може да включва:

 • смяна на лекарството
 • лекарства за намаляване на нивата на пролактин, като бромокриптин (Parlodel, Cycloset) или каберголин
 • лъчетерапия
 • операция за отстраняване на тумор на хипофизната жлеза
 • терапия с тиреоидни хормони

Овариална недостатъчност

Овариална недостатъчност, понякога наричана яйчникова недостатъчност, може да възникне, когато яйчниците спрат да работят преди 40-годишна възраст. Може да причини проблеми с плодовитостта и симптоми на менопаузата.

Това състояние може да бъде причинено от отстраняване на яйчниците, лечение на рак или други здравословни проблеми. Може да бъде причинено и от проблеми с хипофизната жлеза или хипоталамуса.

Основното лечение е хормонална заместителна терапия или ХЗТ.

Ако причината, поради която изпитвате овариална недостатъчност, се дължи на проблеми с хипоталамуса или хипофизната жлеза, лекарите могат да препоръчат промени в начина на живот, като насоки за хранене или хормонална терапия.

Естествени лекарства и добавки за аменорея

Витамин Ц

Някои хора вярват, че витамин С, наричан още аскорбинова киселина, може да предизвика вашия цикъл. Но няма надеждни научни доказателства в подкрепа на това твърдение.

Смята се, че витамин С може да повиши нивата на естроген и да понижи нивата на прогестерон. Това води до свиване на матката и разрушаване на лигавицата на матката, което води до началото на менструацията.

За да опитате този метод, можете да приемате витаминни добавки или просто да ядете храни, които съдържат витамин С. Цитрусови плодове, горски плодове, касис, броколи, спанак, брюкселско зеле, червени и зелени чушки и домати са добри източници на витамин С.

Ананас

Ананасът е богат източник на бромелаин, ензим, за който се смята, че влияе върху естрогена и други хормони.

Проучване от 2017 г. предполага, че бромелаинът може да помогне за намаляване на възпалението. Това означава, че може да помогне за причините за нередовен цикъл, свързан с възпаление.

Въпреки това, няма научни доказателства, които да предполагат, че добавките с ананас или бромелаин ще предизвикат цикъл.

Джинджифил

Джинджифилът е традиционно средство за предизвикване на цикъл и се смята, че предизвиква контракции на матката. Това обаче остава недоказано от научни изследвания. Джинджифилът може да има противовъзпалителни свойства и се използва за лечение на болки в стомаха и менструални болки, според преглед от 2015 г.

Джинджифилът може да бъде неприятен за консумация суров, така че най-лесният начин да го приемате е да си направите чай от джинджифил. За да използвате този метод, сварете прясно парче обелен, нарязан джинджифил в съд с вода за 5 до 7 минути. Прецедете и подсладете чая на вкус, ако е необходимо, преди да го изпиете.

Магданоз

Магданозът съдържа високи нива на витамин С, както и апиол, който може да помогне за стимулиране на маточните контракции. Въпреки това, апиолът също е токсичен в определени количества и е особено опасен за бременни хора. Не трябва да пиете чай от магданоз, ако сте бременна, кърмите или имате проблеми с бъбреците.

За да направите чай от магданоз, просто изсипете чаша вряла вода върху няколко супени лъжици пресен магданоз и го оставете да кисне около 5 минути, преди да изпиете.

Куркума

Куркумата е друго традиционно лекарство, за което някои смятат, че е еменагога. Предполага се, че действа, като повлиява нивата на естроген и прогестерон, въпреки че липсват научни изследвания.

Има много начини да включите куркума в диетата си. Можете да го добавите към къри, ориз или зеленчукови ястия. Или можете да го добавите към вода или мляко с други подправки и подсладители за сгряваща напитка.

Дейности и промени в начина на живот

Релаксация

Стресът понякога може да бъде причина за забавен или пропуснат цикъл.

Възприеманият стрес е свързан с нередовни менструални цикли. Авторите на прегледа предполагат, че това може да се дължи на кортизола, който е стероиден хормон, който се освобождава в отговор на стрес. При животински модели кортизолът може да забави повишаването на други хормони, което се случва преди овулацията.

Увеличаването на хормоните на стреса може да засегне тези хормони, които са необходими за поддържане на редовен менструален цикъл.

Има много начини за облекчаване на стреса и насърчаване на релаксацията и това, което работи най-добре, ще варира между отделните хора. Идеите могат да включват:

 • намаляване на работното натоварване или други стресови фактори, ако е възможно
 • прекарване на време с приятели и семейство
 • йога и дихателни техники
 • упражняване
 • занимавайки се с приятно хоби
 • използване на техники за медитация или внимание

Топъл компрес или баня

Топлата вана може да помогне за отпускане на стегнатите мускули и облекчаване на емоционалния стрес. Може би това е причината за анекдотичните съобщения, че това може да помогне за започване на цикъла ви.

Можете да опитате да добавите малко релаксиращо ароматизирано масло към ваната. Можете също така да опитате да използвате топъл компрес, като например бутилка с гореща вода, като го приложите към корема.

Топлината може да ви помогне да се отпуснете. Може също така да помогне за увеличаване на притока на кръв към зоната, като по този начин леко ускорява менструалния цикъл. Необходими са обаче изследвания в подкрепа на това.

Секс

Редовният секс също може да намали ефектите от стреса и да помогне за насърчаване на здравословен хормонален баланс.

Намалете упражненията, ако сте спортист

Хората, които ограничават приема на храна и се занимават с екстремни упражнения, със или без употребата на лаксативи, могат да развият аменорея. Това може да се счита за предупредителен знак за други здравословни проблеми, свързани с ниска енергия, като лошо натрупване на кости и ниска костна минерална плътност, като и двете са свързани с намалена здравина на костите.

Ако може да имате аменорея поради ниска наличност на енергия, най-добре е да намалите количеството упражнения, които правите ежедневно. Може да искате да посетите лекар или треньор, за да определите колко упражнения е безопасно да изпълнявате.

Кога да посетите лекар

Важно е да запомните, че липсващи или забавени менструации може да са симптоми на основен проблем. Трябва да потърсите лекарска помощ, ако:

 • подозирате, че може да сте бременна
 • пропускате три последователни цикъла
 • менструацията ви спира преди 45-годишна възраст
 • все още имате менструация след 55-годишна възраст
 • имате кървене между менструациите или след секс
 • вашите периоди внезапно се променят, стават много по-тежки или са по-непостоянни
 • имате постменопаузално кървене (кървене повече от 12 месеца след спиране на менструацията)
 • имате кървене, докато сте на хормонална заместителна терапия

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button