Здраве и тонус

Как да се справим с болките в коленете

Болките в коляното са често срещани и макар повечето пъти да ги асоциираме с напредналата възраст, тя невинаги е главният фактор за тяхната проява.

Заседналият начин на живот и наднорменото тегло носят също толкова негативно влияние на коленната става и прилежащите ѝ сухожилия.

Понякога дори носенето на неудобни обувки могат да се окажат причината за непоносимите болки в коляното.

Днес ще разгледаме петте главни причини, които предразполагат към болки в тази част на човешкото тяло, както и по какъв начин можем да им противодействаме.

Бързият растеж

Много деца и юноши страдат от болки във външната част на коленната става. При тях те се проявяват най-често по време на изправяне или когато се опитат да изпънат краката си в опит да застанат в по-удобна позиция. Тези младежи асоциират слизането по стълби с непоносима болка и в повечето случаи рентгеновите снимки и ядрено-магнитният резонанс не дават никакво обяснение за състоянието им.

Болката в коленете при подрастващите най-често е свързана с бързия растеж на костите, който не съответства с по-бавното развитие на мускулатурата. Почивката и физиотерапията са най-доброто решение в подобна ситуация.

Физическото натоварване

При някои младежи болката в коляното продължава да бъде факт въпреки преминаването на периода на по-бърз растеж.

Това често се случва, когато младежът започне изведнъж да бъде физически активен. Хора, които не са спортували или са го правели твърде рядко, а изведнъж започнат да натоварват мускулите и ставите си прекалено много, се излагат на риск от сериозни травми, които могат да доведат до хирургическа намеса. Така че, забавете темпото!

Работата

В случая на механици, водопроводчици, строителни работници и други хора с подобни професии, които прекарват много време, подпрени на коленете си, или пък носят ежедневно тежки товари, болката може да се обясни с естеството на професията, която упражняват. Експерти препоръчват да се носят удобни обувки, с по-дебела подметка и наколенки.

Артроза

С напредването на възрастта тялото ни започва да проявява различни „дефекти”. Артрозата е едно от състоянията, с които свързваме остаряването. Артрозата всъщност представлява дегенеративен процес, който се характеризира с разрушаването на ставния хрущял. При такова състояние най-добър съвет можете да получите от лекар-специалист.

Несъмнено ще ви бъде препоръчана физиотерапия, противовъзпалителни лекарства, както и здравословен начин на живот (поддържане на нормално тегло, тъй като излишните килограми вредят на здравето на ставите).

Артрит

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, при което имунната система на тялото атакува здравите тъкани, което води до увреждане на ставите и хронични възпаления. Добре е да се консултираме с лекар още при първите симптоми на такъв тип артрит, тъй като отлагането на лечението би могло да доведе до сериозни последици.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button