Здраве и тонус

Как влияе кафето върху холестерола

За милионите хора, които зависят от кафето, за да започнат деня си, холестеролът вероятно е последното нещо, което им идва на ум, докато чакат да започнат сутрешното действие на кофеина. През последните няколко години обаче все повече доказателства подсказват, че кафето може да повиши нивата на холестерола.

Кафето и кафестола

Доклади за проучвания на полезните и вредни свойства на кафето се появяват много често и в същото време си противоречат взаимно със завидно постоянство. А любителите на кафе все още не отказват нито любимата си напитка, нито любимия си начин на приготвяне – въпреки факта, че кафето, освен всичко друго, повишава холестерола в кръвта.

Известно е, че съдържащият се в кафето кафестол значително повишава холестерола в кръвта, чрез активиране на рецепторите на клетките на тънките черва, които участват в транспортирането на жлъчни киселини от черния дроб.

Кафестолът е най-мощният от всички вещества, повишаващи холестерола, които се намират в храните.

Най-високото му ниво е характерно за еспресото, кафето, направено в кафенетата и скандинавското кафе с яйце.

В същото време безкофеиновото кафе не влияе по никакъв начин на съдържанието на кафестол. Но употребата на пет чаши кафе на ден (приблизително 30 mg кафестол) в продължение на 4 седмици повишава нивото на холестерола в кръвта с 6-8%.

Действието на кафестола

Професор Дейвид Мур (David Moore) и колегите му посвещават работата си върху механизма на действие на кафестола върху черния дроб, който доскоро остава загадка.

Ключът към решението е идентифицирането на гена на растежния фибробласт-15 (FGF 15). Експерименти върху клетъчни култури и лабораторни мишки показват, че кафестолът активира фарсеноидния рецептор X (FXR), който се намира на повърхността на тънките черва и реагира на притока на жлъчни киселини в него.

Активирането на FXR стимулира активността на FGF 15, която инхибира функцията на гените, участващи в регулацията на холестерола. По този начин ефектът на кафестол нарушава нормалното функциониране на вътрешния механизъм, който регулира холестерола в кръвта, чрез промяна на активността на чернодробните клетки и синтеза на жлъчни киселини.

Консумацията на кафе и нивата на холестерола

През 2001 г. Клаг и неговите колеги преглеждат повече от дузина изследвания, които разглеждат връзката между консумацията на кафе и нивата на холестерола. Те откриват, че пиенето на средно шест чаши кафе на ден е свързано с повишен общ холестерол и LDL, вредния тип холестерол. Почти цялото повишаване на холестерола е свързано с нефилтрираното кафе.

Нефилтрираното кафе и холестерола

Експертите твърдят, че повечето хора, които пият кафе, не трябва да се притесняват от въздействието на чаша кафе върху нивата на холестерола.

Това е така, защото повечето хора пият филтрирано кафе, което се смята, че има много по-малък ефект върху холестерола, отколкото нефилтрираното кафе. Изглежда, че филтрите премахват повечето от повишаващите холестерола вещества в кафето.

Еспресо кафе изглежда най-много повишава холестерола, макар че последните проучвания намекват, че филтрираното кафе /шварц кафе/ може също да има ефект и върху холестерола.

В едно проучване, изследователи в Швеция установяват, че при хората, които обикновено пият филтрирано кафе, се установява малък спад в нивата на холестерола, когато спират да пият кафе за няколко седмици.

Резултатите са били “изненадващи”, според д-р Елизабет Страндхаген, от университетската болница Sahlgrenska (CK) в Гьотеборг, която ръководи изследването.

Единственото практическо заключение, което може да се направи от това основно изследване, е, че от всички методи за приготвяне на кафе най-ниското ниво на холестерол се намира в кафето, което се прави в кафемашина с хартиен филтър. Той премахва или намалява кафените масла, съдържащи кафетол.

Филтрираното спрямо нефилтрираното кафе, парчета от пъзела

Филтрираното спрямо нефилтрираното кафе, може да не е най-важният въпрос за кафето и холестерола, според говорител на Американската диетична асоциация.

„Хората се опитват да определят виновник„ когато става въпрос за кафе и холестерол, „но хората не живеят в изолиран свят“, казва д-р Гейл К. Франк, професор по хранене в катедрата за семейни и потребителски науки в Държавния университет Лонг Бийч в Калифорния. Според Франк, в историята на кафето има “няколко парчета от пъзела”, включително дали хората пият филтрирано или нефилтрирано кафе, но и колко дози пият и какво друго правят освен да пият кафе „като пушенето“.

Докато еспресо кафето може да съдържа повече вещества, които повишават нивата на холестерола, то същевременно много популярни кафе напитки, продавани в кафенетата, изглеждат по-скоро като десерти, отколкото като напитки, заради съчетанието им със сметана и захар. Образуваните калории повдигат още въпроси относно влиянието на кафето заедно със сметана върху холестерола.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button