Здраве и тонус

Каква форма има твоето стъпало? ТЕСТ

Здравето на ходилата е толкова важно, колкото здравето на целия крак. И на целия организъм. Много често се случва да пренебрегваме тази «малка част» от нашето тяло. Едно стъпване накриво обаче води след себе си куп главоболия. А е нещо, което с малко повече внимание и загриженост от наша страна, бихме могли да предотвратим. Опознай стъпалото си, за да опознаеш себе си?!

За да разбереш каква форма има твоето ходило, направи следния тест:

Следващият път когато излезеш от банята, стъпи с мокро стъпало върху сухата част на пода и обърни внимание на мокрия отпечатък. Ако петата, предната част и външният ръб на стъпалото са се отпечатили, а сводът не, това вероятно означава, че имаш нормални сводове. Ето какви приблизителни резултати можеш да получиш!

Нормално ходило

Нормално ходило – Пръстите и петата са свързани чрез зона, която има размер малко по-малък от отпечатъка, който оставя само петата. Нарича се още „мост“ или „арка“. Нормалното ходило винаги първо опира пода с външната част на петата. Веднага след това се накланя лекичко към вътрешната като по този начин уравновесява стъпването. Така крака по-лесно абсорбира удара, който произлиза от това движение. Този начин на ходене се нарича „неутрален“. Обувките, които се препоръчват са стабилни. Пронацията на тези хора също е нормална.

Плоско ходило

Притежава доста по-малка арка от нормалното.Даже в някои случаи, такава извивка липсва. Нарича се още свръхпронация. Отпечатъкът, който оставя подобно стъпало прилича на отпечатък от обувка. При стъпване, опира също като нормалното – първо с външната част на петата, но след това крака се наклонява прекалено към външната. При движение стъпалото се изкривява навътре.Обувките, които се препоръчват в този случай, трябва да предлагат допълнителна стабилност. Хубаво е да се използват половин стелки, които да повдигат средната част на ходилото – точно там, където липсва извивка. В никакъв случай не носете обувки с прекалено много „амортисьори“, които са много гъвкави и не предлагат нужната стабилност на крака. Токчетата за дамите също не се препоръчителни.

Високи сводове

Високи сводове – когато между отпечатъците от петата и предната част на стъпалото няма никаква връзка, вероятно става въпрос за т. нар. високи сводове. Хора, с установена такава особеност на ходилата често субпронират ходилата си (стъпват предимно на външните им ръбове).Обувките трябва да са много гъвкави и да дават свобода за стъпване. Избягвайте твърди обувки и тези които стабилизират ходилата.Трябват ви такива, които редуцират пронацията.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button