Здраве и тонус

Масаж и самомасаж – каква е безценната полза за спортистите?

Основната цел на всеки тренировъчен процес е постигането на максимални спортни резултати. Растежът на спортните показатели е пряко свързан със способността на тялото на спортиста да се възстанови. Скоростта на възстановителния процес, от своя страна, зависи от правилното хранене и продължителната почивка. Също така е необходимо да се извърши процедура за масаж или самомасаж. Тяхното използване е задължително както преди тренировки и състезания, така и след тях.

Кратка история на появата на масажа

Първите споменавания на масажните манипулации датират от древността. Те са били известни още няколко хилядолетия преди Христа и са били използвани като лечение в Египет, Китай, Япония, Индия и други древни държави. В Европа и Русия лечебните и превантивни свойства на масажа са широко разпространени от XVIII век след Христа.

Ползи и видове масаж в спорта

Различните масажни техники се използват широко във всички спортове и на всички етапи на спортните постижения. В зависимост от дисциплината, естеството на използвания товар и комбинацията от други фактори се избира методът на тренировъчния масаж. Той се осъществява на всички периоди на спортната подготовка и за кратко време, помага за укрепване на мускулите, стабилизира физическо и психическо състояние, нормализира баланса на дейност на централната нервна система и състояние на възбудимост на спортист.

Спортен масаж, въз основа на поставените задачи, е хигиеничен, предварителен, тренировъчен и възстановителен:

  • Хигиенният масаж се отнася до самомасаж. Обикновено спортистът го изпълнява сутрин по време на загряващата гимнастика. Такъв масаж стимулира тялото и увеличава неговите възможности.
  • Целта на предварителния масаж е да стабилизира органите и системите на тялото преди физическо натоварване и да нормализира психо-емоционалното състояние на спортиста. За да изпълните тези задачи, направете загряване, предстартов, затоплящ или успокояващ масаж.
  • Спортният възстановителен масаж се използва за бързо възстановяване на нормалното функциониране на тялото след натоварване и подобряване на ефективността му. В резултат на масажните процедури сухожилията се укрепват и мускулите се отпускат, кръвният поток и лимфният дренаж се увеличават, метаболитните процеси се ускоряват, нервната система се нормализира.
  • По време на малки паузи между кръговете или подходите към черупките, преходният възстановителен масаж е незаменим. Като се има предвид спецификата на този спорт, с негова помощ в рамките на няколко минути можете да нормализирате работата на нервно-мускулния апарат, да намалите болката и да подготвите тялото на спортиста да продължи да участва в състезания.

По време на почивка за възстановяване на силите и работоспособността на спортисти възстановителен масаж се използва в комплекс с отправят в баня, с помощта на вибрационни, хидромасаж, ултразвуков масаж, аэроионотерапией и други медико-биологични средства.

Предимства на самомасаж и правила за изпълнение

При невъзможността да се ползват услугите на професионален масажист, спортист, трябва да се изпълни самостоятелно, което с масажиращи движение по посока на лимфотока, без да засяга лимфните възли, като се стреми към максимална релаксация на мускулите в массируемой област. Овладяването на техниките за самостоятелен масаж спомага за подобряване на качеството на тренировъчния процес и бързото възстановяване на тялото след тежки натоварвания и подготовка за нови постижения.

С помощта на масаж и самомасаж, несъмнено можете да подобрите спортните си резултати. Въпреки това, спортистите, страдащи от нарушение на кръвообращението и терморегулацията, които имат възпаления или гнойни процеси, отворени рани, гъбични инфекции и други, трябва да бъдат внимателни към тези процедури.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button