Здраве и тонус

Митове за метаболизма, реалност или измислица?

Много често вината за нашето напълняване се преписва на „бавния ни метаболизъм“. Но какво всъщност означава „метаболизъм“? И има ли нещо, което можем да направим за да променим нашият метаболичен индекс? Доктор Сузан Боуерман, диетолог в UCLA и консултант на Herbalife разкрива някои тайни, които ще ни помогнат да разберем как функционира метаболизма и дали можем да го подобрим.

„Метаболизмът обхваща всички химични процеси, които протичат в тялото с цел да поддържат живота на хората. Процесите на дишане, циркулиране на кръвта, мозъчните функции, обработване и използване на енергията от приеманата храна. Базисният метаболизъм калкулира броя на калориите, които тялото ни употребява на ден и в покой т.е. енергията, която ни е необходима за поддържане на жизненоважните функции в организма.“

Базисният метаболизъм е директно свързан с композицията на тялото. На всеки килограм телесна мазнина, изгаряме само около 2 калории на ден. Докато за половин килограм мускулна маса, горим около 14 калории. Както знаете, по-голямата част от общата ни телесна маса е изградена от мускули. За да подобрим функциите на базисния метаболизъм ни е нужна повече мускулна маса. Мускулите се изработват на базата на физически упражения. Съчетани с увеличено приемане на протеини, гарантираме изграждането на телесна маса без мазнини. Ето това е и тайната на метаболизма.

Мит: Остаряването забавя скоростта на метаболизма.

Реалност: Хората обикновено качват килограми пропорционално с увеличаването на възрастта. Това се дължи по-скоро защото намаляват физическите усилия , а заедно с това намалява и количеството на изразходените калории. Като следствие започва да се губи мускулна и телесна маса без мазнини, което в крайна сметка води до забавяне на метаболизма. Аеробните упражнения, които горят най-много калории и физическите упражнения за сила, са основните оръжия в борбата с проблемите, които се появават в напреднала възраст или при наднормено тегло.

Мит: Жертви сме на нашия метаболизъм и не можем да го променим.

Реалност: Много често може да ни се стори, че има хора, които ядат почти денонощно, но не качват ни грам…обикновено това се дължи на факта, че се хранят здравословно, с храни бедни на калории. Много от тези „щастливци“ също така изгарят повече по простата причине, че се движат повече…възможно е да правят упражнения или стават по-често от бюрото в офиса, или си правят една разходка по коридора, за да говорят с някои колега, вместо да му пускат емайл…Така, че когато решим окончателно, че е дошло времето да променим нашия метаболизъм, трябва да планираме действията, които ще ни позволят да изградим мускулна маса и след това да я използваме функционално.

Мит: Изгаряме повече калории, когато приемаме студена храна и ледени напитки вместо топли?

Реалност: В научна лаборатория са измерени количествата, които горят хората, приемащи студени напитки и онези, които ги пият топли. Разликата е почти незабележима – достига до 10 калории повече на ден за „студенопиещите“ – което е прекалено малко, за да има значение в процеса на отслабване.

Мит: Ако се приемат по-малко калории, метаболизмът забавя скоростта си, тогава – за какво служи?

Реалност: Вярно е, че метаболизма може да се забави ако се намали количеството на приеманите калории (тялото има склонност да консервира калории по най-добрия начин).Разликата в количествата обаче е съвсем малка. Но ако повишим активността си, можем да компенсираме този малък дисбаланс и намалим част от теглото си. С правилно хранене и физически упражения можем да запазим естествения ритъм на тялото, в което се горят необходимите калории.

Мит: Ако спрем да ядем късно вечер, когато нашия метаболизъм е по-бавен, ще загубим ли килограми?

Реалност: Когато хората започват да свялят килограми защото са спрели да ядат след определен час на вечерта, е само защото са редуцирали като цяло количеството на калориите, а не защото не се хранят вечер. Консумирането на всички калории за деня само докато слънцето грее, няма да увеличи скоростта с която губим килограми. Това ще стане ако се храним само с калориите от които имаме нужда. Не с тези, които „влизат в окото ни“.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button