Здраве и тонус

НАПРАВИ СИ САМ БОЯ ЗА ЯЙЦА

Празниците са близо, пролетта настъпва с бавни, но сигурни крачки, природата се събужда от зимен сън! Така да се каже, живот кипи навсякъде.

Но, нека се върнем на Великденската тематика. Този празник е един чудесен повод да се срещнем с близки, роднини и приятели. Един от основните символи на този празник са боядисаните яйца. Те обаче крият известни опасности. Първата от тях е в самите яйца, тяхното качество и произход. В този материал няма да коментираме какво може да предизвика консумацията на яйца на тялото ни и т.н. Единственото, което ще отбележим е, че не бива да преяждаме с варени яйца и не бива да употребяваме бои, които са вредни и канцерогенни. Най-малкото нещо, което тези два фактора могат да предизвикат са алергии и обриви!

Кои бои са вредни?

Всички бои в търговската мрежа съдържат изкуствени оцветители, които са посочени на етикетите като Е-та. Някои от тях са позволени за употреба в сладкарската индустрия у нас, но в същия момент са забранени в някои други държави, тъй като са опасни за човешкото здраве. Експертите съветват да избягваме бои за яйца, които съдържат Е102, Е110, Е122, защото тези оцветители са позволени у нас, но в други европейски държави са обявени за опасни за човешкото здраве и могат да предизвикат астматични пристъпи, алергии, обриви. Добрата новина е, че за оцветителите Е140 и Е160 всички изследвания показват, че са безвредни за организма.

Ние насърчаваме връщането към естествените бои за яйца! Истина е, че те не са с толкова наситени цветове и боядисването изисква повече време, също така те излизат малко по-скъпо, но предимството се изразява в това, че са напълно безвредни.

Скъпи родители с малки деца, съветваме ви винаги да боядисвате с натурални бои, защото изкуствените оцветители могат да предизвикат често обриви и алергии при децата.

Натуралните бои се получават от зеленчуци, плодове, подправки и билки. Този метод на боядисване с натурални съставки е използван от нашите баби и е напълно безвреден. Защо да не се върнем към него?

Ето и самите рецепти за боядисване на яйца с натурални съставки:

Внимание: добре е да сварите боите от вечерта, за да може да престоят по-дълго време. Така цветовете ще бъдат наситени, но имайте предвид, че яйцата няма да станат като цвета, който има готовата боя в тенджерата.
За всяка боя използвайте по половин литър вода и варете около 15-20 минути.

  • Червено: червен цвят може да получите чрез сваряване на яйцата, увити в люспи от червен лук. За по-лесно, използвайте чорапогащник и вътре поставете яйцето обвито в люспите от червения лук и завържете здраво. Този начин ще предпази яйцата от счупване. За да стане по наситен цвета, след като сте сварили яйцата с червен лук ги потопете и в боя, получена от голямо количество сварени люспи от червен лук.
  • Жълто: сварете заедно 6 супени лъжици куркума, кори от портокал, лимон, чили на прах и лайка.
    Зелено е цвят, която се получава трудно, затова е добре да сложите по-голямо количество спанак и коприва да поврат заедно за около 30 мин. Друго нещо, което може да добавите е хлорофил, стига разбира се да го имате наличен.
  • Синьо: първият вариант е да сварите боровинки. Този плод е сравнително скъп, но цветът става наситен и атрактивен. Друг вариант за получаване на син цвят е сваряване на листата от червено зеле.

Съществува и метод на боядисване, при който може и да не варите яйцата предварително, а направо да ги сварите с боята. Варите докато получите желания цвят, но не прекалявате, защото ще получите много твърдосварени яйца.

Също така, може да сварите бели яйца, обвити в люспи от стар жълт лук и също ще получите интересен отенък и цвят на яйцата. Оставете яйцето да изстине заедно с люспите от лука.

Допълнителни съвети, за да бъдат яйцата ви по-цветни и красиви:

  • Във всяка една боя слагайте по 2 супени лъжици оцет.
  • Боите и яйцата трябва да са топли.
  • Яйцето трябва да постои в боята около 20-30 минути, като боята трябва да покрива напълно яйцата.
  • Колкото по-дълго останат яйцата в боята, то толкова по-наситени ще са цветовете.
  • Накрая може да полирате яйцата, с помощта на парцалче или памук, напоено с олио.

Скъпи приятели, резултатът, който ще получите с натуралните бои, няма да бъде същият, какъвто с изкуствените оцветители. Удоволствието и забавлението обаче са в пъти повече. Приготвянето на естествена боя, както и боядисването е едно приключение, интересно и забавно за децата, защото те наблюдават самия процес на боядисване и откриват тайните свойства на растенията. Така ние провокираме любопитство и любов на децата към живата и натурална храна. Приготвянето на естествените бои, както и боядисването е едно приключение, едно прекрасно семейно преживяване. Та, нали това е идеята на тази традиция, да се забавляваме и да бъдем заедно!

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button