Здраве и тонус

Може ли периодичното гладуване да намали риска от диабет тип 2?

 • Ново проучване открива, че периодичното гладуване в продължение на три дни в седмицата може да намали риска от диабет тип 2.
 • Данните от проучването са събрани от 209 участници в продължение на 18 месеца.
 • Участниците са имали подобни количества загуба на тегло както при ограничената във времето диета с периодично гладуване, така и при нискокалоричната диета.
 • Тези, които са гладували, са имали по-голяма инсулинова чувствителност.

Периодичното гладуване в продължение на три дни в седмицата може да намали риска от развитие на диабет тип 2. Тези ползи за здравето са потенциално дори по-големи от спазването на диета с ограничен прием на калории.

Хората на периодично гладуване са по-способни да обработват и използват глюкозата

Изследователи от Университета на Аделаида и Южноавстралийския здравен и медицински изследователски институт (SAHMRI) установиха, че хората, които гладуват три дни през седмицата, ядат само между 8 сутринта и 12 вечерта. в тези дни са показали повече инсулинова чувствителност или по-голяма толерантност към глюкоза след 6 месеца, отколкото тези на ежедневна нискокалорична диета.

Повишената толерантност към глюкозата е демонстрирана в проучването чрез повишена чувствителност към инсулин и намалени кръвни липиди или мазнини в кръвта.

Данните от проучването са събрани от 209 участници в продължение на 18 месеца. Участниците са имали подобни количества загуба на тегло както при ограничената във времето диета с периодично гладуване, така и при нискокалоричната диета.

„Това е най-голямото проучване в света до момента и първото, което позволява да се оцени как тялото обработва и използва глюкозата след хранене, което е по-добър индикатор за риска от диабет, отколкото тест на гладно“, първият автор Xiao Tong Teong, a Докторантът в университета в Аделаида се казва в официалното прессъобщение.

„Резултатите от това проучване добавят към нарастващия брой доказателства, които показват, че времето за хранене и съветите за гладуване разширяват ползите за здравето от диета с ограничени калории, независимо от загубата на тегло, и това може да окаже влияние в клиничната практика“, добавя той.

Въпреки това, авторите на изследването отбелязват, че са необходими допълнителни изследвания, за да се проучи дали същите ползи се получават при малко по-дълъг период на хранене, което би могло да направи диетата по-устойчива в дългосрочен план.

Постенето може да помогне за предотвратяване на диабет тип 2

Всяка година има приблизително 1,4 милиона нови диагнози за диабет тип 2, според Американската диабетна асоциация. Гладуването може да предложи потенциален път за хората да предотвратят диабет тип 2, особено когато са предразположени към заболяването.

Има няколко вида гладуване. Периодичното гладуване включва ограничаване на приема на храна до определени часове от деня, то е свързано със загуба на тегло и подобрено здраве на мозъка и сърцето в някои проучвания.

Типът метод на гладуване, използван в проучването, е комбинация от периодично гладуване и ранно ограничено във времето хранене (eTRF).

Какво казват експертите по хранене

Кристин Къркпатрик, MS, RDN, диетолог и автор на „Skinny Liver“, казва, че изобщо не е изненадана от резултатите от проучването, но резултатите в реалния свят ще зависят от това какво можете да поддържате в дългосрочен план и кой метод е най-подходящ с вашите цели.

Грейс Дероча, RD, CDCES, MBA, национален говорител на Академията по хранене и диететика споделя подобна гледна точка, като казва, че методите, използвани в проучването, могат да бъдат много въздействащи за намаляване на диагностицирането на диабет тип 2 и че спазването на времевата рамка за хранене би било трудно в дългосрочен план.

Дероча казва на Healthline, че се чуди какво може да е въздействието върху нечие психично здраве и цялостно благосъстояние, ако те следват плана за периодично гладуване за продължителен период от време.

Консултирайте се със специалист по здравни услуги

Ако не сте сигурни откъде да започнете с периодичното гладуване или ако сте готови да започнете да гладувате за профилактика или управление на диабета, Къркпатрик казва, че е важно да говорите с вашия лекар.

„Има много различни форми на гладуване и избраният от вас метод не трябва да ви излага на риск въз основа на други хронични заболявания“, казва тя.

Дероча предлага на този етап да помислите какво включва периодичното гладуване и дали ви се струва възможно, като същевременно вземете предвид начина си на живот. Тя казва, че работата с вашия здравен екип, особено регистриран диетолог, и в идеалния случай, сертифициран специалист по грижа за диабета и обучение може да ви помогне да насочите човек през диетата и плана за хранене.

Изберете здравословни храни, когато не постите

По-конкретно, казва Дероча, дори и при гладуване, като се вземат предвид въглехидратните храни и приемът, контролът на порциите и последователността на въглехидратите през целия ден.

Къркпатрик повтаря това, като препоръчва в часовете, в които се храните, да гарантирате, че диетата ви е богата на хранителни вещества, което означава много цветове, фибри, постни протеини, здравословни мазнини и т.н.

„Много от моите пациенти, които за първи път научаваха за гладуването, често си мислеха, че докато консумират храна в часовете на „гладуване“ и пропускат храна от часовете на „гладуване“, няма значение какво се консумира“, казва Къркпатрик .

„Но има значение калориите ви да се броят в часовете, в които се храните“, казва тя. „Ако се фокусирате върху храна с липса на хранителни вещества, може да се борите да се чувствате удовлетворени, сити или доволни по време на гладуването“, обяснява тя.

Други начини за намаляване на риска от диабет тип 2

Къркпатрик и Дероча добавят, че в допълнение към гладуването, вие също ще трябва да получите адекватна физическа активност, сън и правилно управление на стреса, за да управлявате риска от развитие на диабет тип 2.

Дероча казва, че някои други диетични неща, които трябва да имате предвид, за да се надяваме да намалите риска от диабет тип 2, включват:

 • Познаване на въглехидратните групи храни и преброяването на въглехидратите в рамките на препоръките на вашия диетолог.
 • Следене на приема на добавени захари
 • Използване на контрол на порциите с въглехидрати и общ прием на калории включително фибри и питателни въглехидрати и храни всеки ден.

Освен че управлявате риска, можете също да защитите здравето си, ако забележите признаци на диабет тип 2. Derocha казва, че трябва да обърнете внимание, ако сте по-жадни или имате сухота в устата, имате нужда от често уриниране, изпитвате умора, замъглено зрение и дори повтарящи се инфекции, тъй като всичко това може да са други симптоми на хипергликемия (повишени кръвни захари). По този начин можете да предоставите по-точен списък със симптоми за вашия доставчик на здравни услуги.

Няколко думи за рисковите фактори

Кога и какво ядете може да се промени, за да се намали рискът от развитие на диабет тип 2. Има и други рискови фактори за диабет тип 2, които не са под ваш личен контрол.

Derocha предлага да разгледате вашите неконтролируеми рискови фактори и как те играят роля в риска. Тя казва, че тези неконтролируеми рискови фактори включват:

 • Възраст
 • Генетика
 • Здравна история на семейството
 • Вашата собствена здравна история
 • Предразположение към диабет тип 2 въз основа на раса/етническа принадлежност/националност

„Други рискови фактори за диабет тип 2 включват наднормено тегло или затлъстяване, липса на физическа активност и заседнал начин на живот, наличие на анамнеза за гестационен диабет по време на бременност или раждане на бебе, което тежи 9 килограма или повече“, казва Дероча. Ако имате някой от тези рискови фактори, най-добрата следваща стъпка е да говорите с вашия доставчик на здравни услуги.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button