Здраве и тонус

Ползите от плодовете

Малко хора знаят, но преди 300 години, без изключение, всички плодове, растящи по храсти и дървета, се наричаха не плодове, а зеленчуци. И това се отнася не само за годни за консумация, но и за негодни за консумация растения. Терминът „плодове“ се появява едва през 1705 година.

Плодовете са един от най-важните елементи в храненето на хората. Те са източници на витамини и микроелементи. Ползите от плодовете за човешкото здраве не могат да бъдат надценени. Редовното им включване в диетата ви позволява да се отървете от храносмилателни проблеми, да нормализирате изпражненията и да предотвратите развитието на недостиг на витамини.

Плодовете помагат за повишаване на имунитета, те трябва да се консумират с цел предотвратяване на анемия, заболявания на бъбреците, черния дроб и жлезите с вътрешна секреция.

За да се преодолее дневната нужда на организма от плодове, те трябва да се консумират най-малко 400 g на ден (заедно със зеленчуци). Такава препоръка дава Световната здравна Организация. По приблизителни данни в света има около 2000 различни вида плодове.

Плодовете са полезни или вредни за вашето здраве? Сладка истина

Ползи от плодовете

„Плодовете са полезни за здравето“, „яжте ги, за да не се разболявате“ – тези и подобни препоръки често могат да бъдат чути от диетолозите във всеки край на света. Всъщност плодовете съдържат витамини и минерали, а също така е много удобно да ги вземете със себе си и да ги използвате като закуска. По някаква причина те често се наричат \ u200B \ u200B“растителна бърза храна“.

Тези продукти обаче имат и друга страна, която мнозина забравят. Плодовете са източник на захар. Освен това понякога количеството достига впечатляващи стойности, особено в сравнение с други цели храни.

Толкова вредни или полезни са плодовете? Това ще бъде обсъдено в нашата статия.

Вредна или полезна е захарта от плодовете?

Захарта е вредна. Многобройни научни изследвания отдавна са доказали, че приемането й в тялото в прекомерни количества е пряк път към развитието на различни заболявания. Както обичайната трапезна захар (захароза), така и царевичният сироп са вредни. Те са 50% глюкоза и 50% фруктоза.

Веднъж попаднали в тялото, тези компоненти влияят неблагоприятно на метаболитните процеси. Някои хора вярват, че фруктозата, съдържаща се в плодовете, също има отрицателен ефект върху метаболизма. Това мнение обаче е погрешно. Фруктозата може да навреди на здравето само когато се консумира в големи количества. От плодовете е почти невъзможно да се получи опасна за организма доза.

Плодовете са източник на фруктоза, която бавно се абсорбира в кръвта

Ако човек яде цели плодове, съдържащата се в тях фруктоза няма да навреди на здравето. Факт е, че освен захар, те са източник на вода и фибри.

Плодовете трябва да се дъвчат и усвояват, а това изисква време. Следователно фруктозата не може незабавно да се абсорбира в кръвта и да попадне в черния дроб.

Плодовете бързо задоволяват глада. Например, повечето хора ще се почувстват сити, след като изядат една голяма ябълка. Освен това съдържа 23 g захар, от които 13 гр е фруктоза. За сравнение, бутилка от 500 ml съдържа 52 g захар, от които 30 g идва от фруктоза, която няма хранителна стойност и следователно не насърчава ситостта.

Ябълката задоволява глада, но кола и всякакви други сладки газирани напитки не го правят. Фруктозата от тях навлиза в черния дроб моментално и в големи количества. С течение на времето това води до здравословни проблеми. Фруктозата от ябълките навлиза в черния дроб бавно, на малки порции, така че тялото има време да го преработи. Следователно плодовете не могат да навредят на здравето.

Плодовете-източници на фибри, витамини и микроелементи

В допълнение към захарта и водата, плодовете доставят фибри, витамини, микроелементи, антиоксиданти и не само на тялото. Разтворимите и неразтворими диетични фибри са важни за храносмилателната система. Приемът им в организма в достатъчни количества допринася за загуба на тегло, продължително усещане за ситост, намаляване на нивото на холестерола в кръвта.

Плодовете могат да се консумират като източник на витамини и микроелементи. Те съдържат много аскорбинова и фолиева киселина, калий. Разбира се, в света има много различни плодове и съставът им варира. За да извлечете максимума от продукта, по-добре е да изберете тези, които могат да се консумират с кора. Именно тя е основният доставчик на антиоксиданти и диетични фибри. По принцип не е необходимо да се обсебвате от един или два вида плодове, колкото по-разнообразна е диетата, толкова повече хранителни вещества ще можете да получите.

Учените за ползите от плодовете

Учените за плодоветеВ многобройни проучвания е доказано, че хората, които ядат плодове и зеленчуци в достатъчни количества, са по-малко склонни да страдат от различни заболявания.

В прегледа, състоящ се от 9 научни експеримента, ясно се проследява намаляването на риска от патологии на сърдечно-съдовата система със 7%, при условие че плодовете присъстват ежедневно в менюто.

В друго проучване са участвали 9665 души. Всички те консумирали плодове и зеленчуци в големи количества. В същото време рискът от развитие на диабет при жените намалява с 46%. При мъжете обаче не се наблюдава подобен ефект. В друго проучване е доказано, че зеленчуците могат да се използват за предотвратяване на рак на гърдата, но плодовете нямат такъв ефект.

Няколко проучвания са установили, че яденето на зеленчуци и плодове намалява риска от инфаркт и инсулт.

Друг експеримент е насочен към изследване на ефекта на различни плодове върху риска от развитие на диабет тип 2. Беше възможно да се установи, че най-много ползи могат да бъдат получени от боровинки и малко по-малко от ябълки и грозде.

В същото време се проследява една особеност: хората, които ядат много плодове, се грижат повече за здравето си, пушат по-рядко и спортуват по-често. Възможно е получените резултати да са свързани, наред с други неща, с тези фактори.

Няколко проучвания обаче показват, че яденето на плодове може да намали степента на увреждане на клетките от оксидативен стрес, да намали кръвното налягане и да подобри гликемичния индекс при хора, страдащи от диабет. Затова учените правят недвусмислен извод-плодовете са полезни за здравето, ако ги ядете редовно.

Плодове за намаляване на теглото

Плодовете добре премахват глада и допринасят за бързото насищане, благодарение на фибрите и водата, които са част от тях. И така, ябълките и портокалите имат висок индекс на ситост (показател за това колко дълго храната задоволява глада). В това отношение те надминават дори яйцата и говеждото месо. Следователно включването им в диетата ви позволява да ядете по-малко Други Храни и следователно да отслабнете.

В продължение на шест месеца учените наблюдавали 9 мъже, които се придържали към диета с плодове и ядки. В същото време плодовете представляват 82% от диетата, а ядките – 18%. В резултат на това всички участници в експеримента се отърваха от наднорменото тегло.

Яденето на плодове е чудесен начин да се откажете от вредните храни и да не изпитвате глад. Включването им в диетата ще ви позволи да отслабнете, без да навредите на здравето.

Кога плодовете са противопоказани?

Кога плодовете са противопоказани?Има ситуации, когато е по-добре да откажете да ядете плодове. На първо място, това се отнася за хора с непоносимост към храни FODMAP (късоверижни въглехидрати).

Те също трябва да бъдат изключени от диетата, когато спазвате диета с ниско съдържание на въглехидрати или кето диета, тъй като тези хранителни системи действат по специален начин. При отказ от въглехидратна храна мозъкът принуждава тялото да използва не глюкоза, а кетонни тела като източник на енергия. В същото време дневното количество въглехидрати се намалява до 50 g, а понякога и до 20 g.

Тъй като само един плод е източник на 20 g въглехидрати, ще трябва да откажете да ги ядете. Неспазването на тази препоръка ще прекъсне състоянието на кетоза, поради което диетата ще бъде неефективна.

Норми на консумация на сокове и сушени плодове

Норми на консумация на сокове и сушени плодовеКупените в магазина плодови сокове често съдържат вода, концентрати и огромни количества захар. Това обаче не означава, че 100% плодови сокове могат да се пият в неограничени количества. Консумацията им трябва да бъде умерена, тъй като те имат почти същото количество захар като всяка друга сладка напитка. В същото време соковете са лишени от фибри, които човек получава, като яде цели плодове. Те не изискват дъвчене, така че захарта от тях веднага влиза в кръвта.

Сушените плодове също са истинска въглехидратна бомба. Те съдържат огромно количество захар и няма да е трудно да изядете излишната порция.

Някъде по средата между соковете и сушените плодове са смутитата. Те са по-полезни от сока, но по-ниски от цели плодове.

Какво количество плодове ?

Препоръчителното количество зеленчуци и плодове на ден е 400 g.една порция може да бъде визуално представена като тенис топка.

Учените са установили, че именно 5 порции плодове и зеленчуци на ден могат да намалят риска от смърт от инфаркт, инсулт и рак. В този случай няма смисъл да се надвишава посоченото количество, тъй като няма да е възможно да се увеличат ползите от продуктите.

Здравните Организации са на подобно мнение. По този начин Министерството на земеделието на САЩ препоръчва на всички възрастни да консумират поне 2 порции плодове на ден, а Американската сърдечна асоциация препоръчва поне 4-5 порции.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button