Здраве и тонус

Ръководство за разпознаване на симптомите на COVID-19 при деца

През последните няколко години COVID-19 доминира в публичния дискурс. Първоначално безброй противоречиви съобщения доведоха до объркване, че това е точно като грипа и че няма същото въздействие върху децата, както върху юношите и възрастните.

Докато навлизаме в нашата трета година на изследване на COVID-19, се знае повече за това как новият коронавирус и COVID-19 засягат различни хора в нашите общности. Сега знаем, че процентът на педиатричните инфекции е подобен на този при възрастните, въпреки че много деца може да нямат никакви симптоми.

Всъщност изследователи в едно педиатрично проучване от 2022 г. са изследвали тестове за антитела. Те откриха доказателства, че до 77% от децата вече са имали COVID-19. Сега знаем, че децата всъщност могат да се заразят с коронавируса, който причинява COVID-19.

За родителите и лицата, които се грижат за тях, това може да предизвика безпокойство – дали тази кашлица и хрема са просто настинка, която циркулира в дневните грижи, или нещо по-сериозно?

Тази статия хвърля светлина върху най-честите симптоми на COVID-19 при деца и какво да направите, ако подозирате, че детето ви го има.

Кои са най-честите симптоми на COVID-19 при бебета и деца?

Експертите отбелязват, че симптомите на COVID-19 при деца са подобни на документираните при възрастни. Симптомите при децата обаче обикновено не са толкова тежки.

В много случаи децата могат да бъдат асимптоматични. Това означава, че може да няма симптоми, въпреки че тестът е положителен.

Честите симптоми на COVID-19 включват:

 • висока температура
 • главоболие
 • умора
 • болки в тялото или мускулни болки
 • възпалено гърло
 • кашлица
 • задух
 • гадене или повръщане
 • диария
 • загуба на вкус или мирис
 • обрив, често по пръстите на краката, долните крайници или ръцете

Важно е да имате предвид, че с появата на нови варианти на коронавирус може да се появят нови симптоми. Други могат да променят тежестта си.

Например, когато COVID-19 се появи за първи път в световен мащаб през 2019 г., загубата на обоняние и вкус беше един от отличителните признаци, че човек може да се е заразил с вируса.

Но при по-късните варианти, като много от вариантите на Омикрон, загубата на вкус и обоняние се съобщава по-рядко като първичен симптом, докато възпаленото гърло често е по-често.

Когато се съмнявате, винаги е най-добре да се позовавате на най-новата информация, споделена от надеждни здравни организации, като например Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) Trusted Source или Националните институти по здравеопазване (NIH).

Също така имайте предвид, че много често срещани симптоми на COVID-19 са подобни на тези на обикновена настинка, грип, стомашен грип и други инфекции на горните дихателни пътища.

Преди да правите прибързани заключения, направете тест на детето си, за да потвърдите, че има COVID-19.

Има ли по-малко известни симптоми на COVID-19 при бебета и деца?

Въпреки че децата обикновено имат по-лека реакция към COVID-19, отколкото по-възрастните популации, един сериозен риск, който COVID-19 представлява за децата, е потенциалът за развитие на мултисистемен възпалителен синдром при деца (MIS-C).

Изследователите все още не разбират напълно връзката между MIS-C и COVID-19. Но те знаят, че след появата на новия коронавирус много деца с MIS-C са имали или по-ранна коронавирусна инфекция, или са били изложени на някой, който е имал COVID-19.

MIS-C може да засегне множество системи от органи в тялото, включително сърцето, белите дробове, бъбреците, стомашно-чревната система и мозъка. Ако не се лекува, MIS-C може да бъде смъртоносен. В повечето случаи се лекува лесно.

Ако детето ви има симптоми на MIS-C, незабавно го прегледайте от лекар. Симптомите, свързани с MIS-C, включват:

 • висока температура
 • кръвясали очи
 • замаяност или замаяност
 • болка в корема
 • диария
 • кожен обрив
 • повръщане

Друг потенциален симптом на COVID-19 при малки деца е крупът. Крупата е възпаление на дихателните пътища, което причинява:

 • магарешка кашлица
 • стридор (висок, груб звук при дишане)
 • затруднено дишане

Ако детето ви има симптоми на круп, струва си да бъде оценено и тествано за COVID-19 или други възможни причини.

Как COVID-19 засяга бебетата?

Все още се провеждат проучвания, за да се определи как COVID-19 конкретно засяга бебетата.

Едно проучване Trusted Source от 2022 г. от Полша разглежда инфекциите при бебета (новородени до 12-месечна възраст) през първата година от пандемията COVID-19 (от март до декември 2020 г.). Изследователите отбелязват, че повечето случаи в тази група са леки.

От прегледаните случаи на бебета – въпреки че 94% са били хоспитализирани – 276 случая са били леки, шест са били умерени, 32 са били асимптоматични и нито един не е докладван като тежък случай.

Подобно на възрастните, най-честите симптоми са ниска и висока температура. Други докладвани симптоми обаче включват:

 • кашлица
 • диария
 • загуба на апетит
 • повръщане
 • обрив
 • болка в корема

Изследователите отбелязват, че една от най-честите вторични диагнози, последвали COVID-19 при бебета, е пневмонията. Той е открит в 70 от 300-те прегледани случая.

Като цяло полското проучване отбелязва, че случаите на COVID-19 при бебета обикновено представляват само 1% до 2% от всички случаи, дори когато се разглежда общият брой случаи в други страни. Но в страни с по-разпространено тестване този процент може да се увеличи до диапазон от 5% до 13%.

Все пак случаите при бебета обикновено са леки в сравнение със случаите при възрастни, които често са по-тежки.

Точни ли са бързите тестове за бебета и деца?

Проучване от 2022 г. в Германия предполага, че домашните бързи антигенни тестове обикновено са по-малко прецизни или точни от RT-PCR теста, който здравните специалисти извършват.

Експертите постоянно поставят под въпрос ефективността на домашните тестове поради известни проблеми, свързани с ниската чувствителност за откриване на коронавирус във всички възрастови групи.

Това означава, че има по-голяма вероятност от фалшиви отрицателни резултати при бързи тестове у дома. В съчетание с повишения шанс за неправилно вземане на тампон от носа при по-млади популации, съществува повишен риск от получаване на неправилни резултати от домашен бърз антигенен тест, извършен на деца.

Родителите и лицата, които се грижат за тях, трябва да имат предвид, че бързият тест предлага резултати само за моментна снимка. Той може да осигури достатъчни резултати само ако има достатъчно вирусен товар, който тестът да установи.

Инкубационният период на коронавируса варира от 2 до 14 дни, като средната стойност е 3 до 6 дни Trusted Source, в зависимост от варианта на коронавируса.

Така че, отрицателен резултат от бърз тест не означава непременно, че сте чист, ако тестът е направен по-малко от 14 дни след известна експозиция. Това може да означава, че вирусът все още не се открива.

Какво трябва да направите, ако вашето бебе или дете има симптоми на COVID-19?

Ако подозирате, че детето ви може да е било изложено на COVID-19, първата ви стъпка трябва да бъде да го тествате.

Въпреки че домашните тестове могат да дадат първоначален отговор, винаги е най-добре да заведете детето си на лекар или в клиника за RT-PCR тест. Този тип тест предлага по-висока точност и има по-нисък процент фалшиви положителни резултати.

Планирайте да държите детето си у дома от дневни грижи или училище, ако има съмнение за COVID-19, за да намалите риска от предаване на вируса на други.

Понастоящем има само едно антивирусно лекарство Trusted Source за COVID-19, което е одобрено от Trusted Source на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за употреба при бебета и деца под 12-годишна възраст: ремдесивир (Veklury).

Прилага се само интравенозно в здравни заведения и се използва при деца с повишен риск от развитие на тежки симптоми.

Понастоящем CDCTrusted Source препоръчва, ако детето ви даде положителен тест за COVID-19, да приемате деня, в който за първи път сте забелязали симптомите, като ден 0, а следващия ден като ден 1. Организацията препоръчва децата да бъдат държани у дома поне 5 дни. В идеалния случай се опитайте да ги изолирате от другите членове на домакинството.

В зависимост от тежестта на заболяването изолацията може да приключи на различни дати. Деца с леки симптоми, които показват подобрение без симптоми на 5-ия ден от изолацията, могат да прекратят изолацията.

Ако симптомите продължават или се влошават, продължете изолацията, докато детето Ви няма температура за 24 часа без необходимост от лекарства за понижаване на температурата и докато симптомите започнат да се подобряват.

Ако не сте сигурни кога да прекратите изолацията, говорете със здравен специалист.

Как поддържате здравето на останалата част от семейството, ако детето ви има симптоми на COVID-19?

Когато се грижите за малки деца, изолирането им от себе си или от други членове на семейството може да бъде трудна задача – особено ако са бебета и не са достатъчно самостоятелни, за да се справят с основни задачи без надзор от възрастен.

В този случай ще искате да носите маска, когато общувате с детето си. Мийте ръцете си често, за да избегнете предаването на коронавируса на други повърхности или членове на семейството.

Освен това избягвайте да споделяте лични вещи, като чаши, прибори, кърпи и спално бельо. По същия начин не забравяйте редовно да почиствате и дезинфекцирате повърхности в общите части на дома, като кухнята, всекидневната и баните.

Колко често се среща COVID-19 при бебета и деца?

Всеки може да се зарази с коронавирус и да развие COVID-19. Но според здравни организации по света, бебетата и децата постоянно се заразяват с вируса по-рядко и в по-лека форма, отколкото при по-възрастните популации.

Според Американската академия по педиатрия към началото на септември 2022 г. има общо 14,7 милиона докладвани случая на COVID-19 при деца в Съединените щати от началото на пандемията през март 2020 г.

Това е от общо 79,4 милиона случая във всички възрастови демографски групи в страната. Броят на случаите на деца представлява 18,4% от общия брой случаи в САЩ.

Как да лекувам COVID-19, засягащ бебе или дете?

При активен случай на COVID-19 е важно да говорите с лекар, за да определите какъв тип лечение е необходимо.

В зависимост от възрастта на вашето дете и тежестта на заболяването, лекарят може да препоръча различни лечения. Много лек случай може просто да се нуждае от домашни средства и почивка. Други може да бъдат по-добре обслужени чрез въвеждане на терапевтично или антивирусно лекарство.

Независимо коя опция препоръчва лекарят, важно е да поддържате малкото си хидратирано и да се опитвате възможно най-добре да го изолирате от другите членове на домакинството.

Превантивните решения са най-добрите

Превантивните решения често са най-добрите за минимизиране на риска от тежко протичане на COVID-19 за вашето дете. Това означава, че ако детето ви е на одобрена възраст за получаване на някоя от ваксините срещу COVID-19, се препоръчва то да бъде ваксинирано според препоръчания график и да получи реваксинации, ако е необходимо.

Важно е да се отбележи, че ваксините срещу COVID-19 предотвратяват тежки инфекции, които могат да доведат до сериозно заболяване, хоспитализация или смърт. Те обаче не предотвратяват непременно заразяването със самия вирус.

Към днешна дата ваксините срещу COVID-19 са доказано безопасни и ефективни за бебета, деца и възрастни. Ваксинирането е една от най-добрите мерки за предотвратяване на тежка форма на COVID-19.

CDCT Trusted Source предлага изчерпателна информация относно това кои ваксини са одобрени за кои възрастови групи и препоръчителните графици за получаването им.

Заключение

COVID-19 продължава да буди безпокойство. Докато бебетата и децата са склонни да се заразяват с коронавируса по-рядко и обикновено развиват по-лек случай на COVID-19, те не са имунизирани срещу него.

Към днешна дата ваксинацията е най-добрият превантивен метод за намаляване на шансовете за хоспитализация, тежко разболяване или смърт от COVID-19. Ако вашето бебе или дете се зарази с коронавирус, незабавното търсене на медицинска помощ може да гарантира, че ще получат лечение, което може да помогне за възстановяването и намаляване на симптомите.

Когато се съмнявате, следвайте насоките, посочени от авторитетни здравни организации като CDC и NIH. Ако детето ви има симптоми на COVID-19, направете му тест.

Използвани източници:

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button