Здраве и тонус

Въздействие на спорта върху здравето на децата и юношите

Защо детето се нуждае от спорт

Разказваме защо е толкова важно да отделяме време за спорт в начална училищна възраст и как да не навредим на децата.

Движението е живот! Това важи особено за децата. С какво удоволствие се втурват в двора, играят игри на открито. Спомняте ли си как след физически постижения бебето имаше интелектуален скок? Децата се развиват в движение, за тях това е най-достъпният и ефективен начин за опознаване на света. Но тук човек влиза в училище и започва да прекарва много време на бюрото си. Защо е важно да не забравяме спорта? Как да не навредим? Обсъдихме с треньорите на по-малките ученици.

Природа: хормони на щастието

Физическата активност е естественото състояние на детето, тя е присъща на природата. Всяко младо същество-коте, кученце-трябва да се научи да се движи възможно най-бързо, за да има по-голям шанс за оцеляване. Как да стимулираме бебето да се движи? Това е просто-трябва да предизвика удоволствие. Магия? Химия!

Децата могат да прекарват часове в една и съща дейност и да бъдат абсолютно щастливи. Например, два часа подред да тичаш нагоре по хълма и да се търкаляш от него — и да бъдеш напълно възхитен. Родителите са изненадани, но е лесно да се обясни: физическата активност стимулира производството на невротрансмитери — биологично активни вещества, които ни дават усещане за радост. Допаминът, ендорфинът, серотонинът, окситоцинът влизат в мозъка — детето е щастливо да практикува движения отново и отново. И по-нататък в кръг: колкото по-щастливо е детето, толкова по-бързо се развива. Тогава, между другото, това остава с нас за цял живот, просто в по-малка степен: след като отидете на фитнес, се чувствате по-енергични, настроението ви се повишава.

Здраве

Разбира се, за разлика от дивата природа, с децата това не е въпрос на оцеляване. И все пак движението е абсолютно необходимо за детето по редица причини. Спортните занимания помагат на растящото тяло да се развива хармонично, да положи основите на здравето — както физическо, така и психическо.

Физическото възпитание силно влияе върху здравето на детето. Подобрява се обмяната на веществата и работата на централната нервна система, укрепва се имунитетът и опорно-двигателния апарат, развива се паметта и концентрацията, повишава се устойчивостта към вируси и инфекции, формира се правилна стойка. Физическата активност има положителен ефект върху храносмилателните органи, черния дроб, бъбреците, панкреаса. Освен това подобрява емоционалното състояние. Ако детето се занимава със спорт, умственият стрес му се дава по-лесно. Съответно липсата на физическа активност води до влошаване на благосъстоянието. Настъпва стагнация в различни системи, стойката се влошава, появява се задух. Много деца постоянно се навеждат към телефона-шията е постоянно огъната, без спорт това е изпълнено с различни заболявания. Проблемите с опорно-двигателния апарат предизвикват проблеми със зрението, с храносмилателната система.

Координация

Някои двигателни умения се полагат на възраст от 0 до 10 години. Ако това не се случи навреме, тогава по-късно е изключително трудно да се развият такива умения, а в някои случаи и напълно невъзможно.

Можете да се научите да бягате на всяка възраст, но не и да координирате движенията. Основите на координацията се полагат в детството. Ако не развиете това при детето, тогава от него ще израсне некоординиран възрастен. Случва се човек да е прекрасен бегач, но във всяка игра на открито, която изисква промяна в посоките и видовете движения, той се оказва неудобен. За да не страдате по-късно, като възрастен, по-добре е веднага да овладеете умението за координация на движенията.

Социализация

Детска социализация

Що се отнася до психологията, спортът за детето е най — важният инструмент за социализация. Той тренира комуникативни умения, помага да се чувствате комфортно в нова компания и да намерите своето място в общността.

Веднъж в група, децата проверяват координатите: в двора, в детската градина, в училище. И колкото по-младо е детето, толкова по-прости са тези координати. Една от най — основните и в същото време най-значимите координати е спортността: колко силен и бърз съм? По-късно ще бъдат добавени и други: ум, красота, общи интереси. Спортността е важно нещо, помага на детето да постигне Авторитет, да намери общи интереси с други деца. Отборните спортове играят друга важна роля за формирането на личността: те помагат да се научим да реагираме на различни ситуации. Умейте да печелите и губите, да преговаряте, да обсъждате, да излизате от конфликта, да взаимодействате с лидера или да станете такъв. Ако в детството сте се научили да работите в екип, тогава знаете, че хората могат да изразяват емоциите си по различни начини, разбирате как си струва и не си струва да реагирате, какво работи и какво не, знаете силните и слабите си страни. Тогава, в зряла възраст, всичко това също е много полезно.

Превенция на агресията

Оттук и друг важен и полезен ефект: спортът ви учи да се справяте с трудностите и да намирате контакт с други деца, което означава, че това е отлична превенция на агресията. Парадоксално е, особено когато става въпрос за бойни изкуства.

Спортът намалява нивото на агресия, защото увеличава самочувствието. Агресията в крайна сметка възниква поради факта, че детето се страхува или иска нещо, но не може да получи, комплексира и излива емоциите си върху други хора. При възрастните също работи така, те просто знаят как да се справят с емоциите по различен начин. Сега нека си представим: детето постига достойни резултати и чувства подкрепа от треньорите, притежава отлично тяло, знае техниките на спортното самбо или джудо… и изведнъж някой го бутна в училище. Да, нито едно дете в такава ситуация няма да реши въпроса с юмруци! Когато си уверен в себе си и умееш да се биеш, няма да го правиш отново. Спортистите като цяло са много общителни, лесно намират общ език с всякакви хора: както в бизнеса, така и просто на улицата.

Производителност

Нашите творчески способности пряко зависят от физическото състояние. Заседналият начин на живот влияе негативно върху работата на мозъка, а редовните упражнения, напротив, стимулират работата на мисълта, помагат за по-ефективно учене, подобряват концентрацията и паметта. Спортът помага да станете по-продуктивни.

деца

Спортът дисциплинира. Това е много важно в началната училищна възраст: когато детето има рамка, за него е по-лесно да се научи да управлява ресурсите си. Той разбира, че трябва да направи нещо тогава и тогава, практикува повтарящи се действия, научава се да следва правилата, да си поставя цели и последователно да ги постига. Всичко това тренира системно мислене, причинно-следствени връзки: ако изработя това, ще получа този резултат. Чрез спорта детето се научава да взема решения в живота.

Спорт за удоволствие

В преследване на физическото развитие е важно да не се прекалява. Здравословният баланс на физическата и интелектуалната активност е полезен за развитието, но прекомерният стрес, както и високите очаквания за резултатите на детето, могат да навредят.

Слушайте детето си, уверете се, че класовете носят радост. Уверете се, че треньорът е в добър контакт с детето, внимателен към неговите чувства, не проявява агресия. Ако треньорът просто води секцията от обаждане до обаждане, без да обръща внимание на емоционалното състояние на децата, тогава те могат да имат комплекси. Не е достатъчно да изпратите детето в секцията-важно е редовно да обсъждате с него как вървят нещата, да му оказвате подкрепа.

Всяко здраво дете иска да се движи много, това е неговото естествено състояние. Така че, ако детето не иска да ходи на уроци, Това е сигнал, който трябва да слушате. Може би има някакъв психологически проблем или треньорът изисква твърде много от детето. Всяка принуда в детството е бъдеща травма.

Извод

За съжаление статистиката неумолимо посочва влошаването на общото здравословно състояние на децата в България. Много фактори са виновни. Влиянието на факторите на околната среда, ритъмът на съвременния живот, появата на джаджи, компютри, натоварването в училище и дори в детската градина; преумора, влиянието на многобройни електрически уреди около детето вместо цветя и дървета, елементарната липса на разходки на чист въздух – отслабват здравето на малкия човек. Ето защо е важно да се засилят защитните сили на организма с превантивни мерки, насочени към укрепване на имунитета, както и с помощта на физическа активност. Колкото по-рано започнете да спортувате и се движите, толкова по-големи ще бъдат ползите за физическото и психическото здраве. Физическото възпитание, спортът и здравето са тясно свързани. Има две различни понятия: физическо възпитание и спорт. Физическото възпитание е насочено към насърчаване на здравето, а спортът е насочен към получаване на максимални резултати и спортни награди.

Семейството до голяма степен определя отношението на децата към физическите упражнения, интереса им към спорта, активността и инициативата. Децата са особено податливи на вярвания, положително поведение на баща, майка, начин на живот на семейството. Ето защо е препоръчително родителите да бъдат включени в активен педагогически процес, така че знанията, които са придобили, да бъдат въплътени в конкретна работа по отглеждането на деца.

Движението, физическото възпитание и спортът са възможност да се даде на детето жизненоважно натоварване за тялото. Ниската физическа активност на детето може да доведе до редица сериозни промени в тялото му. Днес 4-8% от учениците са със затлъстяване. Оптималната възраст за започване на физическо възпитание се счита за 6 години. 4-5 годишни деца могат да бъдат приети в различни танцови кръгове. Във всеки случай детето не трябва да се дава там, където възрастните искат, а в секцията, която е най – подходяща за него-по тегло и височина, по степен на емоционално формиране.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button