Здраве и тонус

Как спортът може да ви подготви за живота

Резюме

Спортът е забавна дейност, която помага на децата да научат умения, като например как да хвърлят топка или да се пързалят назад.

Но какво ще стане, ако спортът може да ни научи на повече от физически умения и да ни подготви за живота?

Ако средата е безопасна и приветлива, спортът може да ни научи на умения, които можем да използваме в живота си – житейски умения!

Участието в спорт може да ни научи на работа в екип, на лидерство, как да се отпуснем, ако сме разстроени и много повече!

В тази статия обсъждаме различни начини, по които житейските умения могат да се развиват чрез спорт. Ние също така говорим за това какво можете да направите вие и вашите треньори, за да ви помогнем да развиете житейски умения. Докато усвоявате тези умения в спорта, можете да ги използвате навсякъде, като в училище или у дома.

итейските умения, научени в спорта, могат да ви помогнат да станете добър човек по какъвто и път в живота да изберете.

Какво представляват житейските умения?

Ако спортната среда е безопасна и приветлива, спортът може да научи децата на умения, които могат да използват в живота си – житейски умения! Житейските умения означават различни неща за различните хора. Понякога хората използват думи като ценности, активи, уроци или черти на характера. В тази статия ще ги наричаме житейски умения. В рамките на спорта житейските умения могат да включват:

  • Уважение: показване на внимание и любезност към хората (съотборници, противници, съдии) и неща (правила на спорта, оборудване, спортно съоръжение);
  • Честност: винаги казвайте истината на себе си и на другите;
  • Работа в екип: работа заедно като група за постигане на цел;
  • Емоционална регулация: да контролирате емоциите си и да останете спокойни;
  • Упоритост: винаги давате всичко от себе си и никога не се отказвате.

Може да научите за някои от тези умения в училище, когато работите по групов проект или у дома, от родителите и семейството си.

Усвояването на житейски умения в много различни контексти е важна част от вашето развитие. Развиването на житейски умения е процес, което означава, че те отнемат време и практика, за да се развият.

Спортът може да бъде част от процеса на развитие на житейски умения. Житейските умения могат да се научат, практикуват и подобряват във всеки спорт, независимо дали отборен или индивидуален. И все пак, за да бъдат тези умения наречени житейски умения, децата трябва да ги прехвърлят.

Защо е важно да развиваме житейски умения?

Може би се питате защо развиването на житейски умения е важно.

Ученето и практикуването на житейски умения в спорта може да ви помогне да бъдете добър съотборник и играч, но те също могат да ви помогнат да бъдете добър човек извън спорта.

Дори ако не станете професионален спортист или не спортувате през целия си живот, пак можете да използвате житейски умения в други контексти.

Например, изучаването на техники за релаксация може да бъде много полезно в спорта.

Когато застанете пред плочата за първото си хвърляне на крикет или стоите на баскетболната линия за наказателно хвърляне, можете да научите различни начини да се отпуснете, като например да поемате дълбоко въздух или да успокоите ума си, като броите до пет.

Научаването на техники за релаксация в спорта също може да помогне, когато се чувствате нервни или тревожни в училище.

Преди тест можете да поемете дълбоко въздух, за да се отпуснете и да успокоите нервите си. Ако влезете в спор с приятел или брат или сестра, техниките за релаксация, като дълбокото дишане, също могат да ви помогнат да действате спокойно, така че подбирайте внимателно думите си и стигнете до мирно решение.

Как мога да развия житейски умения в спорта?

Има върху какво да се съсредоточите, докато спортувате – правилата, вашата позиция – без да мислите за житейските умения. Но не се притеснявай; не е нужно да преминавате през този процес сами!

Както споменахме, треньорите са важни за подпомагането на децата да развият житейски умения, когато спортуват. Житейските умения могат да се развият чрез спорт по два различни начина.

Първо, житейските умения могат да бъдат развити въз основа на това как е структуриран спортът, включително правилата, състезанието и взаимоотношенията, развити с треньори и съотборници.

В този косвен подход Подход за преподаване на житейски умения, при който треньорите се фокусират върху преподаването на специфични за спорта умения, без да полагат конкретни усилия върху преподаването на житейски умения или да предоставят време за практикуване на житейски умения, треньорите се фокусират главно върху преподаването на специфични за спорта умения, като пасиране и стрелба.

Те не полагат никакви конкретни усилия върху обсъждането или практикуването на житейски умения. В мажоретките децата могат да се научат да общуват със своите съотборници по време на рутина. В голфа децата могат да се научат на уважение чрез правилата за зачитане на игрището и опонентите. В тези примери треньорите не правят нищо конкретно в подкрепа на развитието на житейски умения. По същество, ако треньорите използват този косвен подход, те оставят ученето на житейски умения в спорта на случайността.

Как спортът насърчава лидерството и ръководенето?

Участието в спортни отбори предоставя отлична възможност за развитие на лидерските умения. Като член на отбор, ще трябва да поемете отговорност за себе си и за другите. Ще се научите да водите, да подкрепяте и да мотивирате своите съотборници. В този контекст, спортът ви предлага възможността да научите как да бъдете лидер, да се справяте с предизвикателствата и да организирате действията на един отбор.

Как спортът насърчава тимската работа?

Тимската работа е от основно значение във всяка спортна дейност. Участието в спорт ви учи как да работите в екип, как да комуникирате ефективно с другите и как да се доверявате на своите съотборници. Чрез спорта ще научите как да се адаптирате към различни роли в отбора и как да използвате индивидуалните си умения в полза на целия отбор. Тимската работа, развита чрез спорта, ще ви помогне да се справите със сложни ситуации и да постигнете общите си цели.

Как спортът насърчава настойчивостта и устойчивостта?

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button