Здраве и тонус

Ръководство за разбиране и управление на стреса на работното място

Повечето американци изпитват стрес на работното място на някакво ниво, но има неща, които можете да направите, за да го управлявате.

Ако някога сте се чувствали стресирани, напрегнати или тревожни заради работата си – не сте сами. Всъщност стресът на работното място непрекъснато нараства през последните няколко десетилетия, достигайки рекордни нива на стрес, свързан с работата след пандемията COVID-19.

За по-голямата част от работната сила в Съединените щати стресът е редовна част от работния им ден и важен фактор за цялостното им удовлетворение от кариерата.

По-нататък ще обсъдим въздействието на свързания с работата стрес, включително как стресът и прегарянето могат да ни повлияят и какво можете да направите, за да управлявате нивата на стрес на работното си място.

Какви са често срещаните причини за стрес на работното място?

Стресът е естествен човешки отговор на неща, които умовете ни възприемат като заплашителни или предизвикателни – и това е нещо, което всички ние чувстваме от време на време. В края на краищата, между личните взаимоотношения, отговорностите на работа и у дома и други житейски събития, има много причини да се чувстваме „стресирани“.

Стресът, свързан с работата, е стресът, който хората изпитват поради тяхната работа или професия, и това е нещо, което работниците във всяка индустрия или област могат да изпитат. Всъщност, според Администрацията по безопасност и здраве при работа (OSHA), приблизително 65% от американските работници смятат работата за донякъде или много значителен източник на стрес.

Докато различни фактори могат да допринесат за стреса на работното място, някои от по-често срещаните причини за стрес, свързан с работата, включват:

 • да имате отговорности извън работата си
 • да имате твърде много отговорности в работата си
 • изпитвате увеличение на редовното си работно натоварване
 • изживяване на ситуации, върху които нямате контрол
 • изпитват тормоз или дискриминация на работното място

Разбира се, всеки изпитва стрес по различни причини, така че причините за стреса на работното място могат да варират от човек на човек.

Статистика на стреса на работното място

Стресът, свързан с работата, е един от най-често срещаните източници на стрес, засягащ до 83% от всички работещи хора. А процентът на работниците, които съобщават, че изпитват стрес, свързан с работата, продължава да се увеличава с всяко десетилетие, казва Американската асоциация на психологите (APA).

Всъщност ето някои статистически данни от различни проучвания за въздействието на стреса на работното място, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC)

 • 29% от работниците съобщават, че са поне малко стресирани по време на работа
 • 40% от работниците намират работата си за „много или изключително стресираща“
 • 25% от работниците са изпитвали често прегаряне, стрес от работата си
 • 25% от служителите споделят, че работата им е източник номер едно на стрес
 • 75% от служителите смятат, че съвременните работници имат повече стрес на работното си място, отколкото в миналото

Как изглежда прегарянето?

Стресът не е само емоционална реакция – той може да причини и физически симптоми. Някои от начините, по които стресът може да ни повлияе физически, включват:

 • чести главоболия
 • хронична болка
 • повтарящи се заболявания
 • храносмилателни проблеми
 • промени в апетита
 • промени в съня
 • повишена умора
 • намалено либидо

Продължителният стрес също може да доведе до редица здравословни проблеми. Например прегарянето е термин, който описва състояние на психическо и физическо изтощение, причинено от продължително излагане на високи нива на стрес. Изгарянето може да се развие от редица стресови фактори, но най-често се свързва с високи нива на професионален стрес, според Световната здравна организация (СЗО).

Ако изпитвате прегаряне, може да забележите признаци и симптоми като емоционално изтощение, повишен гняв и раздразнителност, физическо изтощение, засилени болки и заболявания и оттегляне от работата или близките.

Как да управляваме стреса на работното място

Управлението на стреса на работното място може да изглежда просто като задача за служителите, но реалността е, че намаляването на стреса, свързан с работата, изисква цялостен подход, който включва както служителите, така и техните работодатели.

Понякога обаче не е възможно някой да чака промени на работното място, за да облекчи работния си стрес – особено в индустрии, които са по-податливи на стрес, като здравеопазване и обслужване на клиенти. И така, ето някои потенциални инструменти, които можете да използвате, за да ви помогнат да управлявате стреса на работното си място:

 • Внимателност: Изследванията показват, че ангажирането с внимателни дейности като медитация може да помогне за намаляване на стреса и работното напрежение и да подобри цялостното благосъстояние.
 • Движение: Всеки вид упражнения са полезни за стреса, но изследванията сочат, че внимателните упражнения като йога могат значително да намалят стреса, свързан с работата.
 • Терапия: Терапията с обучен специалист по психично здраве може да ви помогне да научите различни стратегии за справяне, за да управлявате по-добре нивата си на стрес на работното място.
 • Връзка: Ако се чувствате стресирани или изтощени на работа, свържете се с мениджъра си и го уведомете как ви се отразява това. Възможно е също да има създадени групи за ресурси на служителите, които да помогнат за намаляване на стреса във вашата фирмена култура.

Въпреки че има много различни подходи, които можете да предприемете, за да намалите стреса, свързан с работата, не винаги е лесно да направите тази първа стъпка. Ако се притеснявате, че стресът от работата ви оказва влияние върху качеството ви на живот, свържете се с вашия лекар, за да обсъдите следващите стъпки.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button