Здраве и тонус

Начини за управление на ежедневния стрес

Чувствате се малко стресирани? Опитайте тези изпитани съвети за борба със стреса, за да се върнете в това Дзен състояние на ума.

До известна степен стресът е неизбежен. Все пак трябва да бъде управляемо и ако смятате, че сте се разпръснали,, има начини да отвърнете на удара.

Няма вълшебство, коригиращо всички решения за стреса – по-скоро има куп различни неща, които можете да направите, за да се справите с него. И това е съвсем логично, тъй като стресът не идва от един източник. Вашите финанси, проблеми във взаимоотношенията, работа, семеен живот и много други ситуации могат да допринесат за нивата на стрес и да причинят всичко – от депресия и тревожност до преждевременно стареене, хронична мигрена, сърдечни заболявания и куп други неща.

И така, какво можете да направите по въпроса? Не се притеснявайте, ето няколко съвета, които ще ви помогнат да намерите вътрешното си спокойствие.

ПОДДЪРЖАЙТЕ ДНЕВНИК

Поп културата би ви накарала да повярвате, че само намусените тийнейджъри водят дневници, но това наистина е отличен инструмент за управление на стреса. Помага ви с първата стъпка в борбата със стреса, която е да осъзнаете, че той съществува и откъде идва.

Да отделите време да мислите за стресовите си фактори достатъчно дълго, за да ги поставите „на хартия“ често е всичко, от което се нуждаете, за да осъзнаете корена на проблемите си. Освен това актът на писане отдавна е едно от най-ефективните емоционални изпускания.

НАМЕРЕТЕ СВЕЖА ПЕРСПЕКТИВА

Понякога е важно да се отдръпнете от мислите и чувствата си и да се опитате да ги разгледате обективно. По природа нищо не е стресиращо само по себе си, това е просто психическо състояние, което показва как възприемате определени събития и/или емоции.

Разбира се, това не означава, че вашият стрес не е реален или валиден – само поглед върху източника му от нова гледна точка или „когнитивно преструктуриране“ може да бъде достатъчно, за да намалите нивата на стрес.

ПО-ДОБЪР СЪН

Кортизолът е основният хормон на „стреса“ и нивата му се повишават, когато сънят ви е нарушен. Осигуряването на достатъчно сън и осигуряването на качествен сън е сравнително прост начин да позволите на тялото си да се възстанови от стреса.

ЯЖТЕ ПОВЕЧЕ ОВЕСЕНА КАША

Има причина закуската да е най-важното хранене за деня и е добра практика да ядете нещо засищащо и горещо, преди да започнете деня, който очаквате да бъде стресиращ.

Овесената каша е чудесна за това, защото отнема само няколко минути за приготвяне и е пълна със сложни въглехидрати, от които се нуждаете за продължителна енергия през цялата сутрин. Освен това бавно изгарящите въглехидрати спомагат за освобождаването на серотонин, като ви носят усещане за спокойствие и намаляват стреса.

МАХНЕТЕ ПРОСТИТЕ ВЪГЛЕХИДРАТИ

Разбира се, хората, които се занимават с фитнес, знаят, че всички видове въглехидрати не са толкова добри за вашата диета, но знаете ли, че те също влияят на нивата на стрес? Простите въглехидрати са най-лошите нарушители тук. Рафинираната захар, бялото брашно и преработените напитки и храни предизвикват скокове на кръвната захар – скоро последвано от неизбежен срив. Това винаги ви оставя със значително ниско ниво на енергия, което затруднява изживяването на деня и повишава нивата на стрес.

ИЗПЪЛНЯВАЙТЕ УПРАЖНЕНИЯ ЗА ДЪЛБОКО ДИШАНЕ

Един от най-честите симптоми на стрес е плиткото, бързо дишане – което е точно това, от което не се нуждаете, за да облекчите стреса. Имайки предвид това, трябва да практикувате по-контролирано, по-дълбоко дишане за следващия път, когато се почувствате претоварени от стрес.

Една минута дълбоко дишане ще позволи на повече кислород да навлезе в мозъка и тялото ви, което води до усещане за спокойствие – такова, което ви поставя в правилното състояние, за да преодолеете настоящите си емоции.

РАЗХОДИ СЕ

Вероятно вече сте разбрали това, но редовните упражнения са отлично (и продуктивно) средство за стрес. Не се плашете от изтощителни, интензивни тренировки, ако не сте свикнали с тях. Започнете с малко. Дори една бърза, 10-минутна разходка ще ви бъде достатъчна, за да влезете в по-спокойно състояние на ума.

Това е особено вярно за стреса, свързан с работата; да се отдалечите от екрана си и да се измъкнете от стресиращия контекст физически ще ви даде така необходимата глътка въздух и ще ви позволи да се фокусирате отново, преди да се потопите отново.

ВЗЕТЕМЕ ЧЕРЕН ШОКОЛАД

Да, току-що са ви казали да намалите обикновената захар, но реално погледнато, повечето хора не са свикнали да живеят напълно без бонбони. И не винаги е нужно да се отказвате от снизхождение до степен на мизерия, просто намерете начин да ги управлявате правилно.

Богатият на антиоксиданти черен шоколад (когато се консумира в строго умерени количества) може да помогне за управление на стреса, без да нарушава диетата ви, така че не се колебайте да задоволите тези шоколадови глади, когато сте стресирани.

ЗАПОЧНЕТЕ НОВО ХОБИ

Тъй като многостранният стрес на живота на възрастните се затваря навсякъде около вас, е лесно да се почувствате затворени, без да имате време за себе си. Добър начин да спрете да се чувствате сякаш се борите и да си върнете контрола върху графика си е да отделите малко време, за да направите дейност, която харесвате.

Опитайте се да намерите хоби, което е положително и ангажиращо. И да, тренировката е едно от най-добрите хобита, които можете да имате – подобрява самопредставата ви, здравето ви и е известно, че помага при стрес, тревожност и депресия.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button