Здраве и тонус

Възпаление на бъбреците: Причини, симптоми, лечение

Първите прояви на бъбречно заболяване често остават незабелязани. От време на време почти всеки човек може да бъде обезпокоен от долната част на гърба, има скокове на кръвното налягане или се появява главоболие. Обикновено тези симптоми изчезват сами. Хората не им обръщат необходимото внимание, докато патологичният процес в бъбреците се влошава. Те се консултират с лекар, когато нормалната функционалност на органа вече е нарушена. За да предотвратите това, трябва да знаете какво е възпаление на бъбреците, симптоми и лечение на това болезнено състояние.

Нефрит: каква е тази болест и нейните видове

НефритВ медицината всички възпалителни процеси, които възникват в бъбреците и покриват органа напълно или възникват в отделни огнища, се наричат нефрит. Тя може да бъде едностранна (обхваща един бъбрек) или двустранна.

В зависимост от локализацията на възпалението и неговото разпространение се разграничават няколко вида заболявания:

 1. Пиелонефритът е най-честата диагноза. Наблюдава се повече при млади жени. Причината са инфекциозни патогени. По-често това са бактерии и вируси. Патологичният процес обхваща чашките, таза и паренхима на органа.
 2. Гломерулонефрит-рядко се диагностицира. Това състояние е опасно усложнения, тъй като възпалението се разпространява бързо. Засягат се главно бъбречните гломерули, понякога тубулите. Може да причини бъбречна недостатъчност. Наблюдава се по-често при момчета на възраст под 10 години.
 3. Интерстициалната форма е опасен сорт. Възпалението възниква в междинната тъкан на органа и засяга и тубулите. Работата на бъбреците се влошава значително. В началния етап е лесно да се лекува, с напреднал курс е възможна кома и смърт.
 4. Радиация – причината е отрицателното въздействие на йонизиращото лъчение. Първите симптоми се появяват само след 2-3 месеца. Рядка форма.
 5. Шунт-възниква на фона на други системни заболявания. Това може да бъде ревматоиден артрит, лупус еритематозус или автоимунни патологии.

Според клиничния ход на заболяването се изолира остро възпаление на бъбреците и хронично.

Ако патологията възникне на фона на общото здраве, тогава тя е първична. В 80% от случаите на всички нефрити човек не се е сблъсквал с бъбречни заболявания преди. Вторичното увреждане на органа се дължи на възпаление, което вече съществува в организма в други близки органи.

Прояви на възпаление на бъбреците

Началото на заболяването често протича в остра форма. Този период се характеризира със следните симптоми:

 • болка в кръста;
 • промяна в цвета на урината;
 • обща умора и неразположение;
 • редки позиви за уриниране;
 • хипертония;
 • подуване на лицето и тялото;
 • рядко желание за уриниране.

Ако състоянието се влоши, жаждата, сухотата в устата, болката при уриниране могат да се нарушат. Когато възникне възпаление на десния бъбрек, болката ще се усети от дясната страна, точно под долната част на гърба.

Ако през този период не се обърнете към специалист и не започнете лечение, болестта придобива хроничен ход. Характеризира се с периоди на обостряне и ремисия. Симптомите са по-слабо изразени, по време на завръщането на заболяването проявите са подобни на острата форма.

Продължителният ход на заболяването води до факта, че бъбрекът намалява по размер. Тя не може да работи с пълна сила, което води до интоксикация. Често усложнение е уремията. Това е тежко състояние, при което токсините се натрупват в организма поради бъбречна недостатъчност.

Честите обостряния имат отрицателен ефект върху състоянието на сърдечно-съдовата система. При жените симптомите на бъбречно заболяване често могат да приличат на гинекологични заболявания. Тук е важно да се подложите на задълбочен преглед, за да установите истинската причина за неразположението.

При бъбречно заболяване възпалението често протича в латентна форма. Особено при децата. Ако детето започна да се страхува да отиде до тоалетната, започна да се появява спонтанно уриниране или в урината се появиха неразбираеми примеси — определено е необходима консултация с детски уролог.

Причини за възпаление на бъбреците

Провокатор на възпалителния процес са патогенните микроорганизми. Най-често ентерококи, стафилококи, както и чревни бактерии. При 15-20% се наблюдава смесена инфекция.

Патогенът в бъбреците може да попадне през пикочните пътища, през кръвта или по лимфогенен начин. Активирането на патологичния процес се задейства поради обща хипотермия, прехвърлено инфекциозно заболяване. Особено ако човек е претърпял заболяване на краката си.

Рисковата група за бъбречни заболявания включва хора, които имат:

 • Вродено или придобито (в резултат на нараняване) стесняване на пикочните пътища.
 • Захарен диабет, метаболитни нарушения.
 • Проведени са оперативни интервенции или изследвания, свързани с проникване в пикочните канали. Това е инсталирането на катетър, въвеждането на диагностични инструменти.

Също така увеличава риска от продължителна употреба на някои лекарства, чието действие е насочено към потискане на имунитета. Например при трансплантация на органи. Най-често бъбречните заболявания засягат жените. Това се дължи на структурните особености на женската пикочна система.

Причините за вторично увреждане на бъбреците са:

 • инфекциозен и възпалителен процес в други органи;
 • алкохол;
 • отравяне с промишлени или битови химикали; пристрастяване;
 • силна доза радиация;
 • туберкулоза.

Диагностика и лечение на възпаление на бъбреците

Диагностика и лечение на възпаление на бъбрецитеАко се появят симптоми, трябва да се консултирате с уролог. Лекарят ще предпише преглед, който включва:

 • КТ на тазовите органи. Ако е необходимо, се извършва с контраст.
 • Ултразвуково изследване на бъбреците.
 • Общ анализ на урината и кръвта.

За да се изясни патологията, жената се препоръчва да бъде прегледана от гинеколог, за да се изключи възпалението на тазовите органи.

Консервативна терапия

Острата форма или обостряне на хроничното възпаление изисква хоспитализация. Необходимо е да се осигури на пациента почивка в леглото и суха топлина в лумбалната област. Само в хоризонтално положение има подобрение в кръвоснабдяването на бъбречните съдове, което допринася за бързото възстановяване. Физическата активност в острия период е строго противопоказана.

Лекарят предписва болкоуспокояващи, спазмолитици, диуретици и антибиотици (ако е необходимо). Важно е да се спазва диета без сол. Животинският протеин също трябва временно да бъде изключен от диетата.

Водният режим се определя от лекаря въз основа на формата и хода на заболяването.

Хирургични методи

Ако лечението с лекарства не води до подобряване на състоянието на пациента, както и при тежки нарушения на пикочната система, препоръчително е да се извърши нефректомия. Това е операция, при която частично или напълно засегнатият бъбрек се отстранява. Този метод е единственият ефективен метод за лечение при откриване на злокачествени образувания на органа или ако съществува риск от развитие на абсцес или сепсис.

След операцията на пациента се предписва поддържаща антибиотична терапия.

В особено тежки случаи се изисква доживотна хемодиализа и последваща трансплантация на органи.

Народни средства за лечение на възпаление на бъбреците

Народни средства за лечение на възпаление на бъбрецитеПо време на ремисия е възможно да се поддържа здравето на бъбреците с билкови препарати. Това ще помогне да се затвърди ефектът от лечението. Но изборът трябва да се направи заедно с лекуващия лекар.

Следните билки се препоръчват за различни форми на нефрит:

 • брезови пъпки;
 • градински чай и листа от мечо грозде;
 • лайка;
 • царевични стигми;
 • полски хвощ;
 • листа от червена боровинка;
 • хвойна.

Фитотерапията няма да замени медикаментозното лечение и няма да помогне при протичането на заболяването. Може да се използва само в комбинация с терапия, предписана от уролог.

Предотвратяване на възпаление на бъбреците

За да се поддържа здравето на бъбреците и да се предотврати възможността за развитие на възпаление в тях, се препоръчва да се спазват следните препоръки:

 • Своевременно лечение на инфекции на гениталните и пикочните органи.
 • Не злоупотребявайте с алкохол, особено с бирени напитки.
 • Ограничете употребата на сол.
 • Не пренебрегвайте болката в долната част на гърба.
 • Избягвайте хипотермия.
 • Провеждайте ежегодни профилактични прегледи.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button