Здраве и тонус

11 причини да добавите серум с витамин С към вашата рутинна грижа за кожата

Какво е серум с витамин С?

Ако се нуждаете от грижа за кожата, вероятно сте чували за серуми с витамин С.

Витамин С е рекламиран като една от най-добрите съставки на пазара за подпомагане на стареенето — и ключът към поддържането на гладък, равномерен и сияен тен.

Въпреки че вероятно получавате витамин С с диетата си, няма начин да гарантираме, че ще се насочи директно към кожата ви. Използването на серуми и други локални продукти е най-прекият начин да се възползвате от тези предимства.

Прочетете, за да научите защо трябва да добавите серум с витамин С към рутината си, как да въведете нов продукт и др.

Ползи

Има много ползи от използването на витамин С върху кожата ви. Например витамин С:

 • е безопасен за повечето типове кожа;
 • осигурява хидратация;
 • може да озари кожата ви;
 • може да намали зачервяването;
 • може да намали хиперпигментацията;
 • може да намали появата на кръгове под очите;
 • насърчава производството на колаген;
 • може да помогне за предотвратяване на увисването;
 • може да предпази от увреждане от слънцето;
 • може да успокои слънчевите изгаряния;
 • може да помогне за заздравяването на рани.

1. Безопасно е за повечето типове кожа

Витамин С има отличен профил на безопасност. Повечето хора могат да използват локално витамин С за продължителен период от време, без да изпитват нежелани реакции.

Преглед на изследване от 2017 г. отбелязва, че витамин С може да причини леко дразнене на кожата в концентрации над 20%. Поради това концентрацията му често варира между 10% и 20% в продуктите за грижа за кожата.

Витамин C също е безопасен за употреба с други активни вещества за грижа за кожата, включително алфа хидрокси киселини, ретиноли и SPF.

2. Хидратира

Според изследване от 2017 г. повечето здрави кожа и органи съдържат високи концентрации на витамин С, което предполага, че витамин С се натрупва в тялото от кръвообращението.

Авторите на прегледа отбелязват, че локалният витамин С прониква в кожата най-добре под формата на аскорбинова киселина.

Доказано е, че магнезиевият аскорбил фосфат, друго производно на витамин С, използвано в грижата за кожата, има хидратиращ ефект върху кожата, според преглед от 2022 г. Намалява трансепидермалната загуба на вода (TEWL), което позволява на кожата ви да задържа по-добре влагата.

Според проучване от 2019 г. на Trusted Source антиоксидантният серум против замърсяване, съдържащ екстракт от Deschampsia antarctica, ферулинова киселина и витамин С, намалява TEWL с 19 процента, подобрявайки функцията на кожната бариера.

3. Озарява

Витамин С може да помогне за избледняване на пигментацията (повече за това по-долу!) и да изглади повърхността на кожата, за да намали тъпотата. Това придава на кожата младежки блясък.

Преглед от 2017 г. отбелязва, че е доказано, че употребата на витамин С възпрепятства производството на меланин. Меланинът е пигментът, отговорен за цвета на кожата.

Като инхибира производството на меланин, витамин С може да помогне за избледняване на тъмните петна и хиперпигментацията. Може също така да помогне за озаряване на външния вид на кожата ви.

4. Помага за намаляване на зачервяването и изравняване на тена на кожата ви

Доказано е също, че витамин С действа като противовъзпалително средство чрез своя антиоксидантен капацитет, според преглед от 2015 г. Това означава, че успокоява кожата ви и може да намали подпухналостта.

Противовъзпалителното действие на витамин С може да помогне:

 • неутрализират свободните радикали, които причиняват оксидативно увреждане;
 • оптимизират имунната система, за да обезсърчат възпалителен имунен отговор.

Противовъзпалителните свойства на витамин С също могат да помогнат за намаляване на зачервяването, което от своя страна може да създаде по-равномерен тен.

Комбинираното намаляване на тъмните петна, зачервяването и раздразнението води до ясен, гладък тон на кожата.

5. Помага за избледняване на хиперпигментацията

Тъй като възпрепятства производството на меланин, витамин С всъщност може да избледнее хиперпигментацията.

Хиперпигментация – включително слънчеви петна, старчески петна и мелазма – възниква, когато меланинът се произвежда свръхпроизводство в определени области на кожата. Това може да се случи и в области, където акнето е заздравяло.

Витамин С инхибира синтеза на меланин, като понижава активността на ензим, известен като тирозиназа. Намира широко приложение в дерматологията за намаляване на пигментацията на хиперпигментирани петна по кожата.

Използва се и за лечение на меланинова хиперпигментация на венците (хиперпигментация на венците), въпреки че проучванията са ограничени.

Справяне с акнето? В допълнение към серумите с витамин С има и други възможности за лечение на хиперпигментирано акне.

6. Намалява появата на кръгове под очите

Серумите с витамин С могат да помогнат за изглаждане на фините линии, като изпълнят и хидратират зоната под очите.

Въпреки че витамин С е по-ефективен за намаляване на цялостното зачервяване, някои хора казват, че може да помогне за облекчаване на обезцветяването, свързано с кръговете под очите.

Според малко проучване от 2019 г. на три процедури за тъмни кръгове, мезотерапията с витамин С е довела до значително подобрение на пигментацията на кръговете под очите. Някои участници обаче също съобщават за усещане за парене.

Някои други начини да се отървете от торбичките под очите включват използването на студен компрес и добавяне на ретинол към вашата рутинна грижа за кожата.

Кожата под очите ви е тънка и чувствителна, така че е най-добре да се спрете на продукти, специално предназначени за зоната под очите.

7. Насърчава производството на колаген

Колагенът е естествен протеин, който се изчерпва с времето. По-ниските нива на колаген могат да доведат до фини линии и бръчки.

Витамин С е добре известен с това, че стимулира производството на колаген чрез процеса на синтез на колаген. Всъщност синтезът на колаген не може да се случи без витамин С.

Това е така, защото витамин С е основният кофактор за двата ензима, необходими за синтеза на колаген:

 • пролил хидроксилаза, която стабилизира молекулата на колагена;
 • лизил хидроксилаза, която осигурява структурна здравина.

Можете също така да увеличите производството на колаген чрез вашата диета.

8. Може да помогне за предотвратяване на увисването на кожата

Производството на колаген е свързано с еластичността и стегнатостта на кожата. Когато нивата на колаген започнат да спадат, кожата ви също може да започне да увисва.

Прилагането на серум с витамин С може да засили производството на колаген, което води до цялостен ефект на стягане, съобщава преглед от 2017 г.. Това важи за отпуснатост поради естествено стареене, увреждане от оксидативен стрес или екстремна загуба на тегло.

Това означава, че може да помогне за намаляване на появата на отпусната кожа, правейки кожата ви да изглежда по-стегната и по-тонизирана.

9. Предпазва от увреждане от слънцето

Прекомерното излагане на оксидантен стрес чрез замърсители или ултравиолетово (UV) облъчване е свързано с изчерпани нива на витамин С в кожата.

Нивата на витамин С също са по-ниски при по-зряла или фотоувредена кожа, въпреки че изследователите не са сигурни дали това е причина или следствие.

Увреждането от слънцето се причинява от молекули, наречени свободни радикали. Това са атоми с липсващ електрон. Свободните радикали търсят други атоми, от които могат да „откраднат“ електрон — и това може да доведе до значително увреждане на кожата.

Витамин С е богат на антиоксиданти. Антиоксидантите защитават здравите кожни клетки, като „дават“ на тези свободни радикали електрон, което ги прави безвредни.

10. Може да помогне за успокояване на слънчеви изгаряния

В допълнение към минимизирането на зачервяването, витамин С ускорява обновяването на клетките, според преглед от 2017 г. Това заменя увредените клетки със здрави нови.

Локалното приложение на витамин С, в комбинация с витамин Е и други съединения, също е доказано, че намалява нараняванията, дължащи се на ултравиолетово лъчение (известно още като слънчево изгаряне), отбелязва горният преглед от 2017 г. Тази комбинация също така намалява възпалението, предизвикано от прекомерно излагане на UV лъчи.

Важно е да се отбележи, че изследователите са установили, че витамин С сам по себе си е само минимално ефективен за намаляване на слънчевите изгаряния.

11. Обикновено помага за заздравяването на рани

Като се имат предвид неговите ефекти върху слънчевите изгаряния, не трябва да е изненада, че локалното приложение на витамин С може да ускори цялостното заздравяване на рани. Здравословното зарастване на рани намалява риска от възпаление, инфекция и белези.

Всъщност дефицитът на този ключов витамин може да накара раните да зарастват по-дълго.

Преглед от 2017 г. установи, че приемането на добавки с витамин С има положителен ефект върху заздравяването и растежа на кожата чрез повишаване на нивата на антиоксиданти в тялото и кожата.

Това отчасти се дължи на факта, че заздравяването на рани е свързано с образуването на колаген, а витамин С засилва производството на колаген.

Как да използвате серум с витамин С

Въпреки че локалният витамин С обикновено се понася добре, всички продукти за кожата имат потенциал да причинят странични ефекти.

Винаги трябва да правите пластир тест, за да оцените риска от алергична реакция. Ето как:

 1. Изберете малък участък от кожата, който е лесен за прикриване, като предмишницата.
 2. Нанесете малко количество от продукта и изчакайте 24 часа.
 3. Ако не се появят странични ефекти, можете да го нанесете върху лицето си. Прекратете употребата, ако развиете обрив, зачервяване или копривна треска.

Когато дойде време за пълно приложение, следвайте инструкциите на етикета на продукта.

Възможно е да имате кожна реакция след повторно излагане, така че е най-добре да въвеждате нови продукти един по един, с интервал от няколко седмици.

Серумът с витамин С обикновено се прилага веднъж или два пъти на ден. Добро правило е да почистите, тонизирате, нанесете серум с витамин С и след това да овлажните. Не забравяйте да нанасяте продуктите за грижа за кожата с чисти ръце.

Може безопасно да се използва с други активни съставки, въпреки че използването заедно с продукти, съдържащи ниацинамид, може да направи витамин С по-малко ефективен.

Според преглед от 2020 г. , че комбинацията от тирозин, цинк и витамин С повишава бионаличността на витамин С 20 пъти повече, отколкото само витамин С самостоятелно.

Не забравяйте да проверите срока на годност на вашия продукт. Ако продуктът е потъмнял или по друг начин е променил цвета си, витамин С вероятно се е окислил. Въпреки че продуктът все още е безопасен за употреба, той вече не носи същите предимства.

Потенциални странични ефекти и рискове

Въпреки че раздразнението е малко вероятно, винаги трябва да правите тест с лепенка преди пълно приложение. Това е единственият начин да определите как кожата ви ще реагира на серума.

Ако кожата ви е особено чувствителна, избягвайте продукти с L-аскорбинова киселина. Продуктите с магнезиев аскорбил фосфат е по-малко вероятно да предизвикат дразнене.

Продукти с витамин С

Серумната стабилност се влияе от две неща: формулировката на продукта и опаковката.

Следните производни на витамин С са предназначени да запазят ефикасността си за по-дълго време:

 • L-аскорбинова киселина;
 • аскорбил палмитат;
 • магнезиев аскорбил фосфат.

Трябва също така да се уверите, че продуктът има формула без вода. И бутилката трябва да е непрозрачна и херметична.

Заключение

Витамин C може да помогне за излекуване на петна, да намали хиперпигментацията и да придаде на кожата ви необикновен блясък.

Консистенцията е ключова за максимален ефект, така че го добавете към рутинната си грижа за кожата по начин, който има смисъл за вас.

Някои хора го нанасят сутрин, за да се възползват от UV-защитните му свойства, докато други смятат, че работи най-добре като нощен серум. Други го прилагат два пъти дневно.

Прекратете употребата, ако започнете да изпитвате дразнене или дискомфорт.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button