Здраве и тонус

Витамини в повече, по-малко ползи за здравето

Приемането на повече витамини на хапчета, не е синоним на добри грижи за здравето. Хранителните добавки не са панацеята за всички злини и ако витамините се приемат в излишък, може да бъде вредно. Витамините в повече не са по-полезни за човешкото тяло. Днес можем да си купим тези цветни капсулки като бонбони от всяка аптека, билков магазин или пазар. Пием ги когато сезоните се сменят, когато енергията ни е изчерпана или дори ежедневно като средство за борба срещу стареене. Но витаминните добавки не винаги са полезни и злоупотребите с тях, могат да бъдат вредни за здравето.

Испанската асоциация по ендокринология и хранене твърди, че витаминните добавки следва да се разглеждат като лекарство и като такива, не трябва да се приемат без да се консултирате с професионалист. Витамините на хапчета могат да бъдат вредни дори и при здрави хора. Подходящ пример за това е витамин А и желязо бетакаротени, които са способни да увеличат риска от рак на белия дроб при пушачи и бивши пушачи.

Отрицателен ефект

Друг негативен ефект е, че повечето витамини, смесени с други лекарства се неутрализират. Някои хора консумират наведнъж, антикоагуланти като ситрон, чийто ефект се неутрализира с витамин К. Други, като например калций или желязо, пречат за усвояването на тироидите.

Препоръки

Именно заради по-горе изброените причини би било най-добре да се вземат витамини и хранителни добавки, само след като бъде потвърдена липсата от специалист на един или повече микроелементи, витамини или минерали. Например една жена в детеродна възраст, има нужда от желязо заради загуба на кръв в периода на менструация. Или в конкретни ситуации, в които витамини трябва да бъдат взети в случай на алергии. Винаги обаче приемането на витамините като добваки, изискват балансиран режим на хранене, диета, препоръчана от лекар, който трябва да реши коя точно е липсата и какъв витамин е препоръчителен.

Баланс

Тенденцията е да се остави тялото само да намери необходимия баланс. Хората могат да си помогнат чрез упражнения и физическа активност , която генерира оксиданти и с здравословна диета и храна, пълна с антиоксиданти. Европейската асоциация по хранене разбива мита за постигане на вечната младост чрез добавки и антиоксиданти. Специалистите по хранене и здраве твърдят, че приемането на витамини трябва да бъде балансирано с оксиданти, за да бъде от полза за тялото.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button