Здраве и тонус

Изненадващата връзка между времето за лягане и деменцията

 • Болестта на Алцхаймер, често срещана форма на деменция, е една от първите десет водещи причини за смърт в САЩ.
 • Нови изследвания показват, че времето, прекарано в леглото и времето за лягане, може да повлияе на риска от деменция.
 • Най-засегнати са хората на възраст 60-74 години.
 • Предишни изследвания също подчертаха ролята на качеството на съня за паметта и деменцията.

Сънят може да повлияе на физическото и психическото здраве и е свързан със състояния от сърдечни заболявания и инсулт до депресия и затлъстяване.

А ново проучване, публикувано на 21 септември в Journal of the American Geriatrics Society, предостави допълнителна представа за ролята на съня при деменцията.

Изследователи в Китай, Швеция и Обединеното кралство са разгледали данните за съня на 1982 китайци на средна възраст 70 години – нито един от които не е имал симптоми на деменция в началото на проучването.

Средно 3,7 години по-късно 97 участници (5%) са били диагностицирани с деменция според критериите на Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства, четвърто издание (DSM-IV).

Основно засегнатите са на възраст между 60 и 74 години. Мъжете също са изложени на по-висок риск, което противоречи на това, което много други изследователи на деменция са открили преди.

„В повечето проучвания е известно, че жените имат два пъти по-голям риск от деменция, отколкото мъжете. Необичайно е, че това проучване установи обратното“, сподели д-р Алекс Димитриу, двойно сертифициран по психиатрия и медицина на съня и основател на Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine и BrainfoodMD.

Проучването разкри, че времето е от решаващо значение

Проучването установи, че по-дългото време, прекарано в леглото (TIB), е свързано със значително повишен риск от деменция. Хората в леглото повече от 8 часа са много по-склонни да покажат когнитивен спад по време на Mini Mental State Examination (MMSE) – тест, използван за измерване на когнитивно увреждане.

Защо тогава възрастните хора трябва да прекарват повече време в леглото?

С напредване на възрастта виждаме фрагментация на състоянията на съня“, каза д-р Майкъл Броус, специалист по съня и клиничен психолог, пред Healthline. Това означава, че „изглежда не получаваме същия тип физически възстановяващ сън (етапи 3/4), както когато бяхме по-млади“.

Като такова, „възможно е хората с по-лош сън да се нуждаят от повече време за сън, за да компенсират“, добави Димитриу.

Други фактори също могат да играят роля, обясни д-р Карл У. Базил, д-р Кейтлин Тайнан Дойл, професор по неврология в Колежа по лекари и хирурзи на Колумбийския университет.

Депресията (за която по-възрастните хора са изложени на по-голям риск) може да затрудни съня, обясни той. „Но има и много други медицински състояния (като сърдечни заболявания или диабет) и лекарствата, приемани за тях, които могат да увеличат умората и изискванията за сън.“

Времето, в което хората си лягат, също беше подчертано от изследователите като критичен допринасящ фактор. Ранните и вечерните часове се считат за най-рискови. Изследователската статия посочва, че „всеки 1 час преди лягане [преди 22:00] е свързан с 25% повишен риск от деменция.“

Авторите на изследването предполагат, че по-ранното лягане може да се дължи на нарушен циркаден ритъм.

Части от мозъка, отговорни за управлението на съня, започват да се променят с възрастта. Това оказва влияние върху циклите на нашия циркаден ритъм,” каза д-р Дейвид Рабин, доктор по медицина, невролог, сертифициран психиатър и съосновател на Apollo Neuro, носимо устройство за облекчаване на стреса.

Фактори, свързани с възрастта, като необходимостта да използваме тоалетната по-често през нощта, също „влияят върху получаването на добър и дълбок сън“, продължи Рабин. Натрупаното лишаване от сън „води до промяна в мозъчните структури, които регулират циркадните цикли“.

Други влияния също могат да бъдат включени, каза Димитриу.

Възможно е хората с ранни стадии на деменция да изпитват по-ранна мозъчна умора през деня, което ги кара да искат да спят по-рано“, каза той. „Залязването е добре познат ефект при по-възрастните хора, склонни към деменция, при които те могат да станат объркани и дезориентирани вечер.“

Ограничения на проучването, които трябва да се имат предвид

Един от основните недостатъци на изследването е, че TIB не отразява непременно времето, прекарано в сън. Продължителността на съня е отбелязана от учените като решаващ фактор за когнитивното здраве и риска от деменция.

Бреус заяви, че по-дългият TIB може да показва основен проблем, свързан със съня, като безсъние, което „може да повлияе на тази ситуация и да я влоши“.

Скорошно канадско проучване също подчерта, че хората с безсъние са изложени на по-висок риск от загуба на паметта.

Освен това, TIB не отчита качеството на съня на човек – също се счита за важен за когнитивните способности и деменцията. Например липсата на достатъчно дълбок сън може значително да повлияе на паметта (повече за това по-късно).

Има едно последно съображение, което трябва да имате предвид.

„Това проучване, както и много други като него, са асоциативни проучвания и като такива не показват причина и следствие“, обясни Базил.

Как сънят влияе на паметта

Ключов сигнал за деменция е загубата на памет. Но във всички етапи от живота „знаем, че качественият сън е необходим за много, ако не и за всички видове памет“, обясни Базил.

И така, какво се случва, когато сте в състояние на сън? По отношение на паметта възникват две основни действия.

Първият е обработката и „съхраняването“ на спомени.

„Краткосрочната памет първоначално се съхранява в хипокампуса, когато влезе в мозъка, което е областта, където се съхранява информация за краткосрочно припомняне и използване“, обясни Рабин.

„Когато спим, информацията от хипокампуса се предава в по-високите кортикални структури на мозъка, което й позволява да се превърне в дългосрочна памет и да се интегрира с минали спомени“, продължи той.

Рабин разкри, че този процес се нарича реконсолидация на паметта – и е особено повлиян от лошото качество на REM съня или по-кратката продължителност на съня.

Второ, сънят е моментът, когато мозъкът ни изчиства вредните токсини, които с течение на времето могат да повлияят на паметта.

„Когато мозъкът е активен през деня, той произвежда много от това, което наричаме „реактивни кислородни видове“ или възпалителни отпадъчни продукти“, каза Рабин. „Когато мозъкът спи и може да се възстанови, особено в състояния на дълбок и REM сън, [той] детоксикира и премахва възпалителните отпадъчни продукти.“

Натрупването на токсини в крайна сметка поставя допълнителен стрес върху мозъка и му пречи да постигне повторно консолидиране на паметта.

Какво включва деменцията

Това проучване наблюдава появата на деменция при по-възрастни индивиди – времето от живота, когато е най-вероятно да се появят нейните симптоми.

„Деменциите, като болестта на Алцхаймер, често се проявяват със симптоми [сред хората] на 60-те години, въпреки че може да се появят ранно през 40-те или 50-те години,“ д-р Сандра Петерсен, старши вицепрезидент по здравеопазване и уелнес в Pegasus Senior Living, сподели с Здравна линия.

Тя продължи: „Деменцията е „общ“ термин за група заболявания, от които Алцхаймер е най-разпространената, при която настъпват прогресивни промени в мозъка.“

Петерсен обясни, че често срещаните признаци и симптоми на деменция са:

 • Постоянни и всеобхватни затруднения с паметта, познавателните способности и способността за изпълнение на ежедневни задачи
 • Загуба на фокус
 • Неспособност за обръщане на внимание
 • Загуба на езикови умения
 • Намаляване на зрителното възприятие
 • Загуба на умения за решаване на проблеми
 • Нарушено разсъждение и преценка

Рискови фактори при деменция

Докато това ново проучване (наред с други) разкрива съня като рисков фактор при деменция, то не е единственият участващ актьор.

„Изследователите са разгледали редица възможни причини за деменция“, каза Петерсен. „Не знаем със сигурност, но вероятно е комбинация от фактори, които допринасят за [нейното] развитие и прогресия.“

Тя разкри, че учените предполагат, че деменцията може да възникне от:

 • Възпаление — резултат от лош сън, лоша диета, липса на упражнения и други нездравословни навици
 • Появата на анормални „тау“ протеини в мозъка
 • Генетика
 • Нелекувана и продължителна депресия
 • Неспособността на мозъка да използва правилно инсулина

За размисъл

Сънят отдавна се свързва с деменцията. Смята се, че лошият сън увеличава риска, докато хората с деменция често се борят да получат здрава и спокойна нощ за почивка.

Това проучване не изследва някои критични аспекти на съня, като качеството. Въпреки това, той подчертава връзката между деменцията и TIB и времето за лягане – елементи, отбелязани в документа като съответно „зле разбрани“ и „рядко проучени“.

Необходими са повече изследвания за това как TIB и времето за лягане могат да повлияят на появата на деменция.

Но дотогава авторите на изследването казват, че техните констатации „предполагат, че когнитивната функция трябва да се наблюдава при възрастни хора, които съобщават за продължително време в леглото и напреднало време за сън“.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button