Здраве и тонус

Проучване: Добавянето на йога към редовна рутинна тренировка може да помогне за подобряване на сърдечно-съдовото здраве

  • Добавянето на йога към редовната рутинна тренировка помага за понижаване на систолното кръвно налягане и сърдечната честота в покой при възрастни с хипертония, установи ново проучване.
  • Изследователите откриха, че 15 минути йога преди кардиото, в сравнение с 15 минути редовно разтягане, осигуряват ползи за сърдечно-съдовата система.
  • Необходими са повече изследвания, но изследователите казват, че проучването предоставя доказателства за йога като допълнителна терапевтична възможност за пациенти с високо кръвно налягане.

Добавянето на йога към редовната рутинна тренировка може да осигури по-добри ползи за здравето на сърцето и цялостното благосъстояние в сравнение със стречинг, показват нови изследвания.

В пилотно проучване, публикувано през декември в Canadian Journal of Cardiology, изследователите установиха, че добавянето на само 15 минути йога към рутинни упражнения преди 30 минути аеробна активност подобрява както систолното кръвно налягане, така и сърдечната честота в покой, в сравнение с 15 минути разтягане , при възрастни с диагностицирана хипертония.1

„Това проучване предоставя доказателства за допълнителна възможност за нефармакологична терапия за намаляване на сърдечно-съдовия риск и контрол на кръвното налягане при пациенти с високо кръвно налягане, в рамките на програма за упражнения за първична превенция“, водещият изследовател Paul Poirer, MD, PhD, професор във Факултета по фармация в университета Лавал в Квебек, Канада, се казва в прессъобщение.

„Както се наблюдава в няколко проучвания, ние препоръчваме на пациентите да се опитат да намерят упражнения и облекчаване на стреса за управление на хипертония и сърдечно-съдови заболявания във всяка форма, която намират за най-привлекателна“, добави д-р Поирер. „Нашето проучване показва, че структурираните йога практики могат да бъдат по-здравословно допълнение към аеробните упражнения, отколкото просто мускулното разтягане.“

Йога в сравнение със стречинг за здраве на сърцето

За целите на проучването д-р Poirer и неговият екип от изследователи се опитаха да разберат дали добавянето на йога към рутинни упражнения може да намали сърдечно-съдовия риск.

Изследователите набират 60 души за тренировъчна програма за упражнения за проучването. Всички те са били диагностицирани преди това с високо кръвно налягане и метаболитен синдром, всеобхватен термин за група състояния, които заедно повишават риска от коронарна болест на сърцето, диабет и инсулт.

Участниците бяха разделени на две групи: едната, която изпълняваше 15 минути йога преди 30-минутна сърдечно-съдова рутина пет пъти седмично, другата, която правеше 15 минути разтягане преди кардио. Изследователите измерват кръвното налягане, нивата на глюкозата и липидите на участниците, както и техните рискови резултати по Framingham и Reynolds. В началото няма разлики между групите.

След тримесечен режим и при двете групи се наблюдава намаляване на систолното и диастолното кръвно налягане в покой, средното артериално кръвно налягане и сърдечната честота, но участниците в йога групата наблюдават още по-голямо намаление на систолното кръвно налягане (10 mmHg срещу 4 mmHg), сърдечна честота в покой и 10-годишен сърдечно-съдов риск.

„Това е само пилотно проучване“, каза д-р Поирер пред Health, „но ако допълнителни проучвания покажат, че йога променя заболеваемостта и смъртността, това е нещо, което трябва да се направи при сърдечна рехабилитация.“ Той добави, че докато ползите от йога са широко известни извън Северна Америка, проучвания като това имат потенциала да променят начина, по който хората в тази част на света гледат на упражнението.

„Йога намалява вашето парасимпатиково движение, отпуска реакцията ви на стрес и увеличава реакцията ви на релаксация, което е добре за здравето на сърцето“, каза д-р Поирер. „Трябва да имаме отворен ум.“

Позволяване на тялото и ума да работят заедно

Въпреки че точният механизъм зад това защо йога показва полза за пациентите с хипертония спрямо простото разтягане е неизвестен, изследователите казаха, че това е свързано с повече от физическия аспект на разтягането – йога ангажира както тялото, така и ума.

Упражненията за дълбоко дишане, съчетани с пози, които разтягат мускулите, помагат за потушаване на реакцията на стрес „бий се или бягай“ и ангажират реакцията на почивка и смилане на релаксация, според Tamanna Singh, MD, съдиректор на Центъра по спортна кардиология в клиниката в Кливланд.

„Вие по същество упражнявате способността да успокоявате тялото си, като намалявате стреса си, което води до намаляване на сърдечната честота и кръвното налягане, подобряване на променливостта на сърдечната честота и в крайна сметка подобряване на сърдечно-съдовия риск“, д-р Сингх, който не е участвал в ново изследване, каза Health.

Осъзнаването, което йога култивира, може също да има вълнуващи ефекти върху други здравословни навици.

Когато практикувате осъзнатост и внимателност, „вие сте склонни да ставате по-преднамерени относно това, което влагате в тялото си, например, вашето хранене и как иначе движите тялото си, както и вашите взаимоотношения“, каза д-р Сингх.

Поарие отбелязва, че има много различни видове йога и ползите, които получавате от различните видове, може да варират. Например, кардио-базирана практика ще има допълнителна полза от аеробни упражнения или тренировки с тежести. Тези видове йога все още могат да осигурят ползите от вниманието, каза Сингх.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button