За майки

14 упражнения, с които да раздвижите бебето

Тези упражнения могат да помогнат на бебето да укрепи мускулите и да работи върху уменията за развитие.

Обществото на здравните и физически възпитатели препоръчва всички деца до 5-годишна възраст да извършват някакъв вид физическа активност всеки ден. И да, това важи и за бебета. Бебешките упражнения са важна част от развитието на бебето. Упражненията могат да помогнат за укрепване на врата на бебето, да помогнат за развитието на координацията между ръцете и очите и да помогнат на бебето да се научи да ходи.

И така, откъде да започнете? От укрепване до упражнения за бебешка йога, време е да накарате бебето да се движи.

Бебешки йога упражнения

Ако някога сте правили йога, знаете колко добре може да се почувства малко Намасте. И според експертите, бебето може да извлече голяма полза от йога! „Йога позите могат да помогнат за облекчаване на бебешкия запек, колики и газове“, казва Клер Коепке, регистриран йога учител по пренатална, следродилна и терапевтична йога. „Тези прости, но ефективни движения също могат да подобрят съня на бебето, като на свой ред подобрят вашия сън.

Всички са съгласни с това! Ето три прости бебешки упражнения, на които да научите вашия малък йоги, които могат да имат трайни ползи дори в прохождане.

Щастливо бебе

бебешки йога упражнения

Тази поза е нещо, което бебето може вече да прави и да не осъзнава, че всъщност е упражнение за бебешка йога. Накарайте бебето да легне по гръб и да вдигне краката си във въздуха. След това накарайте бебето да държи краката си и да се люлее напред-назад. Ако детето ви не хваща краката си, не се притеснявайте. Koepke казва „внимателно да се държите за краката им, със свити и широко разтворени колене, за да улесните разтягането им“. Това е отлично бебешко упражнение за отваряне на бедрените мускули и стимулиране на храносмилането. Плюс това, това е просто забавна поза като цяло!

Гледащо надолу куче

Гледащо надолу кучеТова е проста поза, но имайте предвид, че бебето няма да има сили да я направи, докато не навърши поне 6 до 10 месеца, когато започне да пълзи. Накарайте бебето да постави двете си ръце на пода и дупето във въздуха. „Най-добрият начин да насърчите бебето да практикува това обръщане е като му го демонстрирате и го накарате да се почувства като вариант на peekaboo, гледайки го с главата надолу и след това отново с дясната страна нагоре“, казва Koepke. „Тази игрива поза помага за гъвкавостта, двигателните умения и общата капризност.“

Butterfly Twist

Butterfly TwistВ това упражнение започнете, като поставите бебето по гръб и регулирайте стъпалата на краката му, така че да се докосват във въздуха, правейки форма на пеперуда. Докато леко притискате крачетата на бебето към стомаха му, насърчете ръцете му да се отворят настрани. Продължавайки да държите стъпалата на детето си във формата на пеперуда, леко завъртете краката му отстрани. Ако ръцете на бебето все още са активни, Koepke съветва да ги насърчите към спокойствие, като поставите другата си ръка нежно върху гърдите на бебето и говорете с успокояващи тонове. Някои йоги, включително Koepke, казват, че пози като тези с люлеещи се движения напред-назад могат да помогнат на бебето да се отпусне и да има по-дълбок сън.

Упражнения за укрепване на врата на бебето корема

Когато става въпрос за упражнения за бебета, укрепването на врата и времето за корема са ключови. „Бебетата прекарват толкова много време по гръб в началото на живота си, че прекарването на време по корема им е важно за изграждане на сила в различни позиции“, казва Сара Джонсън, PT, DPT, педиатричен физиотерапевт в Riley Children’s Health.

Развиването на гърба, силата на сърцевината и врата създава градивните елементи, от които бебетата ще се нуждаят, за да напреднат в развитието на грубите си двигателни умения като пълзене, сядане и евентуално ходене.“ Те позволяват на бебето да започне да се поддържа и да изследва света около себе си.

По време на упражнения за корема и всякакви такива за бебето, също така не забравяйте да го наблюдавате през цялото време. Когато става въпрос за упражнения за корема на бебето, не го насилвайте. Започнете само с три до пет минути на ден и постепенно увеличавайте оттам.

Време за корема

Тази дейност винаги е в топ 10 на списъка с упражнения за бебета, защото помага за укрепване на мускулите на главата и врата, както и за подобряване на двигателните умения. „Тази позиция също е от съществено значение за предотвратяване на позиционна плагиоцефалия (сплескана форма на главата)“, съветва Джонсън.

Поставете одеяло или постелка за игра на пода и легнете бебето по корем. Ще забележите, че вашето новородено се бори да повдигне главата си, но дори това малко движение помага за укрепване на мускулите на врата. Това е умение, което бебето може да използва в толкова много други упражнения. Превърнете времето за корема в упражнение за мама и бебе, като накарате бебето да легне по гръб пред вас. Направете разтягане на кобра върху тях и гледайте как вашето мъниче гледа нагоре към вас и се опитва да се наведе за целувка!

Футболно задържане

Футболно задържанеДръжте тялото на бебето с лице към пода под ръката си. Уверете се, че ръката ви напълно поддържа корема и гърдите на бебето. Докато бебето гледа надолу и наоколо, те укрепват мускулите на врата си.

 

 

 

Упражнения с фъстъчена топка

Упражнения с фъстъчена топкаТъй като не всички бебета ще искат да се качват на влакчето за коремно време, важно е да направите упражненията за бебето забавни. Какво по-забавно от фъстъчено топче? Топката с фъстъци е точно това: топка за упражнения във формата на фъстък. (Някои родилки също ги използват.) За упражнения за бебета дръжте бебето върху топката с фъстъци с корема надолу. След това леко завъртете бебето назад и напред, докато го държите. Това ще им помогне да свикнат да държат вратовете и главите си вдигнати.

 

Поставете бебето на гърдите си

Поставете бебето на гърдите сиПоставете бебето на гърдите си, докато лежите. Бебето ще вдигне глава, за да ви погледне! Това помага за укрепване на тези мускули на врата. В крайна сметка преминете към пода и имайте играчки наблизо, за да задържите вниманието на бебето, докато е по корем. Ако искате да направите това упражнение за мама и бебе, повдигнете главата и раменете си от земята, докато бебето е по корема ви.

 

Упражнения за подпомагане на пълзенето на бебето

Бебетата обикновено са готови да пълзят на възраст между 6 и 10 месеца. Тези упражнения за бебето ще му помогнат да се движи.

Упражнения за ръце

Упражнения за ръцеПреди бебето да може да пълзи, то трябва да свикне дланта му да е отворена. Накарайте малкото си дете да се чувства комфортно с концепцията, като го накарате да протегне ръцете и пръстите си, докато посяга към предмети. Можете също така да масажирате ръцете на бебето с кърпа във ваната. Въпреки че може да не мислите, че това попада в типичните ви упражнения за бебето, отворените ръце са от съществено значение за пълзенето. „За да бъдат успешни и да увеличат желанието си да пълзят, бебетата трябва да имат отворена длан“, казва Джонсън. „Стиснатата в юмрук ръка прави изследването, което е толкова важно за ранното развитие, трудно постижимо.“

Подпомагано обхождане

В това упражнение вземете кърпа и я сгънете няколко пъти по дължина. Накарайте бебето да легне отгоре. С две ръце повдигнете двете страни на кърпата, така че гърдите на бебето да лежат върху нея, но да не са от земята, повдигайки гърдите и корема на бебето нагоре, докато ръцете и краката им висят към земята. Това трябва да помогне на бебето да свикне с движенията на пълзене, докато се движите рамо до рамо с тях. Докато бебето се справя по-добре, можете да разхлабите хватката си, докато започне да се движи самостоятелно!

Упражнения за ходене на бебета

След като бебето започне да пълзи, знаете какво следва: прохождане! Обикновено бебетата могат да започнат да ходят от 9 до 18 месеца. Не се обезсърчавайте, ако детето ви не започне да тича веднага. Ходенето е важен етап и може да отнеме време. Става въпрос за развиване на сила и баланс, така че след като бебето усвои тези умения, то ще бъде в движение. Упражненията за бебето, които помагат при ходенето, са добър начин да започнете.

Седейки на табуретка

Седейки на табуреткаТъй като балансът е голяма част от ходенето, бебетата могат да упражняват баланс, като седят на столче. Уверете се, че краката на бебето могат да докосват пода и че възрастен е наблизо за безопасност. Накарайте бебето да се изправи, да вземе играчка от пода и след това да седне обратно. Това упражнение принуждава бебето да стои, да практикува баланс и да свикне с тежестта върху краката си.

 

Подскачащо бебе

Докато упражнението „седене на табуретка“ работи върху баланса, упражнението за подскачащо бебе ще подобри силата. Накарайте бебето да се изправи в скута ви. След това накарайте бебето да започне да подскача с краката си върху вашите крака. Вие ще държите ръцете на бебето, така че можете да започнете да движите ръцете му нагоре и надолу, за да накарате бебето да подскача, ако не го заинтересува веднага.

 

Круиз

Накарайте бебето да се хване за мебелите и да ги опипа, докато движат краката си. Накарайте вашето мъниче да държи едната ви ръка, докато той държи ръката си върху мебелите. В крайна сметка бебето ще придобие увереността да го пусне и да направи всичко само.

Докато бебето се учи да ходи, избягвайте проходилките (които имат основа на колела и седалка с отвори за краката). Американската академия по педиатрия съветва родителите да не ги използват, защото могат да доведат до сериозни наранявания. Придържайте се към упражненията за бебето, за да го накарате да стои на собствените си крака.

Бебешки упражнения за координация око-ръка

Когато мислите за упражнения за бебета, координацията око-ръка може да не ви хрумне веднага. Но това е крайъгълният камък за много дейности на бебето, като пълзене и хранене. „Бебетата започват да изследват своя свят и да се учат, като използват ръцете и устата си“, казва Джонсън. „Като хващат предмети и ги поднасят към устата си, те развиват самочувствие и градивните елементи за гладка координация око-ръка. насърчаването на това може да започне още на възраст от 3 до 4 месеца.“ Можете да опитате следните бебешки упражнения за координация между ръцете и очите, за да усъвършенствате тези умения.

Хвани играчката

Хвани играчкатаЗавържете малка мека играчка на ярко оцветена панделка. Закачете го пред бебето и го накарайте да се движи. Бебето ще иска да протегне ръка и да го хване. Това ще помогне за подобряване на тези умения за координация между ръцете и очите, като същевременно ще помогне за баланса, докато бебето се навежда, за да хване. Това е две към едно, когато става дума за упражнения за бебета!

 

 

Bubble Gaze

Bubble GazeВиждали ли сте някога бебе да гледа мехурчета? Бебетата са хипнотизирани от тях. Настанете детето си и издухайте мехурчета. Гледайте как бебето следва мехурчетата с очите си. Може дори да вдигнат ръка, за да се опитат да избият един! Това помага за настройване на двигателните умения и координацията око-ръка, което го прави едно от най-простите, но ефективни упражнения за бебета.

 

 

Докато упражненията за бебета не са предназначени да вкарат бебетата в малките олимпийски игри, те са отличен начин те да станат по-силни и да научат важни умения. Ако имате конкретни въпроси относно упражненията за бебета, винаги се консултирайте с вашия педиатър.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button