За майки

Спиране на кърма: съвети

Има много причини, поради които жените трябва да потискат лактацията (да спрат производството на мляко в млечните жлези):

  • Лични причини за отказ от кърмене.
  • Медицинска необходимост от спиране на кърменето.
  • Произволно възобновяване на лактацията след приключване на периода на кърмене.
  • Постоянна или продължителна раздяла с детето.

За да спрете лактацията по време на кърмене, ще трябва да прекъснете естествените рефлекси, които допринасят за производството на мляко. Най – лесният начин е да се ограничи премахването на млякото от гърдата. Ако млякото остане в млечната жлеза, тялото разбира, че все още има запас от него и ще намали производството на ново мляко. Колкото по-пълни са гърдите с мляко, толкова по-бързо ще спре производството му.

Можете да изразявате мляко само с екстремен дискомфорт в гърдите и за предотвратяване на запушване на млечните канали и появата на мастит.

Характеристики на прекратяване на лактацията веднага след раждането

Производството на мляко ще спре бързо, ако гърдата е добре фиксирана и поддържана от сутиена, а млякото се изцежда само за предотвратяване на значителен дискомфорт и запушване на млечните канали. Носенето на издръжлив, добре прилепнал сутиен е от съществено значение както през деня, така и през нощта. Този метод е по-физиологичен и ефективен в сравнение с остарялата стегната обвивка на гърдите. За да абсорбира млякото, в чашките на сутиена се поставят абсорбиращи подложки, които се сменят, докато се овлажняват.

Ако гърдата е твърде пълна, сутиенът се заменя с поддържаща обвивка на гърдата с лента от памучна тъкан, която поддържа, но не компресира гърдата. Стегнатото компресиране на гърдите не намалява производството на мляко, но причинява значителен дискомфорт. При синдром на пълни гърди (първата седмица след раждането) болката и подуването могат да бъдат намалени със студени компреси и обвивки. Можете също така да използвате хладен душ, да поставите охладени листа от бяло зеле в сутиена.

Листата се измиват и изсушават предварително, изпъкналите части се изрязват от тях, за да не причинят дискомфорт на гърдите. Листата трябва да се сменят на всеки 2 часа или когато станат летаргични. Използвайте зелевите листа, докато гърдите вече не преливат от мляко. Неспецифични противовъзпалителни средства като ибупрофен могат да се използват за болка.

Характеристики на спиране на лактацията след седмици или месеци кърмене

При принудително прекратяване на кърменето, което вече е започнало, мерките, подходящи за спиране на лактацията веднага след раждането, няма да са достатъчни. Кърмещата майка произвежда около литър мляко на ден или повече. В този случай ще отнеме време, за да се спре производството на мляко. В този случай, за да се предотврати появата на възпалителни заболявания на гърдата, ще е необходимо постепенно да се намали количеството на изцеденото мляко, за да се намали производството на хормони, които причиняват неговото производство. Тази стратегия е подобна на естественото отбиване на дете от гърдата и ви позволява да предотвратите развитието на мастит.

В началото на отказването от кърмене гърдите ще се напълнят. Млякото ще трябва да се изразява в обеми и по график, както при кърменето, само постепенно намалявайки количеството на изцеденото мляко и увеличавайки паузите между изцеждането. На всеки 3-4 дни можете да опитате да направите едно по-малко изцеждане, ако няма значителен дискомфорт в гърдите. След известно време ще дойде момент, когато ще бъде възможно да се изцежда мляко два пъти на ден, а след това само веднъж, на ден и накрая веднъж на няколко дни и напълно да се спре изцеждането.

Фармакологични средства за прекратяване на лактацията

Има лекарства и естествени хранителни добавки, които могат да помогнат за по-бързото спиране на лактацията. Има метод за медикаментозно прекратяване на лактацията с помощта на лекарства, хранителни добавки и билки. Въпреки това, медикаментозното прекратяване на лактацията има много странични ефекти и противопоказания, така че употребата му може да се извърши само след лична консултация с гинеколог или мамолог.

Колко бързо ще спре лактацията?

Скоростта на спиране на лактацията зависи от редица фактори:

  • Възрастта на детето и количеството произведено мляко.
  • Етап на бременност, когато е прекъснат (лактацията е възможна след прекъсване на бременността над 18-та седмица).
  • Количеството на изцеденото мляко, изтичащото мляко.
  • Натиск върху зърната (по време на работа, спорт, секс).
  • Наличието на следващата бременност.

На някои майки им отнемат седмици, за да спрат лактацията. За други този процес отнема само няколко дни. Въпреки това, петна от мляко по сутиена понякога могат да бъдат забелязани няколко месеца или дори години след като смятате, че лактацията е спряла: всяка майка има процес на спиране на лактацията поотделно.

Бъдете готови за течове!

Дори след спиране на лактацията или в последните й етапи е възможно неочаквано обилно отделяне на мляко от гърдата. Това може да се случи с нежна прегръдка с партньор, когато правите секс с него, когато се възбуждате сексуално, когато мислите за дете, когато докосвате гърдата. За да предотвратите неочаквани течове на мляко, носете абсорбиращи подложки в сутиена си. Имайте със себе си сменяем запас от такива уплътнения. Носете върхове с тъмен цвят, така че петна от мляко да не са толкова забележими. Носете резервен комплект дрехи, особено за по-важни поводи.

Изцедете малко мляко, преди да излезете от къщата. Ако усетите, че млякото изтича, кръстосайте ръце над гърдите си, за да спрете потока.

Във всички случаи се консултирайте със специалист по кърмене как най-добре да спрете лактацията във вашия случай.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button