За майки

Твърде малко мляко? Как да увеличите кърмата:

Много майки се притесняват от недостатъчното производство на мляко, но не винаги е лесно да разберете дали млякото е наистина оскъдно. Прочетете нашата статия, за да разберете дали това наистина е така и какво може да се направи по въпроса.

„Имам ли достатъчно мляко?“- въпрос, който често се задава от младите майки. Ако вашето мъниче е здраво и расте добре, няма причина да се притеснявате. Ако все пак се притеснявате за производството на мляко, най-добре е да се консултирате със специалист възможно най-рано. Ако всичко е наред, той може да ви успокои. Освен това няма да нахраните напразно бебето си с адаптирано мляко, поради което производството на мляко наистина може да намалее.

Причини за липса на мляко

Някои майки не произвеждат достатъчно кърма поради медицински причини, които включват:

 • Тежката загуба на кръв при раждане (повече от 500 ml) или останалите фрагменти от плацентата могат да забавят пристигането на мляко (което обикновено започва около три дни след раждането).
 • Синдром на поликистозните яйчници, диабет, нарушения на функцията на щитовидната жлеза или други хормонални нарушения. В някои случаи такива заболявания водят до ниско производство на мляко.
 • Рядко медицинско отклонение, наречено „хипоплазия на гърдата“, при което в гърдата няма достатъчно жлезиста тъкан, която произвежда мляко.
 • Операции или наранявания на гърдите. Въпреки това, много майки, които са претърпели операция на гърдата, успешно кърмят в бъдеще.

Ако имате поне едно от изброените състояния, консултирайте се с консултант по кърмене или наблюдаващ лекар.

Как се произвежда млякото

С пристигането на млякото гърдата започва да работи на принципа на търсенето и предлагането. Всеки път след изпразването му, било то хранене на бебето или изцеждане, ще се произвежда още повече мляко.

Ето защо производството на мляко може да бъде намалено, ако давате на бебето адаптирано мляко — тялото ви няма да получи сигнал да произвежда повече мляко, защото то ще остане.

Начинът, по който вашето мъниче се храни, също влияе върху производството на мляко. Колкото по-често и по-добре суче, толкова по-голяма ще бъде тя. Ако вашето бебе яде само малка порция за едно хранене, трябва редовно да изразявате мляко, за да поддържате нивото на неговото производство.

Признаци, че бебето не получава достатъчно мляко

Въпреки че ниското производство на мляко е доста рядко, малкото дете може да има затруднения с храненето през първите няколко седмици, но по други причини. Може да не го храните достатъчно често или с недостатъчна продължителност, особено ако се стремите да се придържате към определен график. Може би бебето не хваща гърдата правилно или има характеристики, които затрудняват Приема на мляко.

Следните признаци показват, че бебето не получава достатъчно мляко:

 • Лошо наддаване на тегло. През първите няколко дни от живота новородените обикновено губят от 5 до 7%, а понякога дори до 10% от теглото си при раждане. След това обаче те трябва да наддават поне 20-30 грама на ден и да възстановят теглото си при раждане за 10-14 дни.5,6,7 ако вашето мъниче е загубило 10% или повече от теглото си през първите дни или не е започнало да го набира до 5-6 дни, трябва незабавно да се консултирате с лекар.
 • Недостатъчен брой мокри и оцветени памперси. Добър показател за това дали бебето получава достатъчно мляко е броят на памперсите, използвани на ден. Вижте нашата статия, която подробно описва нормата на мокри и замърсени памперси в кърмене на новородено: какво да очаквате през първата седмица. Потърсете съвет от лекар, ако нещо ви притеснява или забележите, че броят на оцветените памперси е започнал да намалява.
 • Дехидратация. Ако урината на Вашето дете придобива по-тъмен цвят, той се появи сухота в устата или жълтеница (пожълтяване на кожата или очите), или детеto да стане муднo, загубил апетит, може би, той дехидратация на организма.Причината за дехидратацията може да бъде висока температура, диария, повръщане или прегряване. Ако забележите някой от тези симптоми, потърсете медицинска помощ възможно най-скоро.

Погрешни схващания относно липсата на мляко

Новородените обикновено се хранят много често, около 10-12 пъти на ден или на всеки два часа. Това не означава, че им липсва мляко. Не забравяйте, че храненето за бебето също е комфорт, така че е трудно да се каже колко мляко яде бебето при всяко хранене, тъй като количеството му може да варира.

Имате достатъчно мляко, дори ако:

 • детето иска да яде често;
 • бебето се събужда през нощта;
 • храненето е бързо;
 • храненето отнема много време;
 • след хранене бебето взема още една бутилка;
 • Гърдите ви са по-меки, отколкото през първите седмици;

Какво да правим при недостатъчно производство на кърма

Ако подозирате, че вашето мъниче няма достатъчно мляко, консултирайте се с консултант по кърмене или лекар за наблюдение. Той ще определи дали имате достатъчно мляко и ще провери как бебето хваща гърдата и дали получава достатъчно мляко. Той може също да предложи промяна на позицията за кърмене или начина, по който бебето е прикрепено към гърдата, за да улесни този процес.

Опитайте също така да притискате бебето си по-често, за да увеличите контакта кожа до кожа, преди и по време на хранене. Това стимулира производството на хормона окситоцин, който насърчава притока на мляко. Прилагайте техники за релаксация, като слушане на любимата си успокояваща музика, за да намалите тревожността, която влияе негативно на производството на мляко.

С подходяща подкрепа повечето майки с недостатъчна лактация успяват да хранят бебетата си с кърма поне частично, а някои успяват да нормализират производството.

Ако не можете да изцедите достатъчно мляко, ще трябва да нахраните бебето си с донорско мляко или адаптирано мляко. Това също трябва да се случи под наблюдението на лекар. Допълнителна система за хранене (SNS)* е чудесен начин да помогнете на вашето мъниче да получи цялото мляко, от което се нуждае от гърдата.

Как да увеличите производството на мляко с помпа за кърма

Ако трябва да увеличите производството на мляко през първите пет дни след раждането, можете да се възползвате от двойна електронна помпа за кърма с технология за задействане на лактацията като Medela Symphony**. Такава помпа за кърма имитира смученето на гърдата от бебето и спомага за увеличаване на производството на мляко в бъдеще.

След като млякото пристигне, двойното изцеждане ще ви позволи да получите повече мляко за по-малко време. Този метод помага за по-доброто изпразване на гърдите, което също подобрява лактацията.

Въпреки че всички майки са различни, често се препоръчва да се изцежда веднага или един час след хранене. Това може да изглежда странно, тъй като обикновено е по-лесно да се изцежда мляко от пълни гърди. Изцеждащата сесия обаче трябва да се разглежда като „принос към утрешния ден“.

Изцеждане, комбинирано с масаж, за да се получи повече кърма

Ако бебето ви изобщо не приема гърдата или все още не можете да изцедите достатъчно мляко за него, техника, наречена „изцеждане с масаж“, може да ви бъде полезна. Тя помага на майките да увеличат количеството мляко, което получават в една сесия за изцеждане. Целият процес отнема около 25-30 минути. Не забравяйте, че колкото по-добре се изпразва гърдата, толкова по-бързо се произвежда мляко.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button