Витамини и минералиЗа майки

Витамини за бременни: кои са подходящи и как да ги пиете

След като научихте, че ще станете майка, бързате към аптеката за пренатални витамини — и се губите от изобилието от предложения. Обаче, кои витамини са по-добри? Потърсете отговори на тези и други въпроси в статията.

Бременност и витамини: кога да започнете?

Според съвременните клинични препоръки се препоръчва приемането на витаминно-минерални комплекси на етапа на планиране на бременността. Но какво точно-няма консенсус. Експертите са съгласни само в едно-всички жени, които планират да заченат дете, трябва да приемат фолиева киселина – три месеца преди очакваната бременност. Факт е, че витамин В9 (известен още като фолиева киселина) е изключително необходим за ембриона в най – ранните етапи от неговото развитие-особено през първите шест седмици. Много жени през този период дори не знаят, че са бременни – и съответно не приемат фолиева киселина. Но именно този витамин помага за развитието на нервната система на плода и допринася за образуването на мозъка и гръбначния стълб.

Останалите витамини, с изключение на фолиевата киселина, се препоръчват да се приемат според нуждите – ако се установи техният дефицит. Този въпрос определено трябва да бъде обсъден с гинеколог. Специфичните дози и режим на приложение се определят от специалист.

Какви витамини трябва да пиете по време на бременност

В условия на сериозно натоварване на тялото бременните жени се нуждаят от по-високи дози полезни витамини и микроелементи. И, според проучвания, в областта на храненето на бъдещите майки по-често се среща недостиг на желязо, калций и витамин А, витамини от група В, както и витамин С, което е свързано преди всичко с недостатъчен прием и разрушение по време на термична обработка на продукти. Ето защо е толкова важно да знаете какви витамини да пиете по време на бременност и как правилно да ги комбинирате помежду си.

Първи триместър

За правилното развитие на плода през първия триместър на бременността на първо място са необходими следните витамини:

 • Фолиева киселина или витамин В9. Той е отговорен за нормалното разделяне на оплодената яйцеклетка и полагането на всички органи на ембриона, особено на нервната система — и това трябва да се има предвид при планирането на бременност. Фолиевата киселина участва в образуването на съдовото легло на плацентата, допринася за развитието на нервната система на плода. При достатъчна концентрация на този витамин рискът от развитие на фетални малформации, преждевременно отлепване на плацентата, прееклампсия и преждевременно раждане се намалява. Бобовите растения, зелените, яйцата, ядките, някои плодове (цитрусови плодове, авокадо, банани) са богати на фолиева киселина.
 • Витамин В12. Съдържа се главно в следните храни-черен дроб, месо, сирене, риба, кисело мляко. Когато има достатъчно витамин, бременните жени понасят по-лесно токсикоза по-нисък риск от развитие на анемия.
 • Витамин Е. той е основният доставчик на кислород в развиващите се клетки. Той също така участва в процесите на тъканно дишане, метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати.
 • Цинк. Важно е през първия триместър-тъй като влияе върху развитието на пикочно-половата система и мозъка на ембриона.
 • Йод. На всички жени, които планират дете, се препоръчва да получават поне 200 микрограма йод на ден. Продължете да приемате йод през цялата бременност-той е необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза, развитието на мозъка и влияе върху метаболизма. Но не забравяйте първо да обсъдите този въпрос с Вашия лекар.

Съвет:

Витамините за приемане на етапа на планиране на бременността и през първия триместър са представени от много марки и за да изберете подходящия комплекс за себе си, първо трябва да получите съвет от лекар. Също така ще бъде полезно да прочетете отзивите и да се ориентирате по цената.

Втори триместър

През втория триместър трябва да обърнете внимание на следните витамини и минерали за бременни жени:

 • Витамин D. Необходим за развитието на опорно – двигателния апарат на плода. Трябва да се приема заедно с калций, който осигурява по-добрата му усвояемост.
 • Витамин А. влияе върху развитието на растящите клетки на плода, по – специално върху образуването на пикочно-половата система.
 • Витамин К. участва в образуването на кръв и метаболизма в мускулната тъкан. Осигурява по-добро усвояване на витамин D и калций.
 • Желязо. Той е част от хемоглобина и благосъстоянието на майката и развитието на трохите зависят от неговото количество. С растежа на плода нуждата от желязо нараства.

Заслужава да се отбележи, че изброените витамини и микроелементи също са важни през първия триместър. Но те могат да се приемат само по препоръка на лекар и ако има индикации. Рутинно, без преглед, те не се предписват.

Витамините А, D, Е и К са мастноразтворими. Излишъкът им също е опасен, както и дефицитът, така че трябва стриктно да спазвате дозата, препоръчана от лекаря!

Трети триместър

Витамини за бременни

Калцият, фосфорът, витамин D и желязото стават още по-необходими. Ролята на цинк, мед, хром и витамин К се увеличава.много жени, след като са получили подходящи препоръки от специалист, приемат витамин С през цялата бременност.

 

Витамини за бременни и хранене: как да комбинирате

Витамини за бременни жени и хранене: как да комбиниратеСмята се, че пиенето на витамини по време на бременност не е необходимо – достатъчно е да се храните правилно. Това не е напълно вярно. Дори радикална промяна в диетата не винаги ще задоволи нарастващите изисквания на тялото. Например, необходимостта от фолиева киселина в бъдещата майка се увеличава два пъти-до 400 микрограма на ден. Приемането на допълнителни витамини по време на бременност е необходимо, тъй като дори най-правилната диета не може да осигури такива количества. Например, 200 грама соя или 180 грама черен дроб съдържат дневната норма на фолиева киселина, но трябва да разберете, че половината от нея се унищожава по време на готвене.

Други продукти са богати на фолиева киселина: в 100 грама боб — една четвърт от необходимото количество, а в елда — само десет процента от дневната доза.

Какви витамини да пият кърмещите майки

След раждането и през целия период на хранене майките приемат специални комплекси за кърмене — това допринася за бързото възстановяване на тялото и правилното развитие на новороденото.

Ето какви витамини са необходими при кърмене:

 • Мастноразтворими витамини A, D, E.
 • Витамини от група В, витамин С.
 • Микро-и макронутриенти-калций, магнезий, цинк, фосфор, йод, желязо.

Именно храненето, богато на тези вещества, определя здравословното развитие и благополучие на бебето. Въпреки това, не винаги е възможно да се получат всички необходими елементи с храна. Затова кърмещите майки се препоръчват допълнително да приемат витамини под формата на специално разработени комплекси, за да осигурят благоприятни условия за развитието на детето и да поддържат здравето си.

Какви витамини да приемате по време на кърмене, лекарят, който наблюдава младата майка след раждането, ще ви каже. Важно е стриктно да спазвате дозата и да не я променяте сами! Излишъкът от някои витамини е не по-малко опасен от техния дефицит.

Сега знаете кои витамини ще бъдат полезни по време на бременност и кърмене. Но не забравяйте, че статията предоставя общи препоръки. Индивидуални срещи могат да се правят само от вашия акушер-гинеколог или общопрактикуващ лекар след преглед и, ако е необходимо, преглед.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button