За майки

Захранване на бебето – новороденото

Начинът, по който храните новороденото, е първото решение относно храненето, което вземате за детето си. Тези насоки относно кърменето и храненето с шише могат да ви помогнат да разберете какво е подходящо за вас и вашето бебе.

Кърмене или бутилка?

Американската академия по педиатрия (AAP) препоръчва бебетата да се кърмят изключително през първите 6 месеца. След като започнат да приемат твърди храни, бебетата трябва се да кърмят през първата година от живота си и дори след това, ако желаете.

Но кърменето не е възможно или за предпочитане за всички нови майки. Решението за кърмене или хранене на бебето от шише обикновено се основава на нивото на комфорт на майката с кърменето и нейния начин на живот.

В някои случаи кърменето може да не се препоръчва за майка и нейното бебе. Ако имате някакви въпроси относно това дали да кърмите или да се храните с адаптирано мляко, говорете с вашия педиатър.

Не забравяйте, че хранителните и емоционалните нужди на вашето бебе ще бъдат задоволени, независимо дали изберете да кърмите или да го храните с адаптирано мляко.

Ползи от кърменето

Ползи от кърменето

Кърменето на вашето новородено има много предимства. Може би най-важното е, че кърмата е идеалната храна за храносмилателната система на бебето. Тя има хранителните вещества, от които се нуждае новороденото, и е лесно е смилаема. Търговските адаптирани млека се опитват да имитират майчиното мляко и се доближават, но не могат да го съпоставят точно.

Кърмата има антитела, които помагат за предпазване на бебетата от много инфекции, включително диария и ушни и белодробни инфекции. Кърмените бебета са по-малко склонни да развият медицински проблеми като диабет, висок холестерол, астма и алергии. Кърменето също може да намали вероятността детето да стане с наднормено тегло.

Кърменето е чудесно и за майките. То изгаря калории, така че може да помогне на кърмещите майки да загубят теглото, натрупано по време на бременност. Кърменето също може да предложи защита от рак на гърдата и рак на яйчниците.

Някои майки смятат, че кърменето е по-лесно и по-бързо от храненето с адаптирано мляко – то не се нуждае от подготовка и не оставате без кърма посред нощ. Освен това кърменето струва малко. Кърмещите майки наистина трябва да ядат повече и може да искат да си купят сутиени и подложки за кърмачки, помпа за кърма или друго оборудване. Но тези разходи обикновено са по-малко от цената на адаптираното мляко.

Кърменето отговаря на различни емоционални нужди както на майките, така и на бебетата. Контактът кожа до кожа може да засили емоционалната връзка, а осигуряването на пълноценна храна може да помогне на новите майки да се чувстват уверени в способността си да се грижат за новороденото си.

Ограничения на кърменето

кърменеПри всички добри неща, известни за кърменето, защо не всяка майка избира да кърми?

Кърменето изисква голям ангажимент от майката. Някои нови майки се чувстват обвързани от изискванията на кърмещото новородено. Тъй като кърмата се усвоява лесно, кърмените бебета са склонни да ядат по-често от бебетата, хранени с адаптирано мляко. Това означава, че майките могат да бъдат търсени толкова често, колкото на всеки 2 или 3 часа през първите няколко седмици. Това може да е уморително, но не след дълго бебетата се хранят по-рядко и спят по-дълго през нощта.

Някои нови майки трябва да се върнат на работа извън дома или да се отделят от бебетата си от време на време по други причини. Някои избират хранене с адаптирано мляко, така че други болногледачи да могат да дадат на бебето шише. Майките, които искат да продължат да кърмят, могат да използват помпа за кърма, за да събират кърмата, която да се дава в бутилка, така че техните бебета все още да получават предимствата, дори когато майката не е там, за да кърми.

Бащите и другите членове на семейството може да искат да участват в храненето на бебето. Когато мама кърми, татко или братята и сестрите може да искат да останат наблизо. Помагането на майката да се настани удобно, когато е необходимо, ще им позволи да бъдат част от изживяването.

Когато кърменето върви добре, други членове на семейството могат да помогнат, като дадат на бебето изцедено мляко в шише, когато мама има нужда от почивка.

Някои майки може да се чувстват неудобно или притеснени относно кърменето. Тези усещания обикновено приключват, след като се установи успешен процес на кърмене. Може да помогне да получите съвет от тези, които са преминали през това преживяване. Повечето болници и родилни центрове предлагат задълбочени инструкции за кърменето на новите майки. Вашият педиатър, медицинска сестра могат да отговорят на въпроси или да ви свържат с консултант по кърмене или група за подкрепа на кърменето.

В някои случаи здравето на майката може да повлияе на способността й да кърми. Майките, получаващи химиотерапия за рак, и тези, които имат ХИВ, не трябва да кърмят, например.

Ако имате медицинско състояние или приемате редовно някакви лекарства, говорете с Вашия лекар дали е добре да кърмите. Ако трябва временно да спрете да кърмите, продължете да изпомпвате кърмата, за да поддържате производството на мляко. Ако вие или вашето бебе сте болни, продължете да кърмите, ако можете. Говорете с лекаря, ако имате някакви притеснения.

В някои ситуации може да не е възможно да кърмите, като например когато бебето е много болно или родено рано. Майките трябва да говорят с лекаря на бебето си относно изцеждането и съхранението на мляко. Често бебе, което не може да суче, може да получи кърма чрез сонда за хранене или шише.

Някои майки, които имат обърнати зърна, може да имат проблеми с кърменето, но консултантът по кърмене обикновено може да им помогне да преодолеят това. По същия начин жените, които са имали пластична операция на гърдите си, трябва да могат успешно да кърмят. Говорете с Вашия лекар, ако имате някакви притеснения.

Откажете се от биберони или шишета, докато бебето ви свикне и започне да суче добре. Специалистите по кърмене препоръчват да се изчака бебето да навърши около 3-4 седмици, преди да се предлагат изкуствени зърна от всякакъв вид (включително биберони).

Ползи от храненето с шише

Приготвената в търговската мрежа формула за кърмачета е хранителна алтернатива на кърмата. Храненето с шише може да предложи повече свобода и гъвкавост на майките и да улесни разбирането колко получава бебето.

Тъй като бебетата усвояват адаптираното мляко по-бавно от кърмата, бебето, което получава адаптирано мляко, може да се нуждае от по-малко хранения от бебето, което суче. Храненето с адаптирано мляко също може да улесни храненето на бебето на обществени места и позволява на бащата и другите членове на семейството да помагат, което може да засили връзката.

Ограничения на изкуственото хранене

Точно както кърменето има своите уникални изисквания, така и храненето с шише. Храненето с шише изисква организация и подготовка, особено ако искате да изведете бебето си. Купеното от магазина адаптирано мляко може да бъде доста скъпо, но не се опитвайте да си приготвите собствено адаптирано мляко у дома.

Важно е да се уверите, че имате достатъчно адаптирано мляко под ръка и бутилки, които са чисти и готови за употреба.

Ето няколко насоки за хранене с адаптирано мляко:

 • Внимателно следвайте указанията на етикета, когато приготвяте адаптираното мляко. Не добавяйте повече вода от указаното.
 • Шишета, оставени извън хладилника за повече от 1 час, и всяко адаптирано мляко, останало в шишето, което бебето не е довършило, трябва да се изхвърлят.
 • Приготвените бутилки с адаптирано мляко могат да се съхраняват в хладилник до 24 часа и внимателно да се затоплят непосредствено преди хранене. Не е нужно да затопляте адаптираното мляко, но повечето бебета го предпочитат.
 • Бутилка с адаптирано мляко може да се затопли, като се постави в течаща топла вода или се постави в съд с топла вода. Бутилка адаптирано мляко (или кърма) никога не трябва да се затопля в микровълнова печка. Бутилката може да се нагрее неравномерно и да остави „горещи точки“, които могат да изгорят устата на бебето.

Колко често се хранят новородените?

Колко често се хранят новородените?Колко често се хранят новородените? Вашето новородено ще суче около 8 до 12 пъти на ден през първите седмици от живота си. В началото майките може да опитат да сучат 10–15 минути на всяка гърда, след което коригирайте времето според нуждите.

Кърменето трябва да е при поискване (когато бебето ви е гладно), което обикновено е на всеки 1-3 часа. С напредване на възрастта новородените ще сучат по-рядко и ще имат по-дълги интервали между храненията. Новородените бебета, които получават адаптирано мляко, вероятно ще приемат около 40-50 гр на всеки 2–4 часа. Новородените не трябва да издържат повече от около 4-5 часа без хранене.

Признаците, че бебетата са гладни включват:

 • движат главите си от една страна на друга
 • отваряйки устата си
 • изплезили езици
 • поставяйки ръцете и юмруците си на устата си
 • свиват устни, сякаш за да смучат
 • сгушени в гърдите на майките си
 • плач

Не е необходим график на хранене — вие и вашето бебе ще влезете в рутина. Бебетата знаят (и ще уведомят родителите си) кога са гладни и кога са се наситили. Следете за признаци, че бебето ви е сито (забавяне, изплюване на шишето или освобождаване от гърдата, затваряне на устата, обръщане настрани от гърдата или шишето) и спрете храненето, когато се появят тези признаци.

Докато бебетата растат, те започват да ядат повече на всяко хранене и може да има повече време между храненията. Възможно е да има други моменти, когато вашето бебе изглежда по-гладно от обикновено. Продължете да кърмите или да се храните при поискване. Кърмещите майки не трябва да се тревожат – кърменето стимулира производството на мляко и вашето количество кърма ще се адаптира към нуждите на вашето бебе от него.

Моето новородено получава ли достатъчно храна?

новороденоНовите родители често се притесняват дали бебетата им получават достатъчно храна.

Бебетата получават достатъчно храна, ако:

 • изглеждат доволни
 • има около 6-8 мокри пелени на ден
 • имате редовни движения на червата (акане)
 • спокоен сън
 • са нащрек, когато са будни
 • наддават на тегло

Бебе, което се суети, плаче, изглежда гладно, не изглежда доволно след хранене и има по-малко мокри пелени, може да не получава достатъчно храна. Ако се притеснявате, че бебето ви не получава достатъчно храна, обадете се на вашия лекар.

Повечето бебета „изплюват“ малко количество след хранене или по време на оригване, но бебето не трябва да повръща след хранене. Повръщането след всяко хранене може да е признак на алергия, храносмилателен проблем или друг проблем, който изисква медицинска помощ. Ако се притеснявате, че бебето ви плюе твърде много, обадете се на вашия лекар.

Трябва ли новородените да получават хранителни добавки?

Кърмата има правилната комбинация от витамини и лесно усвоимо желязо за новородени. Здраво бебе, кърмено от здрава майка, не се нуждае от допълнителни витамини или хранителни добавки, с изключение на витамин D. Кърмените бебета трябва да започнат добавки с витамин D през първите няколко дни от живота си.

Кърмещите майки, които следват вегетарианска диета, която не включва животински продукти, се нуждаят от добавки с витамин В12.

Обогатената с желязо формула има правилната комбинация от витамини и минерали за бебето, така че добавките обикновено не са необходими. Бебетата, които пият по-малко от 1 литър или около литър адаптирано мляко на ден, може да се нуждаят от добавка на витамин D.

Вода, сок и други храни обикновено не са необходими през първите 6 месеца на бебето. Кърмата и адаптираното мляко осигуряват всичко, от което се нуждаят бебетата, докато не започнат да ядат твърди храни. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси относно храненето на Вашето новородено.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button