Здраве и тонус

Защо жените не спортуват редовно?

В сравнение с мъжете, само 30% от жените практикуват редовно някакъв вид спорт. Сред причините, поради които повечето жени и момичета, меко казано не толерират физическата активност, е липса на време и пари. Съществуват обаче съпътстващи фактори, за които рядко се осмеляваме да говорим.

Преди няколко дни моя много близка приятелка, много тясно свързана със спорта, ми сподели следното: Днес бях в един дамски фитнес и съм потресена. Хванали са някакви студентки за инструктори и изготвят хранителни режими :)))) Повече няма да се върна там, то е ясно, но такъв ужас не съм виждала! Именно – липсата на професионализъм, непригодените за женски спорт фитнес зали и лошата хигиена са желязни аргументи за една уважаваща себе си жена.

Колкото и голяма да ни е мотивацията, тя се изпарява бързо когато непрекъснато се налага да „преборваш“ подобни препятствия. Винаги остава алтернативата за спорт у дома…но за нея ще говорим друг път. Сега – защо жените не спортуват?

Всички знаем, че ролята на жените и равенството между половете, започна едва преди няколко десетилетки. В миналото ролята на жените, живеещи с мъжете си, се е ограничавала до домакинска работа, готвене, почистване и грижи за децата. Но днес не е така! Сега всичко е различно. Защо тогава големият процент от нежния пол не спортува редовно? Някои причини, поради които жените не спортуват, са:

  • Почти половината от възрастните смятат, че момичетата не разполагат с достатъчно мотивация в спорта, в сравнение с момчетата.
  • Голям брой от жените смятат, че е по-важно да бъдат привлекателни, отколкото активни. Много жени обвиняват структурата на тялото си, която ги възпрепятства да практикуват спорт.
  • Девет от всеки десет жени смятат, че има голям натиск от обществото нежния пол да бъде слаб.
  • Една четвърт от жените са съгласни, че мразят да гледат спорт на живо или по телевизията.
  • Една трета от 18-24 годишните и над половината от 25-34 годишните се чувстват обременени с това да поддържат определени килограми, поставени им от нормите в обществото, отколкото да бъдат здрави.

За да се наслядят на ползите от спортуването, жените би трябвало да са по-последователни. Да се научат да извличат ползите от подобен род физическа активност сами или с помощта на приятели. Без положителни емоции, няма как да харесвате това, което правите, момичета! Ако успеете да „прогледнете“ през други очи към спорта, мили дами, ще видите двете най-големи предимства на спортуването – психологическо и физическо, подобрения които се забелязват още с първите няколко седмици на активен спорт.

Да се върнем обаче към проблема на моята приятелка. Запитах я КАКВО всъщност се е случило, знаейки предварително, че все пак е отишла в специално пригоден за дамите фитнес!? Цитирам дословно какво ми отговори тя:

„Казаха, че е задължително да тренирам с инструктор и също така да спазвам специален режим на хранене, който те ще изработят за мен. Тренировките са в рамките на 30 мин. По 60 секунди на уред. Накаква американска система. Ти разбираш колко трудно можеш да се натоваариш за 60 сек? Но инструкторката пъшка и охка и ме пита – Боли този мускул като го натоварвате така, нали? Ффффф. И уредите никой не ги чисти. Драма пълна. При първо замерване (щеш не щеш те мерят като влезеш) ме питат колко искам да сваля този месец. Аз отговарям, че НЕ съм отишла за отслабване, а заради себе си. Така наречената фитнес-инструкторка изпада в шок. Започва едночасова лекция тя как се храни и колко е щастлива от това. Не пита какво ям АЗ изобщо. Ясно личи, че като цяло са си научили урока и на всеки клиент едно и също. И пише мерките ми и казва от тук ще свалим 2 см. Оттук 1 см….. и т.н. Като съберем всичко на края на месеца ще сте с 12 см. по- слаба (общо). Какво мислите за това? Отговарям, че не ми пука. Тя пак в шок. На всичкото отгоре ми се наложи инцидентно да се измеря същия ден и разбрах, че мерките, които ми е взела не са верни. В ханша беше сложила плюс 10 см.“

Аз като персонален треньор и човек, който от години се занимава с преподаване на СПОРТ, нямам какво да добавя…историята само по себе си е показателна. Единственото, което ми остава е да се надявам, че колеги ще прочетат този тескт и ще си дадат сметка за грешките, които допускаме т.нар. фитнес-професионалисти!

И накрая ще завърша с малко статистика. Кои спортове са най-популярни сред женския пол?

Аеробната гимнастика

Аеробната гимнастика – спортната звезда за жени. 83% от практикуващите този спорт са дами. Аеробик се практикува с музика, която прави забавна тази физическа дейност и осигурява богатство на движенията. Предимствата на аеробната гимнастика са, че помага при сърдечно-съдови проблеми, загуба на тегло и подобряване на мускулните функции.

Йога

Йога – 80% процента от практикуващите са жени и са открили отдавна безбройните ползи от това упражнение. Йога помага за укрепване на мускулите, подобряване на координацията, гъвкавостта и концентрацията.

Футинг или бързо ходене

Футинг или бързо ходене – по-големият брой на хората, практикуващи тази аеробна дейност е на жени. 57% от всички, които смятат, че футингът е спорт, са жени. Ходенето е спорт, който всеки може да практикува и помага да се запази ума ясен и предотвратява появата на остеопороза, сърдечно-съдови проблеми, диабет и др. На всичкото отгоре футингът или бързото ходене е безплатно и можете да го практикувате навсякъде.

Танцът

Танцът – физическа дейност, доминиран от жени. Той е една от най-комплексните спортни дисциплини и на всичкото отгоре е развлечения за тялото. Не забравяйте, че движението подобрява паметта, ума и се използва от години, за да помогне на пациентите с болестта на Алцхаймер.

Плуването 

Плуването – сред най-популярните дейности при жените, 53% от тях плуват. Плуването е идеално за тези, които се страхуват да не навредят ставите си. Движението във вода е от полза както физически, така и психически и е един от спортовете, които може да практикуват бременните жени.

В много страни, голяма част от хората с наднормено тегло са жени и това е последица от огромното бездействие и заседналия начин на живот, който води като цяло населението днес. Същестуват много изследвания, които показват, че политическото управление на всяка държава би трябвало да насърчи повече жени да спортуват. Но припомняме, че ВСИЧКИ жени трябва да се мотивират сами, за да се чувстват по-добре…днес и в бъдеще.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button