Здраве и тонус

Защо теглото ми варира толкова много?

Не, вашият кантар вероятно не е счупен.

ЧУВСТВАЛИ ЛИ СТЕ НЯКОГА желание да хвърлите везната за баня през прозореца?

Изчакването на тези три малки цифри да изскочат може да създаде влакче от емоции. Един ден сваляте трите килограма, които сте искали да свалите, на следващия сте качили три и се връщате там, където сте започнали. Независимо дали се опитвате да качите или отслабнете, движението на кантара може да бъде разочароващо.

Все пак има добри новини.

Suzanne Manzi, M.D., лекар по проблемите на затлъстяването на Performance Pain, казва, че колебанията в теглото при мъжете могат да бъдат напълно нормални, особено ако те активно променят диетата си и навиците си за упражнения. Но „ако колебанията са значителни и неочаквани, това може да е причина за безпокойство“, казва тя.

Нормално е теглото на кантара да се движи нагоре и надолу с „няколко килограма за няколко дни или дори в рамките на един ден“, казва Ким Явиц, Р.Д., собственик на фитнес зала в Сейнт Луис, Мисури. Като се има предвид това, ако губите и възвръщате едни и същи 7 до 9 паунда отново и отново, това може да е причина за безпокойство.

Какво причинява колебания в теглото?

Като повечето въпроси, свързани със здравето, има много възможни отговори.

„Колебанията в теглото могат да бъдат причинени от различни фактори, включително промени в диетата и упражненията, хормонален дисбаланс или основни медицински състояния“, казва Манзи. Освен това факторите на начина на живот като стрес, модели на сън и лекарства могат да допринесат за колебания в теглото.

Краткосрочните колебания в теглото обикновено са свързани с диета, упражнения и храносмилане. Нещо толкова просто като яденето на храна с високо съдържание на въглехидрати може да доведе до задържане на течности, което може да причини временно наддаване на тегло. Това е така, защото тялото ви приема три до четири грама вода за всеки грам въглехидрат, който се съхранява в черния ви дроб и мускулите, казва Явиц. Ще елиминирате това водно тегло чрез уриниране, докато тялото ви използва тези допълнителни въглехидрати.

Ето защо бързата загуба на тегло е толкова често срещана при кето и други диети с ниско съдържание на въглехидрати – защото губите водно тегло, докато изгаряте запасите си от гликоген“, казва тя.

Други виновници за наддаване на тегло от вода? Както солените храни, така и интензивните тренировки за вдигане на тежести могат да увеличат задържането на течности. Алкохолът е диуретик, така че може да тежите малко по-малко на сутринта след голяма нощ навън, добавя Явиц.

Теглото може да е просто голямото хранене, което сте яли снощи. Средно храната отнема около 55 часа, за да премине напълно през храносмилателния тракт, така че може да наддадете няколко килограма, ако имате запек или току-що сте яли много храна.

Колко може да варира теглото ми?

Отново тук няма еднозначен отговор.

Степента на колебание в теглото може да варира от човек на човек, в зависимост от индивидуалното му здраве и начин на живот“, казва Родригес Руис. Безопасният диапазон за колебание на теглото обикновено попада в рамките на един до шест паунда. И ако е значително повече от това, може би е време да говорите с Вашия лекар.

Този диапазон на колебание може да се случи дори в рамките на един ден „благодарение на вариациите в теглото на водата и храносмилателното съдържание“, казва Явиц. Не вярваш?! Опитайте да се претеглите сутрин, след като сте прекалили с храната, която можете да ядете.

Важно е да знаете, че временните колебания в теглото не са особено значими, казва тя. Това не означава, че натрупвате значителни мазнини или мускули.

Повечето хора се интересуват много повече от мазнините и мускулната маса и промените в тях изискват последователност и време“, казва тя. „Разбираемо е да се изнервите, ако теглото ви изведнъж се увеличи с три килограма за една нощ, но също така е практически невъзможно да качите толкова много мазнини или мускули за толкова кратко време.

Всеки е различен, но човек със средно тегло ще трябва да е доста последователен в диетата си, за да свали дори килограм или два за седмица.

Трябва ли да се тревожа за колебания в теглото?

Когато се съмнявате и се притеснявате да не видите променящи се числа на скалата, консултирайте се с лекар.

Ако теглото ви се колебае значително или бързо с течение на времето, важно е да говорите с вашия лекар за потенциални причини и рискове за здравето“, казва Родригес Руис. „Вашият лекар може също да ви помогне да разработите план за управление на всички основни проблеми или за извършване на промени в начина на живот, които могат да ви помогнат да поддържате стабилно, здравословно тегло.

Manzi предполага, че може да е добра идея да следите диетата и навиците си за упражнения, както и факторите на начина на живот като стрес и модели на сън, за да ви помогне да идентифицирате всички потенциални причини за колебания в теглото. Освен това запазването на регистър на тези фактори може да помогне на Вашия лекар да формулира план за контролиране на теглото Ви.

Добър ли е кантарът за проследяване на теглото?

Вашата везна за баня има своите силни страни, но и доста ограничения.

Страхотно е за наблюдение на дългосрочни промени в теглото, но не трябва да влагате твърде много запаси във всяко едно претегляне“, казва Явиц. Ако искате да следите теглото си, стъпвайте първо на кантара всяка сутрин или поне няколко пъти седмично, след като сте използвали тоалетната, но преди да се облечете.

Докато средното ви тегло остава същото с течение на времето или се развива в желаната от вас посока, няма причина да се притеснявате. Ограничете фокуса от числото на скалата и повече към здравословни навици, като ядене на протеини на всяко хранене и ходене на поне 8000 стъпки на ден.

В крайна сметка: загубата или качването на няколко килограма за един ден или в продължение на седмица вероятно не е нещо сериозно. Ако срещнете някаква бърза, съществена и необяснима промяна на теглото – като например наддаване с 6-7 килограма за една нощ – отидете на лекар. Ако колебанията в теглото ви са големи, но отделете време, „може също да искате да говорите с регистриран диетолог, ако се борите с йо-йо диета, която може да увеличи риска от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и инсулт“, казва Явиц .

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button