Здраве и тонус

Значението на основните мускули за цялостната форма

Основните мускули са важни във всички форми на обучение, независимо дали йога или бойни изкуства, кардио или вдигане на тежести. Фитнес треньорите постоянно ви съветват да използвате основните си мускули в тренировката си, защото без тях няма да имате полза от усилията си.

Всеки, който има дори най-малък интерес към фитнеса, е срещал термина основна сила. Но колко хора разбират от какво са изградени основните мускули и как да ги тренират правилно? Има много погрешни схващания, свързани с тази мускулна група, и докато не бъдат коригирани, е трудно да се оптимизират резултатите.

Основни мускули: определение и предназначение

Основните мускули означават набор от мускули в средата на тялото, свързани анатомично и функционално. Тези мускули, работещи съвместно, са отговорни за задържането на тялото в изправено положение, стабилизиране на гръбначния стълб, бедрата и таза за предаване на сила от долните крайници към тялото и ръцете.

Здравето на гърба, правилната стойка, способността за бързо движение и развитието на експлозивна сила – всичко това зависи от състоянието на основните мускули. Те могат да се развиват целенасочено, като се работи чрез специални комплекси от упражнения.

Последици и значение за здравето

Основните мускули образуват мускулен корсет около гръбначния стълб и таза, поддържайки ги в анатомично правилна позиция. Колкото по-силни са основните мускули, толкова по-здрав е гръбнакът и по-добра стойка. Чрез укрепване на основните мускули можете да се отървете от болките в гърба, да предотвратите развитието на остеохондроза или да спрете това заболяване на ранен етап.

Укрепването на основните мускули е задължителен компонент на тренировъчните фитнес програми, насочени към лечение и профилактика на заболявания на гърба.

Когато основните мускули са отслабени, те не могат да фиксират гръбнака в правилната позиция. В резултат на това се развиват нарушения на стойката, изразяващи се в изкривяване на гърба, прегърбване на раменете и изпъкналост на корема.

Поради слабите мускули в центъра на тялото се влошава не само здравето, но и цялостната физическа структура на тялото. Ако не укрепите основните си мускули, с течение на времето функцията на органите на коремната кухина и малкия таз започва да се влошава, което може да причини проблеми в пикочно-половата и храносмилателната система.

Упражненията за основните мускули развиват експлозивна сила и подобряват скоростно-силовите способности. Ако основните мускули са силни, човек генерира по-бързи и по-лесни мускулни усилия, свързани с движение на тялото в пространството, поддържане на баланс, удари, вдигане на тежести и носене на товари

Тренирането на основните мускули е необходимо за всеки, занимаващ се със спорт и фитнес. Степента на годност на тези мускули определя успеха и безопасността на спорта и фитнес тренировките, предимно за колективни спортове, бойни изкуства и вдигане на тежести.

Основни фитнес принципи

За да укрепите ядрото, имате нужда от балансиран тренировъчен план, който включва упражнения за всички мускулни групи. Фокусирането върху развитието на отделни области е нежелателно, тъй като това може да доведе до сериозен дисбаланс в развитието на мускулите. Ако даден мускул получи повече натоварване, тогава той значително ще се съкрати в сравнение с останалите, което ще доведе до смущения в работата на целия организъм.

Разтягането помага за предотвратяване на скъсяването на мускулите. Разтягането може да бъде част от редовна тренировъчна програма или да се използва като отделен вид натоварване.

При наличие на стари наранявания и хронични заболявания, които могат да се влошат след посещение на фитнес залата, е необходимо постоянно наблюдение от лекар. Препоръчително е да посещавате специалист всеки път, когато спортист изпитва дискомфорт или болка, тъй като повечето проблеми се решават лесно чрез промяна на тренировъчния план или записване на час за масаж или физиотерапия.

Укрепването на основните мускули се случва не само във фитнеса, но и в ежедневието. За да бъдат мускулите на тялото винаги тонизирани и здрави, е необходимо постоянно да наблюдавате стойката си, особено при продължителна работа в седнало положение. Ефективността на дейностите на открито е сравнима с въздействието на много фитнес програми, така че прекарването на повече време в колоездене, плуване и енергични разходки се препоръчва. Препоръчително е просто да напрягате корема и задните части от време на време, поддържайки ги в добра форма.

Основното обучение става по-важно с напредване на възрастта

Когато сте на двадесет години, мускулите в тялото ви започват да се дегенерират, ако не се разтягат и укрепват редовно. Основното обучение става критично с възрастта, тъй като помага за поддържане на костите и мускулите здрави. Те също така предотвратяват наранявания, причинени от прегърбване и падане, които са по-чести при по-възрастните хора.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button